URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2012, 11:55

Orădenii pot vedea cât de gălăgios e oraşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Orice orădean poate să consulte, pe site-ul Primăriei, hărţile de zgomot ale Oradiei. Realizate de firma Enviro Consult, hărţile arată câtă gălăgie e în oraş şi care sunt sursele poluării fonice.

Măsurătorile au fost făcute vreme de un an, iar rezultatele au fost prezentate în luna martie a acestui an. Specialiştii au ţinut cont de patru surse de poluare fonică, cerute de lege: traficul rutier, traficul feroviar, traficul aerian şi industrie. "Aşa cum ne aşteptam, zgomotul cel mai mare provine din traficul rutier. Peste 18.000 de oameni sunt afectaţi de acest zgomot", a spus, la acea vreme, Bogdan Lazarovici, angajat al Enviro Consult.

Conform legii, sursa de zgomot este nocivă dacă media depăşeşte 70 de decibeli pe timp de noapte, respectiv 60 de decibeli pe timp de zi. În cazul traficului rutier, pe timp de zi peste 5.500 de oameni sunt supuşi unui zgomot de 70-74 de decibeli pe timp de zi, respectiv 600 de cetăţeni "ascultă" zgomote din trafic peste 75 de decibeli. Pe timp de noapte, 12.722 de orădeni sunt supuşi la decibeli cu valori cuprinse între 60 şi 70, din cauza traficului rutier, iar 48 de orădeni suportă peste 70 de decibeli din acelaşi motiv.

Totuşi, hărţile au devenit publice abia acum, după ce Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca le-a validat. Orădenii le pot consulta la secţiunea "Alte informaţii de interes public" de pe site-ul www.oradea.ro.

Enviro Consult şi Primăria pornesc acum a treia etapă a proiectului, care prevede elaborarea planurilor de acţiune pentru combaterea poluării fonice şi a efectelor acesteia.

Citeşte pe această temă şi articolul "Traficul rutier, cea mai mare sursă de poluare fonică în Oradea"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Și împotriva bolunzilor de vecini care dau muzică ziua-n amiaza mare, dar și noaptea cum și când vor, ce se poate face? Ies eu la ei cu parul sau vine poliția? Poliția vine, dar nu le face nimic așa că nimeni nu dă 2 bani pe poliție. Și gălăgia continua. Sau împotriva unor gunoaie de adolescenți care se adună ca o turmă de porci și grohăie toată ziua pe la scările blocurilor, ce se poate face? Ies tot eu cu ceva și-i pocnesc în freză sau vine poliția? Legi de R/A/H/A/T...
Postat 08 Decembrie 2012, 18:37 de Shogun
Enviro Disconfort SRL
Poate aflăm cu acest prilej de ce s-au făcut, în unele zone nu chiar centrale ale oraşului, măsurători doar nocturne !?! Aşadar bani aruncaţi pe neprofesionism, fiind astfel protejate şantierele ilegale care există la nivelul unor mari proprietăţi unde se lucrează fără autorizaţie de construire.
Postat 07 Decembrie 2012, 18:32 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON