URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2019, 09:48

Plătiţi să reciclăm: Oradea va primi circa 1,6 milioane lei pe an de la producătorii de ambalaje, ca să recicleze aceste deşeuri

Plătiţi să reciclăm: Oradea va primi circa 1,6 milioane lei pe an de la producătorii de ambalaje, ca să recicleze aceste deşeuri GUNOAIE DE PREŢ. Oradea va fi plătită cu 1.000 lei pentru fiecare tonă de PET-uri, pungi, folii de plastic ori doze de aluminiu pe care o va trimite la reciclat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Efortul orădenilor de a-şi trimite gunoaiele la reciclat nu rămâne nerăsplătit. Legislaţia privind colectarea deşeurilor a fost modificată astfel încât firmele care produc ambalaje sunt obligate să le dea bani primăriilor, pentru a trimite spre valorificare aceste resturi.

Calculele arată că Oradea va încasa în acest fel circa 1,6 milioane lei anual, bani pe care Primăria îi va reinvesti în sistemul local de salubrizare.

Poluatorul plăteşte

România este codaşa Europei şi la reciclare, iar autorităţile naţionale par într-o continuă căutare de soluţii pentru a rezolva problema. Cea mai nouă găselniţă a Ministerului Mediului este să oblige producătorii de deşeuri să dea bani primăriilor ca să le determine să recicleze.

Conform OUG 74/2018, toate firmele care proiectează, produc, prelucrează, tratează, vând sau importă produse ambalate trebuie să se asigure că ambalajele iau drumul reciclării. De exemplu, o firmă care produce apă îmbuteliată în flacoane răspunde pentru PET-urile pe care le pune în piaţă, la fel cum un producător de napolitane este răspunzător pentru foliile de plastic folosite.

Avantaj indirect

Aceeaşi OUG 74/2018 stabileşte şi că producătorii trebuie să se achite de această sarcină prin aşa-numitele organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP). Acestea adună bani de la producători şi îi transferă mai departe autorităţilor publice locale, pentru a pune la punct sistemul de colectare selectivă şi de reciclare. La schimb, respectiva localitate anunţă autorităţile de mediu că a revalorificat deşeurile în numele producătorilor care i-au dat banii.

Scopul acestei scheme este creşterea gradului de reciclare. Până la finalul anului 2020, fiecare primărie din România trebuie să raporteze reciclarea a cel puţin 50% din deşeurile produse pe raza sa.

Dacă noua măsură va conduce spre dezideratul propus, e greu de spus. Mulţi specialişti din domeniu cred că răspunsul este negativ, întrucât cetăţenii, cei care fac efortul să separe deşeurile, nu au niciun avantaj financiar direct. Altfel spus, cât timp nu văd în portofele folosul reciclării, nici nu vor fi interesaţi să o respecte...

Bani pentru Eco Bihor

directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea Cert este că Oradea va atrage bani pentru deşeuri, iar şefii Primăriei caută cea mai potrivită OIREP. "Am primit mai multe oferte şi acum le analizăm", explică directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea (foto).

Ofertele organizaţiilor nu diferă valoric, ci doar în privinţa altor beneficii. Suma agreată pentru o tonă de deşeuri de ambalaje reciclate este de 1.000 lei, dar unele OIREP-uri sunt dispuse să ofere bonusuri şi pentru Eco Bihor, firma care pregăteşte deşeurile pentru reciclare. Până acum, la staţia de sortare din Episcopia, Eco Bihor separa reciclabilele, le balota şi apoi le vindea către firmele specializate în revalorificare. Acum, nu va mai putea să le vândă, lucru care, previzibil, n-a fost pe placul reprezentanţilor companiei.

Investiţii pentru toţi

Ţinând cont că Oradea produce anual circa 1.600 tone de deşeuri din ambalaje, de anul viitor oraşul ar urma să primească de la producătorii acestora 1,6 milioane lei. "Aceşti bani trebuie reinvestiţi în sistemul local de salubrizare, astfel încât acesta să fie îmbunătăţit, iar orădenii să fie stimulaţi să colecteze selectiv", spune Florea.

Banii ar putea fi utilizaţi, de exemplu, pentru dotarea tuturor orădenilor cu pubele pentru colectarea sticlei, recipiente care în prezent nu se găsesc în oraş, sau pentru amenajarea de noi platforme de colectare selectivă. Totodată, ar putea fi folosiţi şi pentru plata amenzilor pe care Oradea le datorează anual către Administraţia Fondului de Mediu fiindcă nu atinge rata minimă de reciclare prevăzută de legislaţie.

Aşadar, chiar dacă nu vor primi, direct, niciun ban în plus pentru că reciclează, orădenii vor putea vedea în jur că, totuşi, n-au făcut un efort zadarnic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Taci și reciclează, nu arunca mizeria pe jos, si fa curat după tine
Postat 17 Octombrie 2019, 21:18 de Sandu1206
BBC News: „De ce importă România deșeuri, deși e suprasaturată de gunoaie”. Jurnaliștii britanici, reportaj despre problemele colectării selective din țara
Romania importa deseuri pentru ca se cheama romania, nu oradea.Oradea nu se afla in romania."Înainte existau firme private care selectau gunoaiele și le vindeau către unitățile de reciclare, iar acum este în sarcina autorităților locale să facă acest lucru, fără însă să aibă resursele necesare".Mai pe scurt,statul le-a dat sarcina primariilor sa se ocupe de ceea ce stiau ele cel mai bine, de gunoaie.Iar oradenii vor fi gunoieri de frunte,cu curvele si cu "insolvabilii" in frunte.
Postat 16 Octombrie 2019, 10:14 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON