URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2019, 09:04

Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta?

Parc-şcoală: Primăria vrea o grădină botanică în Parcul Salca. Ce cred orădenii despre asta? ÎN AER LIBER. Grădina botanică va completa zona Salca, unde deja există un parc uriaş şi terenuri de sport. Noua investiţie va fi amenajată pe amplasamentul delimitat de parcul sportiv, Trade Center şi străzile Vavilov şi Meiului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cartierul Nufărul, orădenii vor avea o zonă verde inedită. Cu bani europeni, Primăria vrea să amenajeze lângă complexul comercial Lotus o grădină urbană întinsă pe 5 hectare, care va conţine o casă tropicală cu plante şi animale, un muzeu al fluturilor şi unul botanic, un restaurant cu bibliotecă, dar şi spaţii de joacă pentru copii.

Planuri de viitor

Realizarea viitoarei grădini urbane a fost aprobată marţea trecută de Consiliul Local cu unanimitate de voturi. "Urmează să finalizăm studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui proiect, să generăm procedura de expropriere a terenului pentru uz de utilitate publică şi, după ce vom deveni proprietarii terenului, să depunem aplicaţia pentru atragerea finanţării europene", a declarat primarul Ilie Bolojan. Investiţia va fi derulată în următoarea perioadă de finanţare, care va începe în 2020.

Terenul vizat este cuprins între clădirea Trade Center şi străzile Meiului şi Vavilov, peste drum de Parcul Salca. Împreună, cele două zone verzi vor forma cel mai mare parc din oraş.

Cu grădină botanică

Grădina va fi deopotrivă un loc educativ şi recreativ, urmând să fie dotată cu funcţiuni noi pentru Oradea. "Grădina urbană ar urma să cuprindă inclusiv o grădină botanică de tip tropical, care ar prelua toate plantele de la sera de pe malul Crişului Repede, care este în administrarea Universităţii, dar în stare proastă", a declarat Bolojan.

Viitorul parc va mai cuprinde spaţii distincte corespunzătoare diferitelor zone geografice din lume, precum şi trasee de promenadă. Tot aici, vizitatorii vor găsi o casă a fluturilor, un centru de cercetare, un restaurant cu bibliotecă botanică, un muzeu botanic, locuri de joacă pentru copii de vârste diferite şi un pavilion pentru organizarea unor evenimente, de la petreceri de vară până la concerte.


VOCEA STRĂZII:

Ce părere aveţi despre amenajarea unei grădini botanice lângă parcul Salca?

Mi se pare un proiect minunat, visez cu ochii deschişi până la finalizarea lui. Va fi o plăcere să ne plimbăm pe acolo.

Daniela Alb

Ideea este bună, dar clădirile care se vor construi trebuie să fie moderne şi colorate vesel, că este prea mohorât oraşul.

Andi

În sfârşit aud ceva bun de la Primărie, nu numai betoane şi pietre. Vrem un oraş verde, nu unul gri şi plin de pietre.

Maria

Pare un proiect făcut să închidă gura celor care spun că Oradea nu are spaţii verzi. Pe acest teren se potrivea mai bine o şcoală.

Ovidiu Caba

Ideea îmi place, dar spaţiul mi se pare insuficient pentru un asemenea proiect. Cred că, până la urmă, va fi cam înghesuit.

Luca Rada

Mă bucur să aud de casa fluturilor, e ceva unic. Super proiect, Oradea merită o grădină botanică adevărată.

Ionuţ Gheorghe

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON