URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2020, 18:21

Pe mâini bune! RER Vest va aduna deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei

Pe mâini bune! RER Vest va aduna deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei REGULI UNITARE. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) înseamnă reguli unitare pentru toţi bihorenii. Aşa cum orădenii au deprins deja faptul că deşeurile trebuie colectate selectiv, toţi bihorenii vor trebui să înveţe acum această lecţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puzzle-ul celui mai important proiect pentru curăţenia Bihorului mai are doar câteva piese lipsă.

Judecătorii au respins definitiv contestaţia făcută de perdanţii licitaţiei pentru lotul 1B, format din 25 de comune din jurul Oradiei, aşa că ADI Ecolect va semna contractul cu firma câştigătoare, RER Vest, care va colecta în următorii 8 ani deşeurile locuitorilor din aceste sate.

SMID, spre finish

Ca un alergător de cursă lungă care vede deja zona de finish, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) Bihor, un proiect important nu doar prin valoarea mare, de 50 de milioane de euro, ci mai ales prin însemnătatea lui - fiind modalitatea de implementare a colectării selective a deşeurilor în tot judeţul -, îşi întrezăreşte finalul.

În luna februarie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect - formată din toate primăriile din Bihor şi responsabilă pentru implementarea SMID - a semnat contractele de atribuire pentru cinci din cele şapte loturi în care a fost împărţit Bihorul. În Aleşd şi 13 comune vecine, va aduna deşeurile firma Salubri Aleşd, iar în oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi toate satele din jurul lor va lucra Ave Bihor.

Verdict definitiv

ADI Ecolect mai are un singur lot „nemăritat”, 1B, format din 25 de comune din jurul Oradiei: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu.

Licitaţia organizată pentru acest lot a atras două oferte, una a asocierii între compania Reosal (actualul operator de salubritate din ZMO) şi Ave Bihor, iar alta a RER Vest (operatorul licenţiat în Oradea), cea din urmă fiind declarată câştigătoare. Concluzia n-a fost pe placul perdanţilor, care au reclamat rezultatul, întâi la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), iar apoi la Curtea de Apel Oradea.

Bujor ChirilăLa finalul lunii martie, judecătorii au decis însă definitiv respingerea contestaţiei. „După ce ni se va comunica hotărârea, în termen de 10 zile, vom semna contractul cu firma câştigătoare”, spune directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă (foto).

În „pauză”

Asemenea firmelor câştigătoare din celelalte loturi, RER Vest va avea 90 de zile la dispoziţie pentru aşa-numita mobilizare, adică pregătirea traseelor de colectare şi încheierea contractelor cu clienţii. Cronometrul va începe să numere, însă, doar după ce România va ieşi din starea de urgenţă provocată de pandemia de Covid-19.

De altfel, ADI Ecolect a oprit mobilizarea firmelor din celelalte loturi. „Am decis să prelungim perioada de mobilizare cu zilele în care România va fi în stare de urgenţă. Firmele nu se pot preocupa acum de încheierea de contracte”, spune Chirilă.

Aşadar, dacă iniţial termenul limită ar fi expirat în luna mai, în funcţie de cât de mult va dura starea de urgenţă, Ave Bihor şi Salubri Aleşd vor începe activitatea cel mai devreme în vară.

Va urma

În acelaşi timp, însă, continuă ultimele două licitaţii din cadrul SMID. ADI Ecolect mai trebuie să atribuie administrarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor, locul unde resturile reziduale ale bihorenilor vor deveni compost. La prima procedură, singura ofertă depusă, aparţinând Ave Bihor, a fost descalificată, iar acum, la a doua licitaţie, s-au înscris trei firme: Ave Bihor, RER Vest şi Girexim Universal, o companie din Piteşti. „Evaluăm ofertele”, spune Bujor Chirilă.

Totodată, Primăria Oradea încă n-a adjudecat licitaţia pentru salubrizarea municipiului (lotul 1 în cadrul SMID), pentru care s-au înscris două firme, Polaris M Holding din Constanţa şi RER Vest. Constănţenii au fost descalificaţi a doua oară, au contestat din nou decizia, iar acum CNSC trebuie să se pronunţe. Oricare ar fi verdictul, și acesta va putea fi atacat în instanţă, aşa că procedura ar mai putea dura câteva luni.

Chiar şi aşa, salubrizarea Oradiei nu este pusă în pericol. Primăria a prelungit contractul cu RER Vest până la atribuirea licitaţiei, astfel încât oraşul să rămână curat. Pe mâini bune...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON