URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2018, 11:22

Pe locuri, fiţi gata, reciclaţi! RER Vest a început colectarea deşeurilor biodegradabile de la asociaţiile cuprinse în programul pilot (FOTO)

Pe locuri, fiţi gata, reciclaţi! RER Vest a început colectarea deşeurilor biodegradabile de la asociaţiile cuprinse în programul pilot (FOTO) GRATUIT. Tineri voluntari ai RER Vest sunt, în fiecare zi, în preajma blocurilor unde timp de şase luni deşeurile vor fi colectate în trei fracţii, împărţind orădenilor coşurile de plastic şi sacii de hârtie în care să strângă biodeşeurile. Acestea sunt oferite gratuit, la fel cum tot gratuită va fi şi golirea pubelelor şi containerelor de culoare maro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii, gândit de Primăria Oradea şi de operatorul licenţiat de salubritate RER Vest pentru 126 asociaţii de proprietari din oraş, a început: de săptămâna trecută, utilajele au început să adune noua fracţie biodegradabilă de la câteva dintre blocurile cuprinse în program.

Treptat, acesta va fi implementat pentru toţi cei 12.000 orădeni vizaţi, după ce oamenii vor afla de la viceprimarul Florin Birta şi de la reprezentanţii RER Vest ce presupune colectarea selectivă în trei fracţii, de ce este necesară şi, mai ales, ce beneficii aduce.

Lecţii la scara blocului

Gândit ca o soluţie pentru reducerea cantităţilor de deşeuri pe care Oradea le trimite la halda ecologică, programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii - uscată, biodegradabilă şi reziduală - a demarat oficial pe 1 iunie. Deocamdată, utilajele RER Vest colectează noua fracţie de biodeşeuri doar de la o parte din cele 126 asociaţii cuprinse în program, mai precis de la cele unde, alături de viceprimarul Florin Birta, reprezentanţii RER Vest au participat la întâlniri cu cetăţenii, pentru a le explica noua rânduială.

Demarate în urmă cu două săptămâni, întâlnirile se desfăşoară în faţa blocurilor cuprinse în program şi sunt anunţate cu două zile înainte, prin afişe lăsate la fiecare apartament. Concret, în fiecare seară, orădenii dintr-o asociaţie de proprietari sunt invitaţi la o discuţie cu reprezentanţii administraţiei locale şi ai firmei de salubritate, astfel aflând că în ţarcurile pe care le au la dispoziţie vor apărea containere de culoare maro, în care vor trebui să arunce biodeşeurile. În această categorie intră resturile de fructe şi legume, coji de ouă, filtrele de cafea sau ceai, flori şi plante, şerveţele şi prosoape de hârtie, păr şi blană de animale, carne (inclusiv peşte), caşcaval şi brânzeturi. În continuare, cetăţenii vor arunca în containerele galbene ambalajele reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal, sticlă etc.), în timp ce recipientele de culoare neagră vor fi destinate resturilor reziduale, care nu se încadrează în celelalte două categorii.

Gunoaie scumpe

Cu prilejul întâlnirilor, orădenii află şi motivul pentru care se implementează acest program pilot: La fel ca toate oraşele, Oradea este obligată să reducă cu 35% cantitatea de deşeuri pe care o depune în acest an la halda ecologică, în caz contrar urmând să plătească penalităţi pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată peste această limită. În ultimii doi ani, municipalitatea a plătit deja penalităţi de peste 800.000 de lei, bani cu care puteau fi create parcuri ori noi facilităţi pentru orădeni. Dacă nu va respecta ţinta, e lesne de înţeles că Oradea va trimite în continuare bani la Bucureşti. Ba chiar mai mulţi, dat fiind că în 2019 ţinta va creşte la 45%!

Pentru a evita acest scenariu, Primăria Oradea şi RER Vest au pregătit programul pilot bazându-se pe studii şi analize care arată că în coşul de gunoi al unei familii 33% reprezintă resturi de mâncare, 25% sunt deşeurile din hârtie, 16% cele din plastic, 10% resturi mărunte nesortate, 8% sticle, 7% legume şi 1% aluminiu. Aşadar, la haldă ar putea ajunge cu 40% mai puţinte deşeuri dacă biodeşeurile ar fi aruncate separat!  

Reciclezi şi câştigi!

În zilele de după întâlnirile din cartiere, studenţi ai Facultăţii de Protecţia Mediului, voluntari ai RER Vest, îi aşteaptă pe orădeni în scările în care locuiesc. Zilnic, între orele 13 şi 19, tinerii împart locuitorilor din blocurile vizate câte un coş de gunoi şi 90 de saci de hârtie, în care cetăţenii să arunce biodeşeurile în următoarele şase luni, cât va dura proiectul pilot. De asemenea, oamenii primesc pliante în care sunt prezentate regulile colectării în trei fracţii.

Orădenii care nu se întâlnesc cu tinerii voluntari vor primi coşurile şi sacii de hârtie de la preşedinţii asociaţiilor din care fac parte, apoi pot începe să arunce separat biodeşeurile, deoarece RER Vest a amplasat în ţarcurile lor containerele maro, unde să depună sacii umpluţi.

Cetăţenii ar trebui să acorde atenţie programului, pentru că asociaţia care va aduna cele mai multe biodeşeuri va fi premiată de RER Vest cu scutirea de la plata facturii de salubritate timp de un an. Aşadar, conştiincioşii vor simţi pe propriul buzunar că reciclarea merită!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gunoi a' la Cluj
Înainte să ne învețe birta cu ce se mănâncă reciclarea as fi curios sa știu cât din gunoiul adus de la "prietenii" clujeni a tras la cantar când s-a calculat penalizarea acordata orădenilor și cât de sortat/reciclabil a fost acest gunoi?!?
Postat 04 Iunie 2018, 23:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON