URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2019, 10:31

Oraş "cotropit": Oradea a fost invadată de gângănii urât mirositoare şi greu de combătut, venite din Asia

Oraş 'cotropit': Oradea a fost invadată de gângănii urât mirositoare şi greu de combătut, venite din Asia PESTE TOT. Ploşniţele marmorate se întâlnesc în toate cartierele oraşului, fiind uşor de recunoscut după forma de scut şi culoarea maronie-marmorată. Ele îşi caută locuri de hibernare în spaţii închise, unde nu e exclus să depună şi ouă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultima perioadă, orădenii din toate cartierele oraşului s-au trezit în case şi apartamente cu musafiri urât mirositori. Ploşniţele marmorate, o specie asiatică aflată în expansiune pe întreg mapamondul, au invadat de câţiva ani şi ţara noastră, iar acum s-au răspândit inclusiv în Bihor.

Pe lângă că distrug legumele şi fructele, ploşniţele marmorate sunt deranjante şi pentru că, în apropierea iernii, caută orice prilej ca să se ascundă în case. Iar odată intrate, sunt greu de evacuat...

Invadatori mondiali

Cu denumirea ştiinţifică Halyomorpha halys, ploşniţele marmorate sunt dăunători originari din China, Japonia, Coreea şi Taiwan. Amatoare de secetă şi temperaturi ridicate, insectele au emigrat în ţările calde ale lumii şi au ajuns inclusiv la noi. Prima oară au fost observate în România în anul 2015, în preajma Bucureştiului, iar de-atunci s-au extins în toată ţara.

Adulţii au formă de scut, cu lungimea corpului în jur de 1,5 cm şi lăţimea de 0,8 cm. Când simt un pericol, gângăniile elimină secreţiile urât mirositoare, ceea ce le face cu atât mai neplăcute. În plus, în grădini sunt adevăraţi distrugători, care atacă pomi şi arbuşti fructiferi, dar şi legume, viţa de vie ori plantele ornamentale. Ploşniţele marmorate sug sucul din plante, care astfel capătă un gust neplăcut, ceea ce le face imposibil de consumat. Atacate, fructele se deformează şi nu se mai dezvoltă, iar înţepătura de ploşniţă devine o pată brună sau negricioasă.

Refugiate în locuinţe

Dacă primăvara şi vara fac ravagii în grădini, toamna ploşniţele marmorate caută adăpost. Preferă să hiberneze pe timpul iernii în spaţii închise, căutând fără întrerupere metode să pătrundă în case şi apartamente.

biologul Diana CupşaTocmai de aceea, în ultimele săptămâni, orădenii au putut găsi tot mai multe exemplare în locuinţele lor: neplăcutele insecte s-au furişat, sperând că vor găsi un loc în care să se pitească şi să petreacă iarna. "Am observat şi eu că sunt tot mai multe. Sunt deranjante şi pot chiar să înţepe omul, iar în urma înţepăturii rămâne o umflătură urâţică", spune biologul Diana Cupşa (foto).

Dincolo de faptul că împrăştie mirosuri în casă, ploşniţele marmorate ar putea la primăvară chiar să îşi depună ouăle în locul în care s-au trezit din hibernare. Femelele depun câte 20-25 de ouă de formă cilindrică, care vor incuba în doar 5 zile, astfel că invazia va fi sigură.

Vremea-i de vină!

În timp ce în unele ţări prezenţa ploşniţei marmorate este motiv de carantină, iar autorităţile din Republica Moldova au avertizat public că insecta trebuie combătută cât mai repede cu putinţă, tocmai pentru că este extrem de invazivă şi dăunătoare, în România instituţiile de profil nu au emis nici măcar o informare pe tema acestei gângănii invadatoare.

Nicolae Ruge, şeful Oficiului Fitosanitar BihorMai mult, specialiştii locali spun că nici măcar nu este o situaţie periculoasă. "Ploşniţele marmorate nu sunt un motiv de îngrijorare. Vor dispărea în curând, de cum vor coborî temperaturile. Schimbările meteorologice au determinat fel de fel de anomalii, şi pentru oameni, şi pentru plante, şi pentru gângănii", spune Nicolae Ruge (foto), şeful Oficiului Fitosanitar Bihor.

Că gângăniile vor intra în hibernare în curând este clar, pentru că se ştie că nu suportă temperaturi sub 14 grade Celsius. Rămâne, însă, de văzut cât de multe vor reînvia la primăvară...

Insecticide şi curăţenie

Cert este că, la nivel mondial, se recomandă celor care cultivă fructe şi legume, pentru a scăpa de ploşniţa marmorată, să folosească tratamente chimice, adică insecticide adecvate.

În schimb, ploşniţele deja pătrunse în casă nu sunt uşor de combătut. Dacă le depistaţi în timp ce zboară sau se aşază pe un obiect, cel mai bine e să le prindeţi cu un şerveţel, ca să vă feriţi de secreţiile puturoase. Şansele să le găsiţi hibernând în locuinţă sunt mici, pentru că cel mai probabil sunt pitite bine, în locuri greu de imaginat. Aşa că singura soluţie rămâne să faceţi frecvent curăţenie temeinică, chiar şi în cele mai ascunse colţuri şi cotloane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
1011010
Să întâmplat în secolul IV prima oară, și mai apoi puhoiul in secolul XV :::::))))))
Postat 29 Octombrie 2019, 23:29 de Sandu1206
Invazie urat mirositoare din Asia
De parca ar fi prima oara. Trecem si peste asta.
Postat 29 Octombrie 2019, 21:17 de 1011010
aloo, trezirea, consiliule local! apucati-va de curatenie, ati incasat taxele noastre, acum faceti-va datoria!
Felicitari, dna Totorean ca ati adus in discutie acest subiect ganganos si mirositor. Aceasta invazie este rodul primariei care si-a amanat si neglijat îndatoririle fata de cetatenii prin refuzul deratizatii si desinsectiei in ultimul an. Ne confruntam cu tendinta dominatoare a consiliului local de a arunca pisica moarta in curtea vecinilor, de a pasa îngrijirea spatiilor verzi, a gradinilor si parcurilor, a Petei in seama locuitorilor. Totul se face in reluare, fara simtul raspunderii. Aceste insecte au aparut inca din iarna/primavara, dar nici pana acum nu s-a luat nici o masura. Poate articolul dvs. va reusi sa trezeasca atentia adormita a autoritatilor locale/judetene in legatura cu acest aspect.
Postat 29 Octombrie 2019, 13:16 de roger
Sapte plagi
De ce se agita specialistii?Aceste plosnite s-au aflat la un moment dat pe plansa Proiectantului.La fel precum moliile,soarecii,lacustele.Inseamna ca nu sunt rezultatul intimplarii.S-ar putea sa fie o forma de taxa,impozit celest...
Postat 29 Octombrie 2019, 11:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON