URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2011, 17:12

Putoare legală: Zahărul şi Nutripork împut orădenii respectând autorizaţiile de mediu!

Putoare legală: Zahărul şi Nutripork împut orădenii respectând autorizaţiile de mediu! VIZITĂ INOPINATĂ, DAR... PREGĂTITĂ. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut o vizită "neanunţată" la ferma de porci Nutripork, pentru a vedea dacă batalul cu dejecţii animaliere este acoperit cu paie. Într-adevăr, paiele astupau depozitul, însă erau atât de noi, încât era evident că fuseseră puse acolo de puţin timp
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut aproape un an de când problema puternicului miros neplăcut care învăluie Oradea a pus pe jar autorităţile locale, sesizate de zeci de orădeni. Chiar dacă funcţionarii păreau dispuşi să mute munţii din loc pentru a scăpa oraşul de putoare, nimic nu s-a schimbat.

Orădenii sunt în continuare nevoiţi să stea cu geamurile închise la case, chiar şi când afară temperaturile trec de 30 de grade. Pentru că, după cum susţin autorităţile, putoarea nu încalcă legea...

Miros peste tot

Mirosul puternic, ca de dejecţii, se simte în toată zona de vest a Oradiei, mai cu seamă seara. "Când merg pe stradă, am impresia că am călcat într-un rahat care mă urmăreşte continuu", povesteşte Corina Anton, o tânără care locuieşte în Rogerius. Ca ea, sunt mulţi alţi nemulţumiţi, care nu încetează să sesizeze Garda de Mediu. Mai nou, reclamaţiile vin şi de la orădeni din Decebal sau chiar din centru, pentru că duhoarea ajunge şi aici.

La finalul lunii iunie, comisarii de mediu, în frunte cu prim-comisarul Călin Mocan, au mers în control la cele două surse de duhoare din oraş: ferma de porci Nutripork din Ioşia şi fabrica Zahărul de pe Calea Borşului. Susţinând că vizita e una neanunţată, Mocan a invitat şi presa, ca jurnaliştii să se convingă că nu ţine partea poluatorilor. Prima vizitată a fost ferma de porci, unde comisarii s-au dus aţă la batalul în care se depozitează dejecţiile animaliere...

Copacii, încă lipsesc

01 Tanasz Alexandru.jpgConform autorizaţiei de mediu deţinute de Nutripork, depozitul trebuie acoperit constant cu paie proaspete, pentru ca mirosul să nu se răspândească. La vizita comisarilor, paiele erau la locul lor, dar atât de proaspete încât era evident că fuseseră puse de curând. Cel mai probabil cu o zi în urmă, când ferma fusese controlată de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Cluj, emitentul autorizaţiei de mediu. Chiar dacă în jurul batalului nu mirosea, paiele făcându-şi efectul, în restul fermei apăsa un miros neplăcut. "E mirosul de porci, n-ai ce face", a motivat şeful fermei, Alexandru Tanasz (foto).

O problemă s-a identificat, totuşi: ferma nu este înconjurată de copaci. "Am plantat, dar s-au uscat", a spus Tanasz, fără însă să poată arăta unde sunt resturile copacilor uscaţi. Mai revoltător este că, deşi Nutripork a fost amendat de mai multe ori pentru această problemă, ARPM Cluj nici n-a notat-o în procesul verbal încheiat după control. Semn clar că ferma are "spate"...

Mirosuri cu aprobare

01 Monica Potau.jpgLa Zahărul, comisarii au controlat staţia de pre-epurare a apelor şi platforma unde anul trecut au fost descoperite cantităţi uriaşe de borhot în descompunere. Ambele puncte erau învăluite într-un puternic miros neplăcut, dar şefa departamentului de protecţie a mediului din cadrul fabricii, Monica Potău (foto), a explicat că autorizaţia este respectată cu sfinţenie. "Folosim tehnologiile indicate de autorizaţia de mediu. Chiar şi aşa, miroase".

La staţie, putoarea e cauzată de descompunerea apelor rămase în urma spălării sfeclei de zahăr, iar pe platformă din cauza depozitelor de nămol. "Aşa prevede autorizaţia: să ţinem nămolul la uscat, iar apoi să-l valorificăm ca îngrăşământ", a spus Potău. Când nămolul este excavat, însă, emană un miros insuportabil. Cu toate acestea, comisarii de mediu spun că toate activităţile sunt pe lege.

Nimic de făcut

01 calin mocan_1.jpgVizitele de la cele două societăţi l-au determinat pe prim-comisarul de mediu să se declare neputincios. "În afara faptului că la ferma de porci nu există perdea vegetală, motiv pentru care a şi fost amendată cu 50.000 de lei, ambele societăţi respectă prevederile autorizaţiilor integrate de mediu. Comisarii nu pot face mai mult decât să verifice respectarea acestor prevederi", a spus Călin Mocan (foto).

Purtătorul de cuvânt al ARPM Cluj, Adina Maier, susţine aceeaşi idee. "Cele două firme deţin autorizaţii de mediu valide. Dacă respectă prevederile, nu este nimic de făcut", a declarat Maier. Reprezentanta agenţiei a recunoscut că şi la Cluj au ajuns reclamaţii privind putoarea din Oradea. Cu toate acestea, în urma controlului, ARPM a decis că ambele autorizaţii rămân valabile până în 2017.

La mâna lui Cseke

Desigur, s-ar putea iniţia modificarea autorizaţiilor de mediu, astfel încât celor două societăţi să li se ceară să folosească tehnologii mai performante. Căci, dacă nu li se impune, evident că n-o vor face, de dragul orădenilor. Doar că nici autorităţile de mediu nu au tragere...

O altă soluţie ca Oradea să scape de putoarea produsă de ferma de porci stă în modificarea Ordinului Ministrului Sănătăţii 536 din 1997, care cere fermelor care au între 2.000 şi 10.000 de capete, cum e Nutripork, să se afle la minim 1.000 metri distanţă de oraş. Condiţie pe care, în prezent, ferma orădeană o respectă, dar, după cum o dovedeşte practica, distanţa este insuficientă.

Altfel spus, orădenii stau tot la mâna bihoreanului Cseke Attila, care are şansa de a arăta, încă o dată, că nu uită de cei de acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
isi fac antireckama
ei nu se gandesc ca pierd clientii daca le face rau cu mirosul, sunt oamenii care nu mai vor sa vada dar sa mance carne de porc daca o miros zilnic, la munte cu ei si crescuti ecologic nu in bolii sigure.Stresati porcii cu masinile si radiatiile din oras, macar carnea sa fie calitate.
Postat 14 Iulie 2011, 10:57 de simplu
1000 m?
Care minim 1000 m eu cred ca sunt in oras nu in afara !
Postat 13 Iulie 2011, 23:01 de Nelamurit
...
eu stau pe octavian goga, aproape de real, iar de anul asta a inceput sa puta si pe aici. unde trebuie sa depun reclamatie si ce trebuie sa fac?
Postat 13 Iulie 2011, 18:52 de oradean
de ce ?
decat sa platesti amenzii de ce nu duceti porcii in zone muntane, ce aveti, de ce tineti mortis sa i cresteti in ORAS, maaai se dau fonduri nerambursabile in zone defavorizate si voi nuuu si nuuu, oricum ve ti fi inchisi, de ce nu ganditi? mai bine platiti avocati si orasul mirose?VAI, VAI, ce ne facem cu cei fara minte dar cu gandul la banii:)) se dau fonduri fraierilor.......
Postat 13 Iulie 2011, 18:39 de Doru vs. anca
au de lucru, daca vor...
dar la santandrei la capirom cand mergeti?.... ca au autorizatia de mediu expirata de 3 ani si nici ca le pasa!
Postat 13 Iulie 2011, 17:23 de sebi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON