URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea se plânge că nu mai vin firmele la lucrări și uite cum stau 5 milioane de euro nepuşi în operă. Măi să fie! Să-i fi izbit brusc lenea pe constructori? Aceiaşi care, acum 10 ani, se băteau ca chiorii pe lucrări...
Zic şi eu
Adrian Cris
În aprilie 2016, înainte să accepte de la Pásztor Sándor şi Ioan Mang o decorativă funcţie de vice la Consiliul Judeţean, Traian Bodea, spunea, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, că, într-o dregătorie publică, "atunci când nu faci nimic înseamnă că ai furat patru ani din viaţa celorlalţi". Săptămâna trecută, brusc, la trei sferturi din mandatul în care actuala administraţie a judeţului nu a reuşit să finalizeze niciun proiect preluat de la predecesori (ba a şi compromis Aeroportul Internaţional Oradea) şi n-a urnit niciun proiect nou, acelaşi Bodea a avut o epifanie: laolaltă cu cei doi tovarăşi, a furat deja bihorenilor trei ani. Din singura noastră viaţă, a fiecăruia dintre noi.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când am citit ştirea că Poliţia Română vrea să dea în judecată trupa de hip-hop Paraziţii, am crezut că am nimerit pe un site de umor. Dar cum realitatea în Româna este mereu surprinzătoare, se făcea că nu eram pe timesnewroman.ro sau pe catavencii.ro, ci pe un organ de presă serios şi responsabil. Aşadar, oricât de ciudat ar fi, Poliţia dă în judecată Paraziţii pentru melodia "Antimiliţie".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent a fost publicată pe site-ul Curții Constituţionale a României decizia nr. 250/2019, prin care s-a stabilit că este obligatoriu ca orice schimbare de încadrare juridică într-un proces penal să nu se realizeze direct prin sentința finală, ci înaintea acesteia, pentru a garanta dreptul inculpatului la apărare în raport cu acuzația concretă ce i s-a adus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
19 Mai 2019, 09:57

Primarul elveţian Théo Huguenin-Elie ne dă sfaturi interesante: "În Oradea, lumea vrea să vadă martorii trecutului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Oradea a găzduit în premieră adunarea generală a Reţelei Art Nouveau, o comunitate cu 22 de oraşe, din 16 ţări, care au moştenit reale bijuterii arhitecturale. Printre specialiştii care au admirat oraşul s-a numărat şi preşedintele reţelei, Théo Huguenin-Elie, filolog, filosof şi, totodată, din 2013, primar în oraşul elveţian La Chaux-de-Fonds.

Surprins de multitudinea şi spectaculozitatea clădirilor Art Nouveau din Oradea, Théo Huguenin-Elie a mărturisit că a văzut în oraş şi exemple de lucrări prost executate. Greşeli de pe urma cărora orădenii ar trebui să înveţe...

Reţea încă de la origine

- De ce a fost necesară o Reţea Art Nouveau? Care este rolul ei?

- Reţeaua Art Nouveau a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani, iar azi are membri de la Oradea la Alesund (Norvegia), de la Aveiro (Portugalia) la Riga (Letonia), dar şi din afara Europei - Havana. Reţeaua îndeplineşte mai multe necesităţi. Cea dintâi este şansa instituţională a oraşelor de a participa la proiecte de anvergură, cu posibilitatea de a absorbi fonduri europene. A doua este o necesitate de coerenţă şi conexiune. Curentul Art Nouveau a debutat la începutul secolului XX, în plină revoluţie industrială, ca un limbaj standardizat care s-a personalizat. Filonul particular a fost dat de specificul local: în Catalonia a declanşat modernismul, în Germania judgenstilul, în Austria seccesionul, iar în oraşul meu, La Chaux-de-Fonds, stilul sapin. Dar toate aceste particularităţi au fost în rezonanţă, fiecare maestru Art Nouveau a ştiut foarte bine ce a produs alt maestru. Aşadar, ideea unei reţele a existat de la origini.

- Oradea e singurul membru din România. Cu ce ne ajută această calitate?

- Beneficiile sunt de recunoaştere a patrimoniului de excepţie, de vizibilitate şi de schimburi de bune practici.

- Reuşeşte reţeaua să fie şi un promotor turistic?

- Nu şi-a propus asta, dar reuşeşte în mod indirect, oferind soluţii pentru conservarea şi valorizarea patrimoniului.

Oradea, model unicat 

- Ce ştiaţi despre Oradea până acum şi ce impresie v-a făcut, după ce l-aţi văzut?

- În toamnă, am fost la Szeged şi mi-am imaginat că Oradea seamănă. Marea surpriză a fost diversitatea Art Nouveau din Oradea, nu am mai întâlnit-o nicăieri. Regăsim toate particularităţile curentului, un mozaic unic şi magnific.

- Aţi identificat şi o clădire preferată?

- M-a impresionat casa Markovits Mathezer (foto), cu diversitatea materialelor şi combinaţia cu stilul nordic. Un amestec coerent excepţional! M-am bucurat să aflu că va fi reabilitată.

- Primăria Oradea obligă proprietarii imobilelor Art Nouveau să le reabiliteze, chiar sub sancţiunea executării. Aţi mai regăsit acest exemplu?

- Nu. În general, clădirile Art Nouveau sunt restaurate cu ajutor financiar de la stat, ajutor care este însoţit de o exigenţă uriaşă în calitatea lucrărilor.

Comunismul a sacrificat centrele vechi

- În Elveţia se iau măsuri sancţionatorii faţă de cei care nu îngrijesc patrimoniul arhitectural pe care îl deţin?

-  (zâmbeşte) În Elveţia nu este posibil să se întâmple aşa ceva. Toate imobilele Art Nouveau sunt clasate ca monumente şi s-au restaurat cu subvenţii de la stat.

- Cunoaşteţi exemple ale altor oraşe cu patrimoniu Art Nouveau neglijat decenii întregi, cum s-a întâmplat la noi în comunism, şi care să fi fost reabilitat ulterior?

- În unele oraşe, prin programele de sistematizare, comunismul a sacrificat centrele vechi. În altele, a neglijat restaurarea lor şi a fost, de fapt, o formă de conservare. Oradea face parte din al doilea model şi trebuie să ştie că a fost o şansă.

- Aţi menţionat, într-o conferinţă de presă, că aţi observat în Oradea şi lucrări de restaurare inoportune. La ce v-aţi referit?

- Nu vreau să stigmatizez o clădire, dar într-adevăr am văzut situaţii unde restaurarea s-a făcut prea repede sau s-a întins prea mult. De exemplu, s-au folosit culori care nu au nicio legătură cu originea sau au dispărut pardoseli originale, ceea ce a creat discrepanţe nedorite. Dar se vede că în oraşul dvs. există bunăvoinţă. Am văzut lucrări de calitate în impresionantul Palat Vulturul Negru.

Soluţia elveţiană

- Ca mulţi alţi europeni, şi românii privesc Elveţia cu admiraţie. Dvs. ce soluţii "elveţiene" recomandaţi Oradiei?

- Trebuie să cunoaşteţi valoarea patrimoniului pe care îl aveţi, iar apoi să asiguraţi conservarea. Dar fără grabă şi cu exigenţă în privinţa calităţii. Înţeleg dorinţa administraţiei şi a cetăţenilor de a accelera, dar este nevoie de prudenţă. I-am spus asta şi domnului primar Bolojan şi mi-a spus că este conştient şi vrea să vegheze îndeaproape la calitatea lucrărilor.

- Dacă aţi fi primar în Oradea, ce schimbări aţi face urgent?

- M-aş asigura că există preocupare să păstrăm elementele originale. Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului.

A consemnat Adriana Totorean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Tencuiala invalurita si.......firmele de constructii "restauratoare"
Tencuiala invalurita este o tehnica de lucru constant intalnita a firmelor de constructii castigatoare, "specializate" in restaurarea cladirilor monument din Oradea,insa,tot la fel de constant, criticata de specialistii straini care ne-au vizitat urbea."Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului", ne marturiseste preşedintele Reţelei Art Nouveau Théo Huguenin-Elief,filolog,filozof, primar... aflat in vizita la Oradea. Ori atunci, se pare ca aceasta tencuiala invalurita nu reprezinta intocmai tehnica vremurilor respective,(Palatul Moskovits Miksa,Palatul Stern,Hotel Transilvania-Pannonia,Cetatea Oradea),ori culorile alese nu sunt intocmai precum cele originale, ori atunci nu mai avem specialisti,ori nu sunt luati in seama,ori sunt vanduti cauzei...Traiasca si infloreasca, al puternicului clipei..."Am văzut situaţii unde restaurarea s-a făcut prea repede sau s-a întins prea mult.De exemplu, s-au folosit culori care nu au nicio legătură cu originea sau au dispărut pardoseli originale, ceea ce a creat discrepanţe nedorite." Ce sa mai vorbim de modul in care au fost reabilitate elementele stilistice, folosind polistiren ca tehnologie 'moderna', ascunse ochiului neavizat, aceasta devenind o practica tot mai frecvent intalnita la "constructorii" restauratori, dar paguboasa la adresa patrimoniului istoric al orasului! Revenind la tencuiala invalurita, aceasta intr-adevar o putem regasi in vremuri trecute, nu prea indepartate insa, in renovarile practicate de firmele de constrictii care fiintau pe langa fostele CAP-uri,comunale sau satesti,pe langa fostele IAS-uri ori SMA-uri,a caror meseriasi, constructori, erau "specializati" pentru astfel de lucrari. "... Fără grabă şi cu exigenţă în privinţa calităţii...I-am spus asta şi domnului primar Bolojan şi mi-a spus că este conştient (sic!) şi vrea să vegheze îndeaproape la calitatea lucrărilor...." Cam asta vrem si noi, oradenii,nascuti in Oradea.
Postat 21 Mai 2019, 08:58 de platona
.........
Ia tras un langos birtinezului, en passant! P.S. De ce la noi 99% dintre ,,alesi" plesnesc de prostie, infatuare si mai ales de grasime?!
Postat 20 Mai 2019, 12:54 de pinonel
Nicidecum nu a fost vorba de "martorii trecutului" în ceea ce a spus monsiur T.H.E.
Poate că, din atenția excesivă acordată "justiției" și "statului de drept" din RO s-a făcut confuzia de termeni în traducere ... fiind de fapt vorba de "mărturii ale trecutului" !?! Adică, mai puțin B250 la grămadă ... și mai multă restaurare imobiliară cu materiale cât de cât originale sau naturale !?!
Postat 19 Mai 2019, 18:26 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1484 RON
  • 1 EUR = 4.7205 RON
  • 1 HUF = 0.0146 RON