URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2019, 17:30

Poartă spre altă eră: La doi paşi de Oradea, avenul Betfia găzduieşte o rezervaţie paleontologică, cu fosile glaciare şi colonii imense de lilieci (FOTO)

Poartă spre altă eră: La doi paşi de Oradea, avenul Betfia găzduieşte o rezervaţie paleontologică, cu fosile glaciare şi colonii imense de lilieci (FOTO) PERICULOS. Peştera de la Betfia este închisă turiştilor, deoarece accesul este greoi, iar în trecut a fost chiar locul unor tragedii. Primăria Sânmartin caută soluţii pentru a permite turiştilor să coboare în aven, în siguranţă şi fără să deranjeze liliecii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mamuţii şi strămoşii calului se plimbau alene pe pajiştile care înconjoară în prezent satul Betfia, din comuna Sânmartin. Se întâmpla acum 2 milioane de ani, dar dovezile au rămas...

La numai 10 kilometri de Oradea, curioşii pot vedea avenul Betfia, o poartă spre istoria omenirii. Locul e protejat, deoarece este un sit fosilifer şi găzduieşte colonii uriaşe de lilieci, cum nicăieri în împrejurimi nu mai sunt. La lăsarea întunericului, mii de lilieci ies grăbiţi parcă din mijlocul pământului şi creează un spectacol uluitor.

Poftiţi la drumeţie!

George Togor, preşedintele Ecotop,La nord de Betfia, pe Dealul Şomleu, orice orădean poate face o drumeţie uşoară, care să-l deconecteze de la stresul urban. Cu maşina ori cu bicicleta, curioşii pot merge la Avenul Betfia, o peşteră căreia mulţi bihoreni îi spun greşit "crater". "Este impropriu denumită crater. Aici nu avem roci vulcanice, ci calcaroase", explică George Togor (foto), preşedintele Ecotop, asociaţie care are custodia acestei arii protejate.

Avenul, cu o adâncime de 86 metri, are două intrări, ambele închise publicului, întrucât sunt destul de periculoase pentru neiniţiaţi. Prima intrare a fost deschisă prin dinamitare în anul 1898, de localnicul Teodor Marta, poreclit Bradea, şi din pricina căruia avenul este cunoscut printre săteni ca "huda Bradii". Prima explorare şi cartare a făcut-o în 1913 speologul Frigyes Ardos, care credea că aici era gura unui gheizer. În anii ’40, locul a fost folosit de nemţi ca depozit de muniţii şi abia în 1969 paleontologii Elena Terzea şi Jurcsák Tibor au concluzionat că este o peşteră care oferă o mărturie despre viaţa de odinioară.

Animale dispărute

Intrarea în peşteră se face printr-un puţ de 54 metri, cu un diametru ce variază între 5 şi 8 metri. După traversarea acestei zone dificile, peştera dezvăluie o sală uriaşă, cu o lungime de 35 metri, care pe o latură se desface în două galerii cu depozite argiloase şi un curs de apă care, la adâncimea de 85 metri, se ascunde ochilor.

În zona de bifurcaţie a galeriilor, cercetătorii au descoperit fosile aparţinând faunei pleistocene, adică din epoca de gheaţă. În total, s-au inventariat peste 200 de specii de vertebrate, printre care o specie de mamut, animal care a fost strămoşul calului de azi (Equus stenonis) şi străbunicul câinelui (Canis moschbachenis). De asemenea, paleontologii au găsit şi fosile ale unei specii de păsări nemaicunoscute (Palergosteon tothi). Întreaga colecţie de vertebrate poate fi văzută la Muzeul Ţării Crişurilor.

Atracţie turistică

Peştera este totodată adăpostul perfect pentru lilieci din 8 specii, toate protejate, iar unele foarte rare, precum liliacul cârn. Primii cercetători au fost convinşi că aici trăiesc milioane de lilieci, însă acum mai sunt câteva mii. "La lăsarea întunericului, sute de lilieci ies deodată din aven. Este un spectacol incredibil, pentru cei care au curaj să privească", spune Togor. Liliecii trăiesc aici tot anul, întrucât peştera este o bună "maternitate", unde puii pot fi crescuţi feriţi de primejdii.

Tocmai pentru a atrage mai mulţi turişti spre această arie protejată, Primăria Sânmartin a lansat recent un proiect prin care urmăreşte şi amenajarea infrastructurii de vizitare. La limita sitului va fi amenajată o parcare, drumul de acces va fi asfaltat şi va fi construită o încăpere anume, în care vizitatorii răbădători să poată observa liliecii. Edilii ar fi vrut să facă şi un tunel prin care turiştii să coboare în aven, dar specialiştii au concluzionat că această construcţie ar fi distrus coloniile de lilieci, aşa că încă sunt în căutarea altor soluţii.

Însă nu doar urmele fosilifere şi coloniile de lilieci fac din Avenul Betfia un loc deosebit, ci şi împrejurimile. Pe lângă pajiştile stepice care înconjoară peştera, la mică distanţă doritorii se pot plimba printr-o pădure de stejar, unde pot observa şi plante rare, precum o specie de brânduşă ori ghimpele pădureţ, monument al naturii. O plimbare aici este o reală desfătare şi, totodată, o dovadă că natura este cel mai bun medicament pentru problemele curente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Asta
Se știe de mult. Mă bucur că ați reamintit
Postat 01 Aprilie 2019, 00:28 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON