URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
11 Octombrie 2018, 11:59

Plăteşti cât arunci! De anul viitor orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de cantitatea de deşeuri menajere

Plăteşti cât arunci! De anul viitor orădenii vor plăti factura de salubritate în funcţie de cantitatea de deşeuri menajere CU OCHII PE ŢARCURI. Odată introdus noul sistem de tarifare, asociaţiile de proprietari vor fi mai atente la propriile containere. Nu de alta, dar dat fiind că vor plăti în funcţie de câte deşeuri produc, în mod cert nu vor mai permite vecinilor să arunce gunoaie pe banii lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să evite o sancţiune din partea Comisiei Europene, Guvernul României a decis să schimbe regulile salubrităţii, implementând modelul vestic "pay as you throw". Prin urmare, de la 1 ianuarie 2019 toţi românii vor trebui să plătească factura de salubritate în funcţie de câte gunoaie aruncă.

Deocamdată, Primăria nu ştie exact cum va modifica regulile locale, dar este cert că orădenii, cu cât vor trimite mai multe deşeuri la reciclat, cu atât vor plăti mai puţin pentru colectarea celorlalte...

În voia primarilor

Potrivit OUG 74/2018, care modifică Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, toate autorităţile locale din România sunt obligate să ia noi măsuri privind reducerea cantităţilor de deşeuri depuse la haldele ecologice. Aşa cum se ştie, până în 2020, conform normelor europene, România trebuie să recicleze cel puţin jumătate din deşeurile pe care le produce, obiectiv de care este foarte departe. Ministerul Mediului se fereşte să prezinte concret cât din totalul deşeurilor sunt reciclate la nivel naţional, dar evaluările făcute de diverse ONG-uri arată că abia 15% din ce aruncă românii ajunge la reciclare.

Pentru a schimba situaţia, OUG 74/2018 prevede că administraţiile locale sunt obligate "să implementeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019, instrumentul economic "plăteşte cât arunci" bazat pe cel puţin unul dintre următoarele elemente: volum, frecvenţă de colectare, greutate, saci de colectare personalizaţi". Ordonanţa nu oferă alte informaţii privind modul în care noul sistem ar urma să fie aplicat şi nici nu a fost urmată de norme metodologice, aşa cum preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a promis imediat după apariţia ei. Aşadar, detaliile au fost lăsate, ca de obicei când Guvernul este depăşit de situaţie, în voia autorităţilor locale.

Mai multe variante

O noutate pentru România - unde tariful de salubritate este calculat după numărul de persoane dintr-o gospodărie sau condomeniu, nu după cantitatea ori volumul de deşeuri pe care acestea îl produc -, sistemul "plăteşte cât arunci" este folosit în majoritatea ţărilor vest-europene tocmai pentru a stimula reciclarea. În timp ce colectarea deşeurilor care pot fi revalorificate e gratuită, colectarea resturilor reziduale are un preţ, adesea mare. Astfel, dacă vor să plătească facturi de salubritate cât mai mici, cetăţenii trebuie să trimită cât mai multe deşeuri la reciclat.

Tarifarea deşeurilor menajere poate fi implementată în mai multe forme. Una dintre cele folosite este la volum, ceea ce presupune că cetăţeanul contractează un recipient, de exemplu o pubelă de 240 de litri, frecvent întâlnită la casele din Oradea, iar pentru golirea acesteia plăteşte un tarif fix. Clientul achită acest preţ indiferent dacă a umplut sau nu pubela, dar nu poate să pretindă colectarea unui sac abandonat lângă recipient şi al cărui conţinut "sare" peste volumul contractat. Acest criteriu de tarifare merge mână în mână cu frecvenţa de colectare. Altfel spus, un anumit preţ îl plăteşte cetăţeanul care vrea ca pubela lui să fie golită o dată pe săptămână şi un altul, dublu, cel care cere golirea de două ori pe săptămână.

Gunoaie la cântar

O altă posibilitate este tarifarea în funcţie de greutate, ceea ce presupune că de fiecare dată când golesc pubelele clienţilor muncitorii firmei de salubrizare ar trebui să cântărească recipientele. Urmarea? Clientul ar plăti fiecare kilogram de deşeuri aruncate.

Încă o variantă este introducerea de saci preplătiţi de diferite dimensiuni. Asta presupune că cetăţeanul cumpără saci anume vânduţi de operatorul de salubritate, al căror preţ include şi costul pentru colectarea şi transportarea deşeurilor. Fireşte, în ziua colectării, muncitorii adună doar aceşti saci. Această metodă este însă mai greu de implementat la blocuri, deoarece locatarii trebuie să strângă la un loc sacii, iar grămada ar putea ascunde şi saci obişnuiţi, pentru a căror colectare unii nu vor să plătească.

În discuţii

Florin Birta, viceprimar OradeaDeocamdată, municipalitatea din Oradea nu a stabilit cum va implementa noul sistem. "Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii RER Vest şi ai Eco Bihor. Căutăm formula cea mai potrivită", spune viceprimarul Florin Birta (foto). Până la finalul săptămânii trecute, aceasta nu a fost identificată, aşa că orădenilor le va rămâne puţin timp la dispoziţie să se obişnuiască cu noile reguli, oricare vor fi ele.

Pare aproape sigur că Primăria va extinde colectarea selectivă în trei fracţii, implementată în prezent printr-un program pilot la 124 de asociaţii de proprietari din oraş. "Probabil vom introduce colectarea biodeşeurilor în întreg oraşul, astfel încât să reducem cantităţile de deşeuri depuse la haldă", spune Birta. Biodeşeurile, adică resturile vegetale şi alimentare, pot fi transformate apoi în compost.

Prin urmare, singura certitudine este că de anul viitor salubritatea va fi revoluţionată. Iar dacă vor vrea să scape cât mai ieftin, orădenii vor trebui să deprindă obiceiuri mai ecologice, pentru că acestea sunt totodată şi economice.


VOCEA STRĂZII

Credeţi că este oportună introducerea colectării selective în trei fracţii în tot oraşul, astfel încât locuitorii să adune separat biodeşeurile?

Populaţia trebuie în primul rând învăţată şi motivată să colecteze selectiv, sub nicio formă obligată din primul minut, iar apoi amendată.

Adam Freundlich

Ar fi foarte greu. Oamenii trebuie motivaţi, de exemplu în fiecare a treia lună să fie gratuită colectarea deşeurilor dacă sunt aruncate corect.

Margareta

Cu multă informare, se poate. Am văzut că pentru alte subiecte, Primăria răspândeşte uşor mesaje. Pentru educaţie ecologică de ce nu se poate?

Mirela Vasile

Trebuie o campanie amplă de informare, containere cu această destinaţie, care să fie menţinute curate. Apoi amenzi, că dacă ne arde buzunarul ne trezim.

Ioana Cuibuş

Mi se pare o idee bună, dar pubelele pe banii cui se vor da? Dacă trebuie să le plătim noi, mai bine nu. Nimeni nu va plăti în plus doar ca să fie ecologist.

Eugenia

Eu nu prea cred că este posibil un astfel de sistem la noi. Oamenii vor găsi mereu soluţii mai comode, vor lăsa sacii cu gunoaie pe unde apucă.

Florin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Soricel
Oradea merge in direcția Londra NY. Locul celor că tine e in lanul de porumb
Postat 12 Octombrie 2018, 13:43 de Sandu1206
Scuze
Guristul
Postat 12 Octombrie 2018, 10:54 de soricel
?
@Sandu1206: explică clar cum e in London...NY...TOKYO! Fii tu juristul!
Postat 12 Octombrie 2018, 10:53 de soricel
Soricel
Doar gură e de tine
Postat 12 Octombrie 2018, 10:26 de Sandu1206
!!!
Bă....lula! O fac! Selectarea! Dar restul? Nu am mult! Ia zi....cum e in London, Paris, NY, Tokyo?
Postat 12 Octombrie 2018, 09:53 de soricel
O vai
Scuze SELECTAREA
Postat 12 Octombrie 2018, 00:19 de Sandu1206
Colectarea
Trebuie sa o facă fiecare in casa lui
Postat 12 Octombrie 2018, 00:18 de Sandu1206
Sortare?
In urma cu ceva ani, se scumpea gunoiul în Oradea pe motiv de statie ecologica de sortare (firma 'agreata' de primărie). Așadar în prețul pe care îl plătim acum in Oradea, intra si sortarea. Întrebarea este: se face sau nu se face sortare pe acei bani? Ne-ați suprataxat pe bune sau doar v-ați jucat de-a sortarea?
Postat 11 Octombrie 2018, 22:04 de bihoreanoradean
Investitii inutile
Din seria repartitoarelor de costuri bagate pe git populatiei.Daca ceva poate fi simplu, il complicam noi si mai vindem niste jucarii, dupa aia traim din mentenanta.Pentru binele cetateanului
Postat 11 Octombrie 2018, 20:46 de excalibur
S-a încurcat în știință prostimea politrucă a primăriei orădene !?!
Edilii orădeni n-au văzut până acum "arătarea" aceea pliabilă și atașată mașinilor de colectare ... care se numește cântar (evident digital, dacă tot se fură contragreutățile tradiționale de cine apucă) !?! Așadar, se ridică mecanic publela de la clientul nr. 4102340001 (ce conține toate elementele de identificare) spre exemplu, se introduce setarea Tip, Mod, cod beneficiar și OK, cântarul scade automat greutatea proprie a pubelei, iar rezultatul e calculat în memoria internă a acestui "device" ... care, dacă se dorește, tot lunar tipărește și factura care se lasă pe loc în cutia poștală a clientului !?! Totul fără complicații, la nivelul "specialistului" de pe mașina de colectare, care poate fi țigan, maghiar sau român, după caz !?! Ce e așa mare filosofie ... din moment ce lumea e inventată deja, iar Oradea nu trebuie decât să plagieze, așa cum face de obicei !?!
Postat 11 Octombrie 2018, 18:21 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)
 • La mulți ani, Oradea! Festivități mai bogate ca oricând, de Ziua Orașului, cu paradă militară, artificii și cadouri tricolore (FOTO / VIDEO)
 • O nouă victorie pentru handbalişti: CSM Oradea - AHC Potaissa II Turda 30-27 (FOTO)
 • De ziua Oradiei: Portretul unui primar român şi cel al unui primar maghiar, pe faţada Primăriei (FOTO)
 • Oradea s-a gătit de sărbătoare. Vezi cum a fost împodobit oraşul pentru a marca 100 de ani de la Declaraţia de independenţă! (FOTO)
 • Fostul ministru tehnocrat Dragoş Pâslaru, la Oradea: Partidul „lui Cioloş” va cere românilor să-l voteze „pentru a construi”, nu din dezamăgirea creată de alţii (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON