URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2017, 15:01

Promisiuni îndeplinite: RER a finalizat montarea de sisteme automate de închidere a ţarcurilor pentru gunoaie

Promisiuni îndeplinite: RER a finalizat montarea de sisteme automate de închidere a ţarcurilor pentru gunoaie PE RÂND. RER Ecologic Service a închis 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor, adică toate câte existau la momentul la care societatea şi-a asumat investiţia. Între timp, în oraş au mai apărut 200 de ţarcuri, care, treptat, vor fi şi ele închise cu sisteme identice, dar pe banii Primăriei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei dovedeşte că se ţine de cuvânt. Aşa cum a promis în vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului pentru salubrizarea oraşului, RER Ecologic Service a investit peste 441.000 de euro în închiderea cu un sistem automat, alimentat cu energie solară, a 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari.

De altfel, din planul de investiţii asumat de operator în urmă cu doi ani, un singur obiectiv a rămas nebifat. Dar nu pentru mult timp...

Investiţii asumate

La finalul lunii mai 2015, Consiliul Local Oradea şi RER Ecologic Service, operatorul de salubritate care a câştigat licitaţia organizată de Primărie în anul 2008 pentru o perioadă de opt ani, au convenit să prelungească acest contract cu patru ani, adică până în 2020. Înţelegerea a prevăzut şi un plan de investiţii de 850.000 de euro, fără TVA, pe care operatorul de salubritate şi l-a asumat cu termene clare.

Unul dintre obiectivele stipulate în plan a presupus amenajarea a zece puncte subterane pentru colectarea deşeurilor (foto), în cvartalele de blocuri înghesuite, unde nu pot fi amplasate containere la suprafaţă, deoarece nu există distanţele minime impuse de lege faţă de spaţiile de locuit. Toate cele zece incinte subterane au câte patru containere, în care orădenii aruncă selectiv deşeurile. Investiţia a costat aproape 120.000 de euro şi a fost realizată în 2016.

Acces controlat

Acum, RER a îndeplinit al doilea obiectiv, ce avea termen de finalizare 30 septembrie 2017. Este vorba despre închiderea cu un sistem de acces controlat a 530 de ţarcuri în care asociaţii de proprietari îşi ţin containerele de gunoi. Orădenii intră acum în aceste incinte folosind o cartelă magnetică, asemănătoare celor folosite la intrarea în scările de bloc.

Marele avantaj al investiţiei este, aşadar, că se permite accesul în incinte doar persoanelor autorizate, adică locatarilor din respectivele blocuri. Mai pe româneşte, oamenii străzii nu ar trebui să mai poată scotoci printre gunoaie şi, astfel, nici să facă mizerii în jur.

Pentru ca locatarii să nu aibă grija facturilor pentru curentul folosit, sistemele sunt alimentate cu energia solară captată prin panouri montate pe ţarcuri şi stocată în baterii. Întreaga investiţie a costat 441.300 de euro, adică mai bine de jumătate din planul asumat de RER Ecologic Service.

Pe lângă cele 530 de ţarcuri securizate de RER, pe cheltuiala Primăriei au mai fost închise alte 90 de incinte din oraş. Aşadar, în momentul de faţă, au mai rămas 110 incinte care nu au acest sistem, însă situaţia este temporară. Primăria a anunţat, zilele trecute, printr-un comunicat de presă, că şi acestea vor fi dotate.

Soluţia e la orădeni

Ţarcurile au fost închise pe rând, în ultimii doi ani, astfel că pentru multe blocuri sistemul nu mai este o noutate. Totuşi, nu toţi orădenii s-au acomodat cu inovaţia. Aşa cum chiar unii locuitori ai oraşului reclamă pe reţelele de socializare, adesea aceste ţarcuri sunt înconjurate de saci cu gunoaie, pentru că, certaţi cu simţul civic, vecini de-ai lor nu se mai obosesc să le deschidă.

În alte situaţii, şi acestea frecvent întâlnite, locatarii lasă în urma lor uşile deschise, astfel că oamenii străzii pot să-şi vadă liniştiţi de scotoceală şi de împrăştiat gunoaie. Soluţia pentru remedierea acestor sincope este, fireşte, disciplina. Dacă toţi orădenii îşi vor arunca gunoaiele doar în containere şi vor închide ţarcurile, oraşul va fi mai curat.

Mai urmează...

RER Ecologic Service mai trebuie să bifeze o singură investiţie din planul asumat în faţa Consiliului Local: amenajarea unui punct de colectare a deşeurilor, lângă cimitirul municipal. Aici, orice orădean va putea preda gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, cantităţi mici de moloz sau deşeuri voluminoase, cum ar fi corpurile de mobilier. Investiţia de peste 288.000 de euro a fost finalizată, dar mai trebuie şi recepţionată de Primărie, astfel că va fi inaugurată în următoarea perioadă. În mod cert, acest punct de colectare va fi deosebit de folositor orădenilor, care nu vor mai avea, de acum, nicio scuză pentru abandonarea gunoaielor pe domeniul public.

Aşadar, operatorul de salubritate a dovedit că este un partener de încredere şi serios al Primăriei şi al orădenilor deopotrivă. Şi că, asemenea locuitorilor oraşului, îşi doreşte ca Oradea să fie cât mai curată!


VOCEA STRĂZII

Primăria şi RER Ecologic Service au închis cu sisteme automate aproape toate ţarcurile pentru gunoaie din oraş. Ce părere aveţi despre investiţie?

Estetic cam lasă de dorit. Aş prefera, că arată mult mai bine şi nu mai există riscul de a cotrobăi prin ele, incinte subterane în tot oraşul.

Ionuţ Gheorghe

Cine nu are cheie, lasă gunoiul în faţa uşii, iar apoi strada este plină de gunoaie. Oriunde în Rogerius puteţi vedea asta.

Hajdú Eszter

În unele incinte, containerele sunt aşezate unul în spatele altuia şi nici nu putem ajunge la ele. Este nevoie de îmbunătăţiri.

Anonim

Ar merge foarte fain nişte plante agăţătoare pe aceste incinte, care să acopere în timp aceste construcţii aflate lângă spaţii verzi.

Cristian

Investiţia este bună, dar trebuie dusă o luptă grea până la civilizarea populaţiei. Prea mulţi oameni lasă gunoaiele în jurul lor.

Maria

Degeaba se fac investiţii dacă nu se dă o lege ca gunoiul să fie colectat doar seara, după ora 9, când nu mai încurcă traficul.

Monica Vascan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON