URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2020, 11:35

Oradea ieri, Oradea azi: Velenţa, de la satul numit Oraşul Soldaţilor la cartierul semicentral din prezent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1713. Un sat cosmopolit

Cartierul orădean Velenţa are o vechime de câteva sute de ani. Iniţial a fost un sat, atestat în 1291 şi care s-a numit Venecys, apoi Vico venetiis, sugerând prezenţa meşterilor veneţieni ori a negustorilor "venetici". Numele popular era Oraşul Soldaţilor (Katona Város), aici locuind soldaţi ai cetăţii Oradea.

Velenţa era centru catolic, aparţinând episcopiei orădene, dar cu administraţie proprie, şi avea o mănăstire de călugăriţe cu hramul Sfânta Ana, ridicată de episcopul Andrei după anul 1340 pe locul unde azi se află biserica catolică "Neprihănita Zămislire". În epoca modernă, satul avea câteva sute de locuitori, români, maghiari, macedo-români, sârbi, iar centrul său de greutate era Piaţa Bisericii (Templom Tér). Velenţa avea zeci de case, iar actuala stradă Griviţei se numea Şanţului, semn că era un acces către Cetate.

Locuitorii se ocupau cu agricultura, creşterea animalelor, stupăritul şi meşteşuguri precum cojocărit şi curelărit. Pârâul Peţa era folosit atât pentru morărit, cât şi ca scăldătoare, apa sa umplând o baie a mănăstirii, ce folosea ca loc de tratament pentru bolnavi. Pe malul Crişului acostau bărcile cu care se transporta marfă pe râu.

2020. Cartier semicentral

Velenţa a devenit cartier al Oradiei Mari în perioada 1850-1860, odată cu unificarea celor patru localităţi care au compus oraşul. Dacă atunci era o zonă periferică, săracă şi cu uliţe desfundate, azi poate fi considerată semicentrală, fiind înconjurată de alte cartiere. Centrul său se află tot în Piaţa Bisericii, numită azi Piaţa Tineretului, unde se află acum biserica catolică veche din 1862.

Mai veche este, însă, biserica ortodoxă "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" de pe strada Şcoalelor, monument istoric, terminată în 1779. Culoarul Peţei a dispărut, iar blocurile existente azi pe strada Războieni au apărut în anii 1960, urmate către finalul anilor ’80 de cele de pe strada Seleuşului. Planurile vremii erau ca întreg cartierul să fie sistematizat, lucru care nu s-a mai întâmplat.

În Velenţa de azi există o gară feroviară, o autogară, mai multe şcoli gimnaziale, un liceu şi o universitate privată. În locul vechii pieţe din cartier, Primăria vrea să facă un centru de cartier pietonal, iar Piaţa Tineretului va fi şi ea reabilitată, după ce orădenii au cerut acest lucru printr-un proiect de bugetare participativă din 2018. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON