URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2016, 16:31

Profesoare de viaţă lungă! După modelul celebrului bucătar Jamie Oliver, două tinere îi învaţă pe orădeni cum să mănânce sănătos

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrei să ai ochii ageri ca Bugs Bunny, să fii puternic ca Popeye şi sprinten ca un minion? Atunci mănâncă fructe şi legume! Aşa încep lecţiile de nutriţie pe care două tinere orădence, Patricia Albu şi Amelia Şelariu, le oferă în şcolile şi grădiniţele din oraş.

Ambasadoare ale programului "Food Revolution", demarat de cel mai cunoscut bucătar al lumii, Jamie Oliver, cu scopul de a introduce educaţia alimentară în şcolile din întreaga lume, cele două tinere oferă gratuit informaţii despre hrana sănătoasă copiilor şi adulţilor. Demonstrându-le că, dacă ai puţină ingeniozitate, chiar şi un banal sandvici poate fi o mâncare şi sănătoasă, şi delicioasă!

Ucenicele lui Oliver

Amelia şi Patricia s-au cunoscut anul trecut, după ce au devenit ambasadoare ale programului internaţional "Food Revolution". Iniţiat în 2010 de cunoscutul bucătar englez Jamie Oliver, programul îşi propune să introducă educaţia alimentară ca materie obligatorie în şcolile din lumea întreagă.

Explicaţia e simplă: tot mai mulţi adulţi se îmbolnăvesc de diferite afecţiuni, dar multe pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă. Unii părinţi nu acordă suficientă importanţă acestui aspect şi cedează în faţa copiilor, oferindu-le o ciocolată în locul unui fruct proaspăt. De aceea, Oliver a lansat şi o petiţie semnată deja de peste 1,6 milioane de oameni din aproape 200 de ţări, căutând "ambasadori" care să-i ducă mesajul cât mai departe.

Absolventă a specializării Nutriţie şi Dietetică a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, Amelia Şelariu n-a stat prea mult pe gânduri când a aflat despre ideea bucătarului britanic. "Sunt o gurmandă, îmi place să mănânc şi să gătesc, iar educaţia alimentară este un aspect important pentru mine", explică tânăra.

Şi cariera Patriciei Albu se învârte, oarecum, în bucătărie. Asistent manager la Sarah Pop, firmă orădeană care vinde vase şi accesorii pentru gătit, tânăra e preocupată de ceea ce îi ajunge în farfurie. "Contează nu doar calitatea alimentelor, ci şi felul în care sunt preparate termic şi calitatea materialelor folosite", explică Patricia.

Eco-Sandvici

Cum sunt singurele ambasadoare ale lui Jamie Oliver din Oradea, fetele au decis să deruleze proiecte în comun. Ca urmare, din toamna trecută, Patri şi Ami colindă şcolile şi grădiniţele din oraş, unde ţin lecţii despre alimentaţia sănătoasă. Şi nu oricum, ci interactiv, gătind împreună cu micuţii!

Cu ajutorul Sarah Pop, Patricia asigură uneltele necesare, iar Amelia cunoştinţele teoretice. Alături de copii, fetele pregătesc sandviciuri vegetariene, punând într-o chiflă un amestec de legume după o reţetă pregătită de Ami. Copiii participă cât se poate de direct: curăţă legumele, le feliază, le amestecă şi chiar le zdrobesc. "Doamne, cât le place!", spune Ami.

În tot acest timp, împreună cu Patricia, le povesteşte copiilor despre felul în care fructele şi legumele le asigură vitaminele de care au nevoie ca să crească voinici. Lecţia de bucătărie se termină, evident, cu "atacarea" preparatelor. Bucuroşi că ei înşişi au pus osul la treabă, copiii acceptă în acest fel să guste şi să mănânce legume pe care altfel le refuză vehement. Spre mirarea părinţilor...

Din vorbă în vorbă, educatorii şi învăţătorii au aflat despre atelierele ţinute de Amelia şi Patricia, iar acum le invită tot mai mult în faţa claselor, mai ales că lecţiile sunt gratuite, fetele oferindu-le ca voluntare. "Doar costul alimentelor trebuie acoperit, în jur de 170 de lei, ceea ce deocamdată fac părinţii, dar încercăm să încheiem un parteneriat cu un hypermarket", spune Patricia.

Ziua Revoluţiei

Tinerele pregătesc un program de educaţie alimentară mult mai amplu, la care să poată participa orice orădean, profitând de faptul că în fiecare an, pe 20 mai, ambasadorii lui Jamie Oliver din întreaga lume sărbătoresc "Food Revolution Day" (Ziua Revoluţiei Alimentare), la care sunt invitaţi cât mai mulţi oameni dornici să afle cum să mănânce sănătos.

Cele două nu vor să deconspire încă prea multe detalii despre ce se va întâmpla, concret, la Oradea, dar garantează că toţi locuitorii oraşului vor avea ocazia să afle cât de uşor e să rămână sănătoşi dacă vor mânca sănătos.

"De cele mai multe ori, problema adulţilor este că nu au acces la informaţii de calitate. Se documentează pe internet în loc să ceară opinia unui specialist, dar unele din sfaturile aflate pe internet sunt greşite", spune Amelia. Tocmai de aceea, tânăra doreşte să se pună la dispoziţia orădenilor şi să răspundă întrebărilor acestora.

Până la ziua "revoluţiei", împreună cu Patricia, va continua să ofere lecţii în şcolile şi grădiniţele din oraş, convingându-i pe copii că fructele şi legumele nu le sunt duşmani, ci le pot fi cei mai buni prieteni...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON