URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2011, 10:39

Primăvara ecologică, prelungită

Primăvara ecologică, prelungită RESPECTAŢI AMPLASAMENTELE! Colectarea deşeurilor voluminoase şi a celor vegetale este gratuită în campania de curăţenie de primăvară, prelungită de municipalitate între zilele 11 şi 20 aprilie, cu condiţia să fie lăsate în amplasamentele stabilite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi luna curăţeniei, în care s-a desfăşurat campania "Primăvara ecologică a orădenilor" organizată de Primărie împreună cu regiile locale şi operatorul de salubritate, s-a încheiat odată cu ultima zi a lunii martie, municipalitatea a decis să mai acorde 9 zile celor care n-au apucat să-şi deretice cum trebuie casele, curţile şi grădinile.

Până pe 20 aprilie orădenii mai pot lăsa deşeurile voluminoase şi cele vegetale în amplasamentele stabilite de RER Ecologic Service şi Primărie, ele urmând a fi ridicate gratuit de angajaţii firmei de salubritate. Tot până atunci au timp şi asociaţiile să-şi amenajeze spaţiile verzi din jurul blocurilor, urmând ca până la finalul lunii să fie aleasă cea mai harnică asociaţie.

Depozitele clandestine aduc amenzi

Orădenii n-au avut noroc ca în luna martie vremea să ţină cu ei. Pentru că au fost multe zile ploioase şi friguroase, Primăria a decis să mai "tragă" puţin de campania de curăţenie de primăvară. Între 11 şi 20 aprilie, orădenii pot strânge în amplasamentele stabilite deşeurile voluminoase din gospodării şi cele rămase în urma tunderii pomilor sau a vegetaţiei.

Nerespectarea acestor amplasamente înseamnă depozitare clandestină de deşeuri şi aduce sancţiuni, mai precis amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei, plus plata transportului acestor reziduuri. Totuşi, se pare că orădenii nu se tem de amenzi. Din comoditate, oamenii continuă să lase gunoaiele pe unde apucă, astfel că angajaţii operatorului de salubritate găsesc aproape pe fiecare stradă depozite clandestine. De altfel, în luna martie, au strâns circa 600 de tone de deşeuri din depozite ilegale. Această cantitate se adaugă la cele aproximativ 1.000 de tone de gunoaie ridicate din locurile stabilite.

Mai este de lucru

Nu doar orădenii de rând au muncit în luna curăţeniei. Primăria şi regiile s-au ocupat fiecare de câte ceva: au montat peste 400 de coşuri stradale, au amplasat 27 de ţarcuri pentru containerele de gunoi la blocurile din Oradea, au curăţat căile de rulare, au strâns gunoaiele din zonele aferente staţiilor de hidrofor şi reţelelor magistrale de termoficare, au dereticat parcurile, zonele verzi şi arterele de intrare în oraş şi au plantat 544 de pomi.

Potrivit şefului Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, Mircea Stejărean, mai sunt în lucru amenajarea a 16 locuri de joacă pentru copii şi a 20 de noi zone verzi, montarea a 600 de bănci şi plantarea a sute de arbori.

Firmele orădene au şi ele obligaţia să-şi cureţe zonele din faţa sediului, însă nu foarte multe şi-au respectat această datorie. Nici asociaţiile de proprietari nu şi-au terminat munca la spaţiile verzi din jurul blocurilor, aşa că şi ele mai au timp până la data de 20 aprilie, urmând ca abia după să fie realizat topul celor mai harnice asociaţii. Fruntaşele clasamentului vor fi premiate de municipalitate cu amenajări gratuite. Poate că dacă hărnicia lor va fi recompensată şi scoasă în evidenţă, va deveni un model...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON