URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2018, 08:07

Profesionist pe două roţi: Orădeanul Raul Sînza vrea să devină unul dintre cei mai buni ciclişti din lume

Profesionist pe două roţi: Orădeanul Raul Sînza vrea să devină unul dintre cei mai buni ciclişti din lume (Foto: Radu Cristi)
Profesionist pe două roţi: Orădeanul Raul Sînza vrea să devină unul dintre cei mai buni ciclişti din lume (Foto: Radu Cristi)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 19 ani, Raul Sînza este unul dintre cei mai buni ciclişti români, având în palmares zeci de medalii, majoritatea din aur, iar trei dintre ele i-au adus şi titlul de campion naţional.

Din acest an, ciclistul este legitimat în echipa româno-italiană MsTina-Focus Cycling, al cărei scop e să-şi pregătească sportivii pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020. "Vreau să ajung cât mai sus, la nivel internaţional", mărturiseşte tânărul orădean.

Campionul României

Raul se dă pe bicicletă de la 4 ani. "Nu-mi amintesc prea bine prima mea bicicletă, dar ştiu că scria pe ea "Poliţie" şi că eram tare mândru când mă dădeam în Orăşelul Copiilor sau în sat la bunici", povesteşte tânărul.

Crescând, pedalatul s-a transformat din hobby în cea mai mare pasiune. În 2015, Raul a participat pentru prima oară la un concurs de ciclism profesionist, iar "microbul" l-a prins rapid. "M-am apucat de performanţă pentru că îmi plăcea foarte mult ciclismul, îmi petreceam mult timp pe bicicletă, atât în oraş, cât şi în afară", spune el.

Deşi pasionat şi de pictură, fiind de altfel absolvent al Liceului de Arte, tânărul a ales o carieră în sport. Şi bine a făcut! În doar trei ani a adunat peste 80 de medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. Pe bună dreptate, se mândreşte cu faptul că cele mai multe dintre ele le-a primit ca ocupant al locului I. De asemenea, are în palmares şi trei titluri de campion naţional, unul câştigat chiar anul acesta, primul în care concurează ca profesionist, şi nu ca junior.

Viaţă pe biţă

În 2017, Raul a fost cooptat în CarCover Racing Team Oradea, o asociaţie sportivă abia lansată, cu scopul de a alinia echipe complete în concursurile de motociclism şi de ciclism. Anul acesta, a fost însă împrumutat la echipa continentală MsTina-Focus Cycling, compusă din rutieri italieni şi români.

Pentru că în februarie a împlinit 19 ani, vârsta minimă pentru a accede în grupa Under 23 (prima grupă de ciclişti profesionişti), Raul a avut ocazia să concureze în urmă cu două săptămâni la Turul Ciclist al Bihorului, competiţie lansată în 2016 şi deja consacrată, care adună sportivi din toată lumea. "Este un concurs foarte bine organizat şi bine văzut pe plan european, având la start echipe de top şi sportivi de mare valoare", zice orădeanul, bucuros că s-a clasat pe locul 20 din cei 112 ciclişti, la proba de contratimp individual.

Raul ştie că, pentru a obţine performanţă, trebuie să se antreneze serios. Săptămânal, pedalează în medie 400 de kilometri, dar a avut şi săptămâni cu peste 1.000 de kilometri parcurşi. "S-a întâmplat la Turul Croaţiei, când am parcurs 1.070 de kilometri în 6 zile", spune el.

Sacrificiu, ambiţie şi implicare

În antrenamente, pe lângă pedalarea propriu-zisă, exersează şi tactici specifice, cum ar fi sprinturile, probele de contratimp şi urcările. "Pădurile din jurul Oradiei sunt foarte bune pentru antrenamente. În oraş e puţin mai dificil, pentru că nu sunt suficiente piste, dar din fericire avem drumuri mai puţin circulate, unde un ciclist se poate antrena", spune Raul.

Ca să se menţină în formă, sportivul este, fireşte, foarte atent şi la alimentaţie, respectând cu stricteţe şi programul de refacere, cu masaje şi stretching. "Să fii profesionist înseamnă mult sacrificiu, ambiţie şi implicare totală", zice tânărul.

Spre Tokyo

Raul şi-ar dori ca oraşul să aibă o reţea de piste pentru biciclişti astfel încât tot mai mulţi orădeni să pedaleze, măcar la nivel de amatori. "Cred că şi turiştii ar prefera să închirieze o bicicletă şi să viziteze oraşul pe două roţi, decât într-un taxi", zice tânărul.

Mai mult, Raul crede că în acest fel ciclismul ar deveni un sport mai cunoscut printre adolescenţi şi, ca atare, ar putea creşte numărul sportivilor profesionişti. Desigur, însă, pentru asta, este nevoie nu doar de muncă, ci şi de investiţii. "Preţul unei biciclete bune, de competiţie, începe de la 1.500 de euro şi poate ajunge chiar şi până la 12.000 de euro", spune el. Bicicleta cu care concurează, primită de la echipa la care este legitimat, costă în jur de 5.000 de euro.

Cert e că Raul, plin de ambiţie, este hotărât să devină un ciclist de top la nivel mondial. "Vreau să ajung cât mai sus, în plan internaţional", spune el. Iar cum echipa sa, MsTina-Focus Cycling, şi-a propus tocmai pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, orădeanul speră că va ajunge acolo. Aşa că va continua să pedaleze pentru asta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON