URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2013, 10:35

Oradea viitorului: Peste două decenii Oradea ar trebui să se laude cu centrul istoric şi să aibă parcuri irigate şi îngrijite mecanizat

Oradea viitorului: Peste două decenii Oradea ar trebui să se laude cu centrul istoric şi să aibă parcuri irigate şi îngrijite mecanizat BIJUTERIA ORAŞULUI. Centrul istoric va trebui să fie, în viitor, bijuteria Oradiei. Clădirile reabilitate corect urmează să fie puse în valoare, iar la o plimbare prin centru orice orădean ar trebui să se simtă ca un turist într-un frumos şi îngrijit oraş european
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape pe nesimţite, un oraş, ca o persoană, se schimbă an de an. Fie că îşi modifică semnificativ aspectul, fie că doar se aliniază la necesităţile şi trendul actualităţii, un oraş rămâne viu şi evoluează neîncetat.

Fără doar şi poate, orădenii adulţi de astăzi îşi dau seama cât s-a schimbat oraşul faţă de starea de acum 20 de ani, dar câţi pot spune oare cum va arăta peste alte două decenii? Deşi nimeni nu poate da răspunsul "la virgulă", specialiştii trasează liniile pe care Oradea ar trebui să le urmeze în dezvoltarea sa. Aşa încât peste alţi 20 de ani urbea să fie una plăcută turiştilor, dar mai cu seamă locuitorilor săi...

Visul face modernizarea

01 Adriana Lipoveanu_2.jpgModul în care Oradea va arăta peste două decenii depinde în mare măsură de Planul Urbanistic General, actul care stabileşte direcţiile de dezvoltare a oraşului. PUG-ul Oradiei, aflat acum în lucru pentru următorii 10 ani, reglementează unde şi ce se poate construi, şi care sunt normele de urbanism. Altfel spus, stabileşte cadrul general, urmând ca detaliile să fie bătute în cuie de cei care se vor afla pe viitor la conducerea oraşului. "Pentru ca lucrurile să prindă contur, prima condiţie este să îţi propui. Orice modernizare a pornit de la un vis, de la un plan", spune Adriana Lipoveanu (foto), arhitectul-şef al oraşului.

În opinia acesteia, peste 20 de ani Oradea ar trebui să rămână un oraş cosmopolit, în care modernitatea şi tradiţia să se îmbine perfect. "Centrul istoric urmează să fie complet reabilitat, cu toate problemele rezolvate", spune funcţionara. Din zona zero nu vor putea lipsi iluminatul arhitectural de calitate şi mobilierul urban armonizat cu arhitectura. În plus, Oradea are nevoie obligatoriu de o piaţă publică în adevăratul sens al cuvântului. "Ar trebui închegată în jurul Pieţelor Unirii şi Ferdinand", zice Lipoveanu. Lucru posibil chiar să se întâmple, dat fiind că Piaţa Unirii va fi transformată în mare parte în zonă pietonală începând chiar din acest an. "Landmark-ul" oraşului vor fi malurile Crişului Repede, care în viitor să fie împânzite cu terase şi structuri pietonale.

Metroul de Oradea

01 Cristian Puscas.jpgTraficul oraşului va trebui la rându-i reorganizat. Arhitectul Cristian Puşcaş (foto) e convins că trebuie extinse liniile de tramvai, care să nu se suprapună cu şoselele. "Oradea ar trebui să aibă şi o reţea de cale ferată subterană", crede Puşcaş.

Peste două decenii, un rol important în trafic îl vor avea pistele de biciclete. "E necesar să avem o zonă cu zero emisii de dioxid de carbon, unde să nu circule maşini, şi să dezvoltăm infrastructura cicloturistică. Traseul prioritar ar trebui să conecteze Universitatea cu Piaţa Unirii", confirmă şi Lipoveanu.

Pentru un trafic fluent, Puşcaş e convins că Oradea viitorului va trebui să aibă ghişee de plată pentru diverse taxe şi impozite şi în marile cartiere. În perimetrul centrului istoric, parcările să fie subterane ori supraetajate, în orice caz cât mai puţine pe carosabil. "Zona centrală trebuie să fie dedicată în principal pietonului", conchide arhitectul.

Adio, mătură!

01 ionel ban_3.jpgOradea nu va fi un oraş frumos dacă nu va avea şi spaţii verzi pe măsură. Acestea vor trebui delimitate de şosele, ca maşinile să nu mai "încalece" iarba, şi vor fi dotate obligatoriu cu sisteme de irigare subterane. "Fiecare an e tot mai secetos, aşa că e clar că toate spaţiile verzi vor trebui irigate. Altfel, vor fi doar nişte bucăţi de pământ sterp", spune Ionel Ban (foto), director de producţie la RER Ecologic Service. Întreţinerea parcurilor se va face exclusiv mecanizat, ca de altfel întreaga salubrizare a oraşului. "Măturatul manual va dispărea. Se va face curăţenie doar mecanizat, ceea ce înseamnă aspirare, deci mai multă eficienţă", zice Ban.

La capitolul deşeuri, viitorul va fi, fără doar şi poate, al reciclării, iar orădenii vor trebui să revalorifice cea mai mare parte din deşeurile produse. Din deszăpezirea oraşului pe timp de iarnă va trebui să dispară nisipul. "E considerat material antiderapant, dar adevărul e că nu rezolvă mare lucru", explică Ban. Nu în ultimul rând, pentru ca oraşul să fie la nivelul Europei Occidentale, viitorul nu poate fi imaginat decât cu condiţia ca toate străzile oraşului să fie asfaltate. "O stradă neasfaltată nu e introdusă în programul de curăţenie stradală şi, deci, este sursă de noroi pentru restul străzilor", spune directorul RER.

Cât din estimările specialiştilor de azi vor deveni sau nu realitate e greu de spus. Pentru că, în fond, faţa oraşului va depinde întotdeauna de oamenii săi şi de cât de mult ţin ei la urbea lor. Toţi, nu doar specialiştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
Oradea viitorului- Oradea Kith-ului,cu LIPOVEANU-ului
Dati-ne un exemplu in Oradea ,unde se respecta o linie arhitecturala reprezentativa, specifica stilului arhitectural existent,din epoca trecuta? care da o nota aparte orasului nostru fata de celelate orase din tara. Proiecte concepute dupa ideile unor TARANOI CU BANI,le-ati aprobat fara nici o retinere, facand din Oradea un oras al kitch-ului si prostului gust.(zona Nufarul-Cihei, zona Oradea -Sanmartin-Felix, zona Oncea,) Va pot exemplifica - vile,pensiuni diverse constr.ale unor pers. \\"importante \\"precum procurori,politisti,avocati,consilieri ai Primariei- cu proiecte arhit. de tot rasul,dar APROBATE si de Dvs.(din poz.de INSP. SEF la Inspectoratul de Stat in Constructii Bihor), impreuna cu arh sef.de atunci al orasului,Luncan. Acum sunteti Arh. Sef ,dar de fapt nu sunteti pe functie ! Deci ,FARA RASPUNDERE.! ASTA ATI FOST SI SUNTETI., un intermediar fara responsabilitate ! Bravo Bolojan ! Bine gandit.
Postat 04 Februarie 2013, 21:26 de xyz-q
ARHITECT SEF - LIPSA
D-le Bolojan ,ati adus-o pe LIPOVEANU la Primarie,cea care aprobat toate magariile lui LUNCAN, \\\\"marele \\\\" Arh.SEF- de care ati vrut sa scapati ( si pe buna dreptate ) de cum v-am ales primar..Ati avut obligatie fata de vreun procuror. sau pilos al sistemului ? Nu gasim un ARHITECT SEF in tot orasul ? care sa nu percuteze la traficul de influenta impus de SISTEM ,ptr. servirea clientelei acestuia ?
Postat 03 Februarie 2013, 23:52 de xyz-q
Eroare de conceptie
Sigur ca nu Oradea ar trebui sa se laude,ci sa evolueze-n asa fel incat sa fie demna de laude.Diferenta-i semnificativa.Una-i sa-ti cumperi laudatori,alta-i sa ti se recunoasca,volens-nolens, anumite calitati.
Postat 03 Februarie 2013, 20:06 de gyorgy tozser
@AB
Cum a ajuns dna lipoveanu dintr-o biata directoare adj. arhitect sef al Oradiei ? Si functia de director adj. era un clop cam mare pt. distinsa dna, dar acolo sus cineva a blocat concursul pt. postul de arhitect sef, a blocat si postul de director si asa a ajuns dna, de pe locul 3 ,,castigatoare". Iata schema ,,patentata" de acest neica-nimeni picat tam-nesam ca un blestem pe capul oradenilor ! Nu a ,,promovat" doar pe dna lipoveanu prin eludarea legii, s-a inconjurat de tot felul de nulitati a caror singura calitate este lipsa coloanei vertebrale (dar nu numai a coloanei !).
Postat 03 Februarie 2013, 17:46 de altul
Oradea-oras gri
Intai de toate imi spune cineva cum a ajuns d-na Lipoveanu arhitectul sef al orasului? Ultima data castigase concursul pt. postul de director adjunct, pentru functia de director nefiind calificata. A fost vreun concurs despre care n-a scis presa? Cat despre oras, arata mizerabil, ca o mare parcare de mall. Intradevar s-a schimbat mult in ultimii 20 de ani, dar nu in bine. zeci de pomi taiati, trotuare mutilate, transformate in parcari sau sosele, oricand te poate calca o masina chiar pe trotuar!! In loc sa incurajeze transportul in comun si mersul cu bicicleta, impostorii vor sa te sufoce cu gaze si sa te vaneze pe trotuar cu masina.
Postat 03 Februarie 2013, 15:58 de AB
prietenie nu dusmanie.
Da foarte multe persoane umbla in aceea biserica din diferite etnii!
Postat 03 Februarie 2013, 13:12 de oradean
pentru arhitectul sef
Pe tine trebuie mutat in locului Eminescu.Crestinule si neamul tau,umbla in biserica aceia.Boule ce ,esti!
Postat 03 Februarie 2013, 12:27 de bih
@Romanul Simplu
Tizule, toti cei care au dorit sa-ti cunoasca adevarata fata au aflat cine se ascunde in spatele Romanului Simplu. Tie si deputatului Roman nu va ramane decat sa va dati jos masca, macar in fata celor pe care i-ati batjocorit o buna perioada de timp. Scuzele voastre nu ne serveste la nimic, deoarece timpul a demonstrat cat de josnici pot fi unii care se cred a fi oameni. Tizule, pentru tine nici Dumnezeu nu mai poate face nimic!
Postat 03 Februarie 2013, 11:10 de Romanul normal
slabut
Mize mici. Asta-i tot ce va propuneti? ha,ha,ha. Parcuri irigate....Ceilalti probabil vor fi deja pe luna. De, actual atat se poate.
Postat 03 Februarie 2013, 10:23 de oradean
@nail
Penalul sef pe judet, popa ciordel, poate inainta catre căcărău (acesta e acum si birou politic central si delegatie permanenta si in curand va fi si congres ) cate hartii vrea, toate vor avea o soarta similara cu ceea a hartiei igienice. N-a reusit ciordel impreuna cu ilie de la scularie sa obtina un vot de blam ( ei voiau ceva imposibil pt. ei, excluderea !) pt. dl Octavian BOT si vor acum sa puna ei tara la cale.... Repet, dl. BOT a fost gentil in aprecieri cu ,,politicienii" bihoreni !
Postat 03 Februarie 2013, 09:54 de pinonel
Sfat de la un arhitect adevarat
Bebe, n-ar fi rau daca LIPOVEANCA ar mai primi cate un SFAT si de la tine (de la un ARHITECT cu suflet ptr. ORADEA,un profesionist adevarat ),daca tot " merita scaunul tau ". Sanatate sa ai.!
Postat 02 Februarie 2013, 20:29 de ADI
La ordinul pilosilor sistemului
I Pe vremea lui Mircea Lungu ,era un respect vizavi de aceasta institutie,respect dat de competenta ,caracterul si verticalitatea acestuia. Primarul,procurorul sau pilosii SISTEMULUI,nu-ti pot impune nici o regula,nici o comanda , care sa-ti incalce DEMNITATEA DE OM, de ADEVARAT PROFESIONIST indiferent din partea cui vine,daca ai coloana vertebrala. Nu suntem in stare sa refacem fatadele cladirilor de pe CORSO-ul Republicii,dar s-au dus bani pe APA SAMBETEI pe proiectul PAVAJULUI \\" marelui Arh. Sef. Luncan,care si-a tras scurt si un premiu de 2000 de Euro,aprobat fara nici o retinere de dnaLIPOVEANU,pe vremea aceea,inspector Sef la Inspectoratul de Stat in Constructii. Deci, \"avem incredere \"in dna.LIPOVEANU in dezvoltatrea multilaterala a urbei noastre,Oradea
Postat 02 Februarie 2013, 20:13 de xyz-q
liberali vs udemeristi
STIREA NU APARE IN DIHOREANUL !!!!!!!!!!!!!!!! Ciudat pt unii, normal pt altii (dat fiind ca /dihoreanul/ e /trompeta/ udemeristilor in limba romana).
Postat 02 Februarie 2013, 20:02 de nail
liberali vs udemeristi
O asemenea impartire a regiunilor ar tine cont de necesitatea echilibrului economic, a intinderii si numarului de locuitori, de existenta universitatilor si a cailor de comunicatii convenabile pentru toate judetele componente, si nu ar duce la o enclavizare etnica”, a argumentat presedintele Consiliului Judetean si al PNL Bihor, Cornel Popa.
Postat 02 Februarie 2013, 19:54 de nail
liberali vs udemeristi
Presedintele Consiliului Judetean Bihor si al organizatiei judetene a PNL, Cornel Popa, a inaintat conducerii PNL un proiect conform caruia regionalizarea ar urma sa se concretizeze prin infiintarea a zece regiuni. Astfel, conform proiectului inaintata de C. Poapa, cele zece regiuni propuse de vicepresedintele PNL Cornel Popa sunt: -> Crisana (cu centrul la Oradea, formata din judetele Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures) -> Carpatica (cu sediul la Brasov, formata din judetele Brasov, Sibiu, Harghita si Covasna) :)) Iata deci, un proiect care dejoaca planurile separatiste udmeriste. Inclusiv, Muresul, este plasat intr-o regiune diferita de Covasna si Harghita iar la dihoreanul e acum o tacere de mormant, de priveghi !!!!!!!!!!
Postat 02 Februarie 2013, 19:52 de nail
pentru arhitectul sef
Referitor laPiata Unirii. Bisarica aia din mijloc strica tot aspectul. Nu se poate muta in locul statuii lui Eminescu? E chiar atit de sfint pamintul de sub ea? Sau va e frica de unguri? Pentru informare: a ami fost incercata mutarea ei prin anii '80. S-a adumat ciopor de unguri in jurul ei. Credeau ca o demoleaza. In ziua de azi li s-ar putea explica diferenta dintre o mutare si o demolare. Merita incercat.
Postat 02 Februarie 2013, 19:48 de dural100
Oradea noastra ? Oradea mafiotilor si a traficului de influenta
I....\\".specialiştii trasează liniile pe care Oradea ar trebui să le urmeze în dezvoltarea sa...\\" Cine sunt acei \\" specialisti \\" ?, cei alesi pe linie de partid ?, sau cei impusi de Sistemul Mafiot ?,care vor decide si ne vor trasa liniile de dezvoltare ale urbei noastre ,Oradea. Cumva ,noii consilieri ? , cumva dna. LIPOVEANU ?. Vedeti-va de treaba ! Sunt in Oradea ,o multime de imobile a caror imprejmuiri sunt placate cu FAIANTA,!! Faianta pe care bunul simt ar impune sa o vezi intr-o BAIE sau la WC. Si fiti siguri ca au avut toate actele in regula, -proiect -aprobat, autorizazie de constructie - aprobat. Atat de Institutia Arh Sef cat si de Inspectia in Constructii Bihor. Nu-i asa dna LIPOVEANU ?.Cum sa-i amendati,doar ei sunt cei care va sustin, Banul decide,nu frumosul, nu bunul simt. Deci cu asa \\" SPECIALISTI \\",acesta va fi viitorul orasului Oradea. UN MARE WC-u. D-le Bolojan ,ai adus-o pe LIPOVEANU la Primarie,cea care contraviza toate magariile lui LUNCAN, \\"marele \\" Arh.SEF- de care ati vrut sa scapati de cum v-am ales primar. DE CE ? .. Ce fac consilierii Dvs ? Nu cumva sunt PDL-isti deghizati in USL-isti.! ( de unul FILIP am auzit)
Postat 02 Februarie 2013, 18:54 de xyz-q
ei ha.
Lipovean ,ai ramas tot asa ,adiaca tuta.....du-te fa si viseaz-n poiata lu"'mamaie, si mai lasa-ne cu linsu
Postat 02 Februarie 2013, 16:49 de soso
Pe jos ca-i mai sanatos
Oradeanul pieton nu poate merge pe trotoar, continuu fara sa coboare pe carosabil, din loc in loc datorita obstacolelor (masini parcate, gropi, ridicaturi si movile, etc), decat pe cateva tronsoane ale unor bulevarde, iar astia din articol mananca cu polonicul tot ce iese din mila contribuabililor (fara mac, ci asa simplu, cum stiu ei sa serveasca). Pe ce lume traiesc ei?
Postat 02 Februarie 2013, 15:36 de Rahhhat
Visul unei nopti de iarna din 2013
Asa e ! Iar imediat dupa decesul, pe motive de varsta cred, a tuturor celor care spera la cele de mai sus, Oradea va beneficia de monorail pe linie suspendata deasupra Crisului Repede ! ... Oamenii astia care viseaza, pentru ca asa e normal uneori noaptea, habar nu au cum se face ceva concret in viata asta. Ei vorbesc fara sa gandeasca in vreun fel partea practica. Ce ar fi sa inceapa cu un obiectiv specific, masurabil, adaptat la concret, cu un rezultat asteptat la direct si intr-un termen bine definit ... spre exemplu DISPARITIA PANA IN 2020 A TUTUROR LATRINELOR DIN ARIA ADMINISTRATIVA A MUNICIPIULUI ORADEA, PRIN EXTINDEREA COMPLETA A RETELEI URBANE DE CANALIZARE LA TOATE LOCUINETELE DIN INTRAVILAN SI EXTRAVILAN !!! Chiar asa de greu ar fi sau asta ar impune si cresterea taxelor si impozitelor peste limita suportabilitatii electoratului ?
Postat 02 Februarie 2013, 15:28 de Observator
Oradea nu are viitor
Daca viitorul ne este trasat de nea ilie si de ,,arhitectul" (vorba vine !) lipovan nu vom avea viitor ! Oradea va ajunge intr-un ritm tot mai accelerat un orasel prafuit de provincie ,,sustinut" doar de pensionari si aia tot mai putini. Regionalizarea va fi lovitura de gratie pt. Oradea. Oricum nu avem investitii (exceptand niscaiva orezari galbejiti gasiti dreaqu stie pe unde de nea ilie), nu atragem fonduri UE iar de la Bucuresti primim doar promisiuni electorale. P.S. : Cladirea primariei are valoare de simbol cam cum a avut Bastilia pt. francezi.... sper sa aiba aceeasi soarta !
Postat 02 Februarie 2013, 12:46 de Oradean
vise
IN CENTRU ISTORIC PE O STRADA CU SENS UNIC A CAREI LATIME NU DEPASESTE 6 m CU TROTUAR CU TOT DAI APROBARE SA FUNTIONEZE 2 SALOANE DE IINFRUMUSETARE SI O SCOALA DE RECONVERSIERE PROFESIONALA ASA INTELEGE PRIMARIA ORADEA OCROTIREA CENTRULUI ISTORIC
Postat 02 Februarie 2013, 12:38 de dinu
VIITOR DE AUR ? pentru cine?
Viitorul "este" promitator cu milioane de lei imprumutati pt. a plati facturi pe lucrari din 2010 ... cu magistralele termice care se vor face incepand din vara (SPERAM!) dar pentru care va trebui refacut pavajele, carosabilul, parcurile... va dati seama la ce costuri... si cu alti bani (de unde)? Iar despre viziunea unor functionari sau specialisti ... mai bine lipsa! Zice dl. arhitect Puscas: "Oradea viitorului va trebui să aibă ghişee de plată pentru diverse taxe şi impozite şi în marile cartiere" - A auzit d-lui de plata on-line sau prin transferuri bancare, ATM?! D-na Lipoveanu: "Centrul istoric urmează să fie complet reabilitat, cu toate problemele rezolvate" - In loc sa-si dea concursul si parerea arhitecti cunoscuti , acum dl. Beltechi impreuna cu Luxtenul decid forma de iluminat pe pietonalul de pe Republicii cu stalpisori (cu lucrarile de rigoare (sapaturi etc)) deci peste 3-5 ani o luam de la capat (si corpurile incastrate tot Luxtenul le-a montat dar sau terminat banii de atunci)! Bani sa fie ca ii cheltuim noi!
Postat 02 Februarie 2013, 12:34 de Adi Oradeanul
BOR
Daca se doreste ca P-ta Unirii sa fie exclusiv pietonala, singura solutie ar fi realizarea unui tunel(evident subteran!) care sa porneasca din zona T. Vladimirescu-Primari, spre Avram Iancu-Mosoiu! O fi scump? Pai asta e! Ori vrem una, ori vrem alta! In Piata Unirii exista doar doua cladiri valoroase(sa nu ne amagim!): Palatul Vulturul Negru(renovat, restaurat DOAR in partea RDS-RCS, din cate vad) si Palatul Episcopal Greco-catolic). Biserica cu luna oricum nu mai reprezinta mare lucru dupa ce vechile picturi interioare au fost "acoperite" cu altele noi(e drept, inainte de 1989! BOR, ce faceai atunci? TEMENELE regimului comunist, cumva?). PS Poate aici ar intra si cladirea Primariei care, desi nu este iesita din comun din pucnt de vedere arhitectonic, cat de cat este reprezentativa pentru Oradea!
Postat 02 Februarie 2013, 12:24 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON