URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2010, 12:56

Primarul Bolojan: "2010 a fost un an bun!"

Primarul Bolojan: "2010 a fost un an bun!" FABRICAT ÎN ORADEA. Ilie Bolojan consideră lansarea producţiei în parcul industrial Eurobussines una dintre cele mai mari reuşite din 2010. "Anul viitor vom investi în infrastructura parcului pentru a deveni cât mai atractiv pentru investitori", spune primarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Analiza de sfârşit de an e un fel de listă de cumpărături. Se scriu pe o foaie proiectele propuse în ianuarie, iar în decembrie se taie pe rând cele realizate. Dacă "puşcă", e bine, dacă rămân "resturi", se lasă cu scandal. Primarul Ilie Bolojan a tras linie şi s-a declarat mulţumit. Oradea a "bifat" majoritatea proiectelor propuse, iar restanţele rămase pe 2011 sunt mai mult amânări decât eşecuri...

Numai de bine

Deşi orădenii o duc tot mai rău, pentru Oradea sunt semne de mai bine. "În ciuda crizei economice, anul 2010 a fost un an bun. Am reuşit să ne atingem majoritatea proiectelor propuse şi să pregătim altele noi pentru anul viitor", declară Ilie Bolojan.

Cea mai mare realizare a oraşului pe 2010 o constituie, potrivit primarului, lansarea parcului industrial "Eurobusiness" din Şoseaua Borşului. De funcţionarea lui va ţine pe viitor bunăstarea oraşului. "Am concesionat deja 30 din cele 120 de hectare de teren din parc şi există firme, cum ar fi coreenii de la Shinheung, care produc deja aici", spune primarul.

Bolojan mai bifează la realizări finalizarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare pe un număr de 110 străzi, lucrare finanţată printr-un credit BERD în valoare de 12 milioane de euro. "Astfel, vom putea asfalta anul viitor 70 de străzi din vatra veche a oraşului pe care nu le puteam moderniza pentru că aveau reţele din azbest", precizează edilul.

Drumuri şi poduri

La fel de importantă din perspectiva municipalităţii este modernizarea a 14 străzi din cele 19 cuprinse în programul de reabilitare a principalelor căi de acces în municipiu, finanţat din Programul Operaţional Regional. Astfel, au fost refăcute din fonduri europene străzile Depoului, Almaşului, Vaporului şi altele, iar lucrările vor continua anul viitor cu artere precum Horea, Sabinelor sau, pe porţiuni, bulevardul Decebal. În paralel cu asfaltările au fost amenajate nu mai puţin de 2.200 locuri de parcare în cartierele de blocuri, acţiune ce va continua şi în 2011.

Pentru a fluidiza traficul în municipiu, Primăria a hotărât să investească 11,8 milioane de lei, fără TVA, în construirea unui pod nou peste Crişul Repede în zona străzii Sovata. Lucrările au început în toamnă şi vor fi finalizate până pe 12 octombrie 2011, de ziua oraşului. "La sfârşitul anului 2011 vom avea deja un pod finalizat şi un altul în curs de construcţie în zona străzii Dragoş Vodă", promite primarul. Cel de-al doilea pod va fi construit cu cofinanţare din fonduri europene de către firma Macio, care vrea să îşi ridice un hotel în zona fostului Silvaş şi are nevoie de acces cât mai uşor.

Semne bune anul are!

Pe lista lucrărilor derulate din fonduri europene se numără amenajarea ambulatorului Spitalului Gavril Curteanu, reabilitarea unor corpuri de clădire din Cetate, modernizarea clădirilor unor licee precum Andrei Şaguna, Lorantffy Szuszana şi Szent Laszlo. Banii au fost atraşi de către Direcţia de Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei, cea care va transforma anul viitor municipalitatea în cel mai mare investitor din Oradea.

"Au fost finalizate documentele privind atragerea a nu mai puţin de 150 milioane de euro din finanţări europene, ceea ce reprezintă bugetul municipiului pe trei ani de zile", afirmă primarul. Anul viitor vor demara lucrări în valoare de 35 milioane de euro prin proiectul Aparegio privind modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi vor fi atrase finanţări de 70 milioane de euro pentru modernizarea CET-ului. La fel, sunt antamate fonduri pentru etapa a doua de reabilitare a clădirilor din Cetate, pentru reabilitarea pieţelor Ferdinand şi Unirii, respectiv modernizarea ştrandului municipal.

De făcut

Marele regret al primarului Ilie Bolojan pentru anul ajuns la final îl reprezintă faptul că Primăria nu a putut demara construcţia unei parcări supraetajate în zona centrală, aşa cum a promis înaintea alegerilor din 2008. "Fie că e vina crizei economice, fie că nu am găsit noi montajul financiar atractiv pentru investitori, adevărul este că demararea construirii unei parcări în spatele clădirii Tribunalului va avea loc abia anul viitor. Dacă e nevoie, o vom face din fondurile bugetului local", spune primarul.

La fel, Bolojan aşteaptă motivarea sentinţei în procesele pierdute de municipalitate în faţa Prefecturii, în cazul taxei de ordine publică impuse localurilor care comercializează alcool pe timp de noapte şi în cel al taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor. "Am pierdut timp preţios. Astăzi am fi putut avea schele pe cel puţin trei clădiri din zona centrală, care ar fi fost reabilitate". Primarul promite că, deşi regulamentul privind acordarea de împrumuturi pentru reabilitarea faţadelor a fost suspendat de instanţă, lucrările la imobilul din strada Unirii 5, cofinanţate printr-un împrumut de 400.000 de lei acordat de municipalitate, vor continua şi în 2011. Pentru ca Oradea să aibă imaginea pe care o merită. Alta decât cea de orăşel de provincie, cu clădiri dărăpănate şi o populaţie săracă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
pentru PRIMAR in general oricare ar fi el:))
Veniţi lângă mine, tovarăşi! E toamnă, se coace pelinul în boabe de struguri şi-n guşe de viperi veninul. C-un chiot vreau astăzi să-nchin în cinstea sălbaticei mele minuni, care pleacă lăsându-mă singur, cu plânsul, cu voi, şi cu toamna. Veniţi mai aproape! - Şi cel care are urechi de-auzit să audă: durerile nu sunt adânci decât atuncea când râd. Să râdă deci astăzi în mine amarul şi-n hohote mari să-şi arunce pocalul în nori! Veniţi lângă mine, tovarăşi, să bem! Ha, ha! Ce licăreşte-aşa straniu pe cer? E cornul de lună? Nu, nu! E un ciob dintr-o cupă de aur, ce-am spart-o de boltă cu braţul de fier. Sunt beat şi as vrea să dărâm tot ce-i vis, ce e templu şi-altar! Veniţi lângă mine, tovarăşi! Că mâne-o să mor, dar vă las moştenire superbul meu craniu, din care să beţi pelin când vi-e dor de viaţă, şi-otravă când vreţi să-mi urmaţi! - Veniţi după mine, tovarăşi!
Postat 03 Ianuarie 2011, 20:40 de ha, ha, ha
cat timp oradea este condusa de o turma de BOI
pentru primar si sape in PIATRA reprezinta un an bun:)) asa de seaca e viata lui precum piatra daca o strangi nu iese zarrrrrr:))))))) ce vreti de la un asemenea OM?
Postat 03 Ianuarie 2011, 17:29 de anca
?????????
bun pt cine? :)
Postat 02 Ianuarie 2011, 18:56 de blue9
la multi ani
La multi ani domnului primar si tuturor oradenilor! Sa va dea Dumnezeu sanatate, sa mai puteti munci pt Oradea, iar familiei Dvs toata stima pt sacrificiul pe care il face.
Postat 31 Decembrie 2010, 18:36 de oradean
Bravo
Va doresc dle Primar un an nou mai bun ca 2010,sa se schimbe ceva in bine la guvern, sa primiti mai multi bani pentru Oradea( Bihor) sa puteti face si mai mult pt noi oradenii.Multa sanatate ,sinteti cel mai bun primar care a avut Oradea
Postat 30 Decembrie 2010, 14:12 de trifa
Ma bucur!
Bravo d-le Bolojan! Un om care stie sa miste lucrurile! Tot respectul si sustinerea mea. Va doresc un an 2011 cel putin la fel de bun ca si 2010! Succes.
Postat 30 Decembrie 2010, 13:39 de Ciprian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON