URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2015, 17:18

Parcuri din gunoaie: Din profitul făcut cu gunoaiele aduse de la Cluj, Eco Bihor face investiţii de 100.000 euro în parcurile din Oradea (FOTO)

Parcuri din gunoaie: Din profitul făcut cu gunoaiele aduse de la Cluj, Eco Bihor face investiţii de 100.000 euro în parcurile din Oradea (FOTO) FANI DE TIROLIANĂ. Noul parc din strada Octavian Goga este primul din Oradea care are o mini-tiroliană dedicată copiilor, cumpărată de Eco Bihor din profitul făcut de pe urma clujenilor. Locul e încă plin de noroi, dar asta nu i-a oprit pe picii din cartier să încerce noua distracţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 15 iulie până pe 15 octombrie, clujenii şi-au adus deşeurile menajere şi reciclabile la Oradea. În urma unei înţelegeri între cele două primării, criticată de unii orădeni, societăţile de salubritate clujene au transportat la halda ecologică din Episcopia Bihor peste 30.000 tone de deşeuri.

Oradea a fost singurul oraş care a acceptat să le primească, motiv pentru care clujenii n-au comentat când au aflat că, pe lângă tariful de depozitare, trebuie să plătească şi o taxă suplimentară de 2,5 euro pe fiecare tonă. Din profitul înregistrat, Eco Bihor întoarce acum o parte orădenilor, investind 100.000 euro în amenajarea şi dotarea unor parcuri.

Înţelegere între edili

Termenul de trei luni prevăzut în înţelegerea dintre primarii Ilie Bolojan şi Emil Boc a expirat vinerea trecută, când clujenii au şi sistat transporturile cu deşeuri la depozitul ecologic de la marginea Oradiei. „Am vorbit azi (n.r. - vinerea trecută) cu domnul Boc, au găsit o soluţie provizorie, pentru trei ani”, a declarat Ilie Bolojan (foto) într-o conferinţă de presă.

Vecinii au ajuns în ingrata situaţie de a-şi plimba gunoaiele după ce le-a fost interzis să-şi lase deşeurile la vechea groapă din Cluj, care nu respectă normele europene. Deşi ştiau că va veni momentul când vor trebui să se conformeze regulilor UE, clujenii nu şi-au pregătit un depozit modern, iar după ce au plimbat gunoaiele prin mai multe zone, în final au mai găsit înţelegere doar la Oradea, unde au putut să-şi aducă deşeurile municipale, menajere şi reciclabile, timp de trei luni. Au transportat cam 10.000 tone lunar, în total aproximativ 30.000 tone.

Cu folos

Afacerea a fost profitabilă şi pentru Eco Bihor. Pentru fiecare tonă de deşeuri predate, clujenii au plătit tariful de 14,95 euro plus TVA, dar şi o aşa-numită taxă de neutralizare, de 2,5 euro pe tonă. Eco Bihor a câştigat, de asemenea, şi din valorificarea deşeurilor reciclabile aduse la Oradea. „Eco Bihor a realizat o cifră de afaceri mai mare prin prelucrarea deşeurilor de la Cluj, pe cale de consecinţă în această toamnă are nişte acţiuni de responsabilitate socială”, a explicat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Concret, firma va investi aproape 100.000 euro în amenajarea sau dotarea mai multor zone verzi din oraş.

Primele lucrări au fost deja realizate pe strada Octavian Goga, pe locul fostului poligon auto. Cu bani de la bugetul local, Primăria a amenajat aici astă vară trei terenuri de baschet şi unul de fotbal, fiecare de câte 1.100 metri pătraţi, a asfaltat trotuare, a trasat 50 de locuri pentru parcare şi a îngrădit un ţarc pentru câini.

Acum, Eco Bihor a completat investiţia cu un loc de joacă pentru copii, dotat cu aparate de joacă de tot felul, inclusiv o mini-tiroliană - premieră pentru parcurile orădene. De asemenea, a însămânţat cu gazon 10.000 metri pătraţi, a montat sisteme de irigaţii pe toată suprafaţa parcului şi a plantat 40 de arbori de talie mare. În plus, va asigura întreţinerea parcului vreme de 2 ani.

Sport în aer liber

Pe lângă amenajarea Parcului Goga, Eco Bihor a început joia trecută şi lucrările pentru amenajarea a trei zone de fitness în aer liber, în Parcul Brătianu, pe malul drept al Crişului Repede în zona Sovata şi în Parcul Seleuş. „Fiecare zonă se va întinde pe câte 400 metri pătraţi şi va avea mai multe tipuri de aparate de fitness”, a anunţat directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan (foto).

În plus, la fel ca în cazul locului de joacă din Parcul Goga, platformele vor fi pavate cu un covor de cauciuc rezistent la intemperii, menit să amortizeze şocurile celor ce vor folosi aparatele. Iar acestea sunt solide, spune Pasztai, care speră că vandalii nu vor descoperi noi modalităţi de a le distruge.

Tot cu banii încasaţi de la Cluj, Eco Bihor mai plantează un aliniament de gard viu pe Calea Borşului, între şosea şi linia de tramvai, pe partea dreaptă în sensul de ieşire din Oradea, şi montează un sistem de irigaţii în scuarurile de lângă Oradea Plaza, pe care le şi însămânţează cu gazon.

Eco Bihor estimează că va finaliza toate aceste lucrări până la sfârşitul lunii noiembrie. Aşadar, cam pe-atunci orădenii se vor convinge că gunoaiele pot lăsa în urmă nu doar duhoare, ci şi ceva folositor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Grigore grigore
@grigore: Nu te duce mai mult capul, nu?
Postat 27 Octombrie 2015, 12:52 de hateretards
Idei de afaceri
Intimplarea cu gunoiul de la cluj va fi pentru conducatorii urbei declansatorul ideii de a mari tarifele colectarii gunoiului pentru oradeni.Gunoiul sa fie obligatoriu,pe baza de buletin sau nr.de casa.Business as usual
Postat 26 Octombrie 2015, 08:57 de excalibur
Auleuuuuuu
Ce gargara penelista are cheliosul!Apa calda si caldura ???????????????????????????????? (***)
Postat 26 Octombrie 2015, 06:47 de grigore
MORALA:
Mai vrem gunoi!!!
Postat 25 Octombrie 2015, 03:43 de ADINA
zone aparate fitness
Mi-s curios cum vor arata la finalizare acele zone de fitness si cat vor fi de complexe, de complete. pe 400 m2 ar avea indeajuns spatiu sa fie aparate destul de variate, pentru toate grupele. Iar ca sa nu mai fie vandalizate, sa puna si camere de filmat in zona (spatiu verde zona pod Sovata, parc Bratianu, parc Seleus).
Postat 24 Octombrie 2015, 18:27 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON