URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2019, 08:05

Pe biţă, în pericol! Lipsa pistelor dedicate exclusiv bicicliştilor face din Oradea un oraş prea puţin prietenos pentru transportul pe două roţi

Pe biţă, în pericol! Lipsa pistelor dedicate exclusiv bicicliştilor face din Oradea un oraş prea puţin prietenos pentru transportul pe două roţi UNIVERSALĂ. În Oradea, una dintre cele mai vechi piste pentru biciclişti a fost trasată pe malul drept al Crişului Repede, între Podul Ladislau şi zona Sovata. Pentru că Primăria n-a construit o alee paralelă trotuarului, ci a trasat-o peste o parte din acesta, pista e aglomerată, fireşte, şi de pietoni. Spre riscul lor şi al bicicliştilor deopotrivă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă a evoluat mult în ultimii ani, înnoindu-şi faţa, Oradea a rămas deficitară la un capitol important pentru un oraş modern, care se vrea şi ecologist: transportul pe două roţi.

Pentru că nu au piste dedicate, bicicliştii se încalecă fie cu şoferii, fie cu pietonii, situaţii care generează frecvent accidentări. Primarul Ilie Bolojan promite că după ce marile şantiere se vor fi încheiat, va da curs şi necesităţilor bicicliştilor...

Pietoni "surzi"

Oficial, Oradea stă bine cu infrastructura ciclistă, având aproape 34 kilometri de piste. Cei care le folosesc spun, însă, că în realitate oraşul nu este foarte îmbietor pentru plimbările pe două roţi. Majoritatea pistelor au fost desenate pe trotuare, astfel că bicicliştii le împart cu pietonii. Fireşte, asta duce şi la accidente, deoarece pietonii nu prea ţin cont că folosesc sectorul dedicat sportivilor.

A simţit-o pe pielea ei şi Claudia, o orădeancă care foloseşte zilnic bicicleta între zona Sovata şi centrul oraşului. Zilele trecute, a avut un accident serios. "În zona restaurantului Vandana, la trecerea pe sub pod, erau pietoni pe pistă. Am ocolit o familie şi era un bărbat mai în faţă. Am claxonat, nu a reacţionat, şi când am dat să trec pe lângă el a făcut un pas lateral şi ne-am lovit", povesteşte femeia.

Impactul a fost puternic, iar biciclista a "frecat" asfaltul vreo trei metri, alegându-se, spre norocul ei, doar cu vânătăi şi julituri. "Din fericire, am avut casca pe cap", spune Claudia. După ce s-a ridicat a văzut că bărbatul nici nu avea cum s-o audă claxonând: avea căşti în urechi.

Fără respect...

Sebastian Miklo, preşedintele Asociaţiei Pro BikersAccidente de acest fel sunt la ordinea zilei. "Nu cred că trece o zi fără să păţesc ceva similar. Din păcate, orădenii încă nu au învăţat să respecte bicicliştii şi infrastructura nu ne ajută. În multe locuri, pista pentru biciclişti e atât de îngustă că nu poţi trece fără să deranjezi pietonii", zice Sebastian Miklo (foto), preşedintele Asociaţiei Pro Bikers. Tocmai pentru a atrage atenţia orădenilor, pietoni şi şoferi, că în oraş circulă şi biciclişti, ONG-ul organizează periodic marşuri prin oraş.

Miklo spune că singura pistă pe care bicicliştii se simt cu adevărat în siguranţă este cea amenajată de-a lungul noii şosele care uneşte Oradea de Sântandrei. "Este separată de şosea şi pe-acolo nu circulă pietoni", zice Miklo. În schimb, pe Bulevardul Decebal, unde pista e trasată tot pe trotuar, mulţi biciclişti preferă să ruleze pe carosabil, ca să nu dea peste mame cu cărucioare ori peste alţi pietoni.

Va urma

Lipsa infrastructurii adecvate descurajează ciclismul urban, chiar dacă la nivel mondial acesta este o adevărată modă. În oraşele din Germania, ţară în care 82% dintre locuitori folosesc bicicleta pentru transport sau agrement, bicicliştii au propriile semafoare (foto), care le asigură accesul în intersecţii fără să se încalece cu pietonii ori maşinile. În plus, pistele sunt vizibil marcate, adesea vopsite în roşu, iar în zonele unde nu există piste, bicicliştii au prioritate în faţa maşinilor. Iar şoferii respectă regula.

Primarul Ilie Bolojan recunoaşte că Oradea este deficitară la acest capitol. De altfel, chiar săptămâna trecută, la o întâlnire în faţa studenţilor, edilului i s-a atras atenţia asupra acestui aspect, mai cu seamă că din centru spre Universitate nici măcar nu există vreo pistă. Defel. "Cât timp în oraş avem şantiere mari, nu putem face piste. Când se vor încheia acestea, ne vom concentra şi asupra acestui aspect", spune Bolojan, adăugând că îşi doreşte ca orădenii să folosească transportul pe două roţi, motiv pentru care mai multe străzi centrale devin interzise maşinilor. "Pe Alecsandri, pentru că este o stradă suficient de lată, încap şi pietonii, şi bicicliştii, fără probleme", exemplifică edilul.

Aşadar, până când infrastructura va fi îmbunătăţită, nu rămâne decat ca pietonii, bicicliştii şi şoferii să fie vigilenţi şi, desigur, să se respecte unii pe alţii...


VOCEA STRĂZII

Credeţi că Oradea este un oraş prietenos cu bicicliştii? Ce îi lipseşte pentru un transport eficient pe două roţi?

Avem nevoie de piste clar delimitate, ca în ţările vestice, chiar prevăzute cu semafoare specifice. Lipseşte şi educarea pietonilor, şi a şoferilor.

Lavinia Nanu

Nu este. Singura soluţie eficientă sunt pistele pentru biciclişti făcute ca lumea, nu doar cu vopsea dată pe trotuar, fără nicio noimă.

Alexandru Bidilean

Pistele sunt destul de mari, încape toată lumea. Ne trebuie biciclişti cu bun simţ şi respect, care să nu treacă pe lângă pietoni cu 50 km/h.

Ionuţ Moisa

Este o problemă de mentalitate, care trebuie schimbată din rădăcini. Până atunci, fiecare merge cum poate, pe unde poate.

Cris

Pistele trebuie delimitate şi fizic, cu borduri, dar nu pe trotuare, ci pe şosele, dacă se poate. Dacă nu, delimitare mai clară.

Laviniu Hoduţ

Publicul trebuie educat, cu reclame urbane şi în mass-media. Nu ar strica un sistem „free bikes”, ca să ne obişnuim cu pedalatul.

Monica

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
DNA-ul,Curtea de conturi.....
Curtea de conturi,DNA-ul,oare de ce nu se autosesiza la aceasta crasa,vizibila praduire a banului public/european pentru initierea, proiectarea si "constructia" acestor asa-zise "piste pentru biciclete"...
Postat 30 Mai 2019, 19:00 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON