URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2010, 14:23

Oradea, oraş fără familii?

Oradea, oraş fără familii? STRĂMUTATĂ. De la şefia Agenţiei de Nord-Vest a Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice din Bistriţa, Gabriela Mălinaş (foto) s-a mutat la Oradea ca să fie director general Marketing-Economic al RER Ecologic Service
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adusă taman de la Bistriţa ca, împreună cu timişoreanul Florin Cepănariu, să facă ordine în societate, Gabriela Mălinaş, directorul general Marketing-Economic al RER Ecologic Service, explică motivul pentru care unii orădeni ajung în situaţia să rămână cu gunoiul în faţa casei. Pentru că ei sau alţi concetăţeni de-ai lor ignoră regulile...

- Ce v-a adus la Oradea?

- Am cunoscut Grupul RER la sfârşitul anului 2007, începutul anului 2008. La acea vreme lucram în Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), am condus Agenţia Nord-Vest, care îşi are sediul în Bistriţa Năsăud şi coordonează inclusiv judeţul Bihor. Discuţiile privind o poziţie la RER Ecologic Service Oradea au demarat la sfârşitul anului 2008, eu fiind şi vorbitoare de limba germană, fapt agreat de acţionarul german. Am considerat că fac un pas important în carieră venind la Oradea. Chiar dacă am găsit dezordine atât în interiorul societăţii, cât şi în oraş. Când am ajuns aici, ştiţi bine, prestau mai mulţi operatori de salubritate.

- Cum s-a rezolvat problema cu Urbana?

- Cam din luna iunie anul trecut s-au făcut repetate adrese către ANRSC, Garda de Mediu şi Primăria municipiului Oradea. Garda de Mediu a amendat firma, iar ANRSC i-a impus să renunţe la a mai presta serviciul în Oradea, în caz contrar ridicându-i-se şi licenţa pe care o are pentru comune. Noi am încheiat un protocol cu Urbana ca să preluăm clientela etapizat, mai întâi asociaţiile de locatari, apoi persoanele fizice şi acum ne batem pentru persoanele juridice. De asemenea, în protocol am prins şi preluarea recipienţilor în stare bună, contra cost.

- De ce nu merge preluarea clienţilor-firme?

- Pentru persoane juridice ne batem atât cu Urbana, cât şi cu alţi operatori care îşi fac simţită prezenţa aici. Urbana întreţine confuzia că mai poate presta serviciul în oraş. Apoi, aceste firme aşa-zis concurente se mai prevalează şi de autorizaţia pe care o au pentru colectarea deşeurilor reciclabile, ridicând cu un drum, ilegal, şi deşeurile menajere.

- Care sunt dificultăţile curente în activitatea RER?

- Sunt mai multe aspecte. În primul rând, pare că nu se înţelege diferenţa între deşeurile menajere, pe care le avem contractate cu populaţia, şi alte tipuri de deşeuri, biodegradabile de exemplu, pentru a căror ridicare e nevoie de un alt tip de maşină. Mai avem probleme la numărul de persoane declarate: la două persoane dăm o pubelă de 120 de litri, iar în ziua ridicării gunoiului constatăm că mai au, pe lângă ea, şi trei saci şi două oale, lucru ce încarcă suplimentar maşinile. Graficele de ridicare a deşeurilor se fac în funcţie de contracte: ai 800 de ridicări, ştii un anumit număr de persoane care depun deşeuri, dar când merge maşina, nu ajunge nici la jumătatea străzii şi constată că s-a umplut cu două ore mai devreme. Atunci trebuie să întrerupă colectarea şi să meargă să depună deşeurile la groapă, activitate care ia circa 2 ore. În acest mod, a doua parte a traseului se face mai târziu. Această problemă e cât se poate de serioasă.

- Se practică declararea de consumatori mai puţini...

- E evident. De pildă, media celor care locuiesc la case, potrivit contractelor pe care le avem noi, este de 2 persoane, în timp ce în oraşe mai mici aceasta e de 2,7 sau 2,8. Asta ar însemna că în Oradea trăiesc numai părinţi fără copii ori un părinte cu un copil! Apoi, mai avem şi un alt tip de reclamaţii, de la asociaţiile de proprietari. Locuitorii de la unele case din vecinătatea blocurilor, care nu au contracte şi nici pubele, aruncă gunoaiele în recipienţii asociaţiilor. Altă problemă cu care ne confruntăm e furtul de pubele. Mereu avem reclamaţii înregistrate la Poliţie, iar noi nu putem decât să înlocuim pubelele date în folosinţă gratuită.

- Poate RER să ia măsuri împotriva celor care nu respectă regulile de salubritate?

- RER Ecologic Service este o societate comercială şi nu are nicio pârghie care să oblige cetăţeanul. Autoritatea publică locală, Garda de Mediu şi ANRSC sunt organele prevăzute în legislaţie să sancţioneze.

- Cum ar putea administraţia locală să ajute?

- Prin Poliţia Comunitară, cu care noi colaborăm de altfel foarte bine. De pildă, dacă noi depistăm o clădire unde există contract pentru persoane fizice, poarta e închisă, dar în pubele se găsesc mai multe resturi de flori, comunicăm Poliţiei Comunitare că deşi există contract pentru persoană fizică, acolo e de fapt o florărie.

- Care e relaţia cu municipalitatea şi cu primarul Ilie Bolojan?

- Acum este bună. Dar stă sub condiţia ca RER Ecologic Service să-şi îndeplinească toate sarcinile asumate prin contract. Ne străduim să reuşim, însă e drept că am primit şi câteva amenzi pe care nu le-am contestat. Ceea ce nu s-ar întâmpla dacă am fi fost o firmă apropiată primarului. Având un contract, e important să colaborăm cu autorităţile pentru a creşte nivelul salubrizării din oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON