URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2019, 16:00

Protejaţi ariile naturale!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre lucrurile pentru care suntem invidiați este natura țării noastre, care i-a determinat pe unii să asemene România cu Grădina Maicii Domnului. Pe de altă parte, „mare-i Grădina Domnului!” este expresia potrivită pentru felul în care cei care ne guvernează înțeleg să se folosească de vremelnica putere pe care o au.

Anul trecut, prin OUG nr. 75, PSD-ALDE au exclus ONG-urile dintre entitățile care pot administra arii naturale protejate. De ce au făcut-o putem doar bănui, însă iată cum justifică ei această  „naționalizare” a custodiei ariilor protejate:  (pentru a evita) sincope, proiecte blocate, avize neconforme, avize cu întârziere, interpretări excesive (sic!) și neunitare a legii!

Cert este că după sesizarea PNL şi USR, legea de aprobare a „naționalizării” custodiei ariilor protejate a fost declarată neconstituțională.

Abuzul continuă

Din păcate, cei de la putere continuă abuzul și au elaborat o alta, cu conținut practic identic, adoptată recent în Parlament prin puterea numărului, nu a rațiunii! Noi, cei din PNL și USR, am sesizat deja CCR, dar până ce aceasta se va pronunța, ariile naturale protejate nu vor mai putea fi administrate de ONG-uri. Toate atribuțiile le vor fi preluate de ANANP, care nu are structuri judeţene funcţionale. Bani, nu! Personal, nu! Dotări, nu! Cum va putea proteja ariile naturale Agenţia în aceste condiţii?

Ce se va întâmpla cu acele proiecte care au fost și sunt finanțate din fonduri europene, în condițiile în care titularul de proiect nu mai este custode al ariei protejate? Cine și cum va emite avizele legale? Ne întoarcem la perioada comunistă în care ariile naturale protejate erau "constituite, dar negospodărite”?

Nu le pasă!

Înțeleg că nu toate ONG-urile și-au desfășurat activitatea de custodie în mod exemplar. Unele pot fi criticate ca administratori slabi, lipsiți de resurse, neînțelegându-și rolul sau comportându-se abuziv. Dar să excluzi societatea civilă, care prestează servicii absolut necesare acolo unde statul nu poate sau are servicii de slabă calitate, dovedește că nu te interesează altceva decât să controlezi totul ca un jupân. Nu le pasă celor de la putere de ariile naturale protejate!

Cei care acum dețin puterea, PSD-ALDE, sunt permanenți supărați pe societatea civilă, parcă vor să folosească fiecare oportunitate pentru a pedepsi ONG-urile vinovate de nu se știe care vină.

Tendința de înstăpânire a PSD-ALDE asupra justiției, economiei şi tuturor instituțiilor statului, iar acum şi asupra ariilor protejate, produce efecte grave în întreaga societate. Noi nu avem nevoie de decidenți care iau hotărâri doar pentru că pot, ci pentru că trebuie să le ia urmărind binele fiecăruia dintre noi.

P.S.:

Este bine să ne amintim că în anul 1928 un Congres naturalist desfășurat la Cluj (pe-atunci contam!), prezidat de marele savant Emil Racoviță, sublinia nevoia de a proteja natura pentru a ne proteja pe noi, oamenii. Ca urmare firească, în anul 1930 se adopta Legea nr. 213 a protecției monumentelor naturii.

Până în anul 1944, Emil Racoviță și profesorul Al. Borza au reușit să îi convingă pe decidenții vremii ca 190 de arii, adică peste 100.000 ha de teren, să fie declarate arii protejate. Până în anul 1989 au fost constituite foarte multe astfel de arii protejate, dar se spune că au rămas „negospodărite” . Înainte de Convenția de la Rio din 1996, moment crucial, am adoptat Legea protecţiei mediului  nr. 137/1995 și apoi am adoptat: Legea 453/2001, OUG nr. 91/2002, Legea 294/2003, OUG nr. 195/2005, OUG nr. 57/2007, a Legii nr. 195/2016, OUG nr. 84/2016, OUG nr. 90/2016 și zeci de Ordine de ministru. Actele normative în număr foarte mare, și cu o frecvență a modificării exagerat de mare, relevă o precaritate a legiferării, o calitate profesională slabă a noastră a celor care participăm la procesul de legiferare.

Ioan Cupşa
Deputat PNL

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ehe, dom' inginer, suntem satui de vorbe! Uite ce fac/patesc altii!
,,Sergio Ramos, fundașul lui Real Madrid, ar urma să plătească o amendă de 250.000 de euro pentru că a tăiat 80 de stejari seculari și alți copaci aflați pe o proprietate de-a sa, însă care se încadrează într-un regim special." Ia socotiti, dom' inginer Lupsa, cam ce suprafata ar fi trebuit sa planteze birtinezul pt. cati arbori a taiat in 10 ani?! Dar cati bani ar fi trebuit sa plateasca?! Daca planta biraul numai pt. sutele alea de nuci, de 20-30 de ani, deci pe rod, pe care i-a taiat pe Borsului, Oradea devenea al doilea Nucet.
Postat 20 Iulie 2019, 05:57 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON