URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2019, 09:13

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea vieţii lui Ernő Tibor, unul din pictorii faimoşi ai Europei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1884. Pictorul Oradiei

Unul dintre pictorii orădeni care a câştigat faimă în Europa a fost Ernő Tibor, născut în anul 1884. A urmat studiile de specialitate la Academia de Arte Frumoase din Budapesta, iar ca urmare a rezultatelor bune obţinute acolo, a primit o bursă de 2.600 coroane din partea Primăriei Oradea pentru a studia la faimoasa Academie Julian din Paris.

Şederea în Capitala Franţei i-a priit: la întoarcerea în urbea natală a ţinut o expoziţie personală în Cetate, cu 125 lucrări. Deja cunoscut la nivel local pentru peisaje şi portrete, Ernő a deschis în 1908 o şcoală de pictură în Palatul Vulturul Negru, prezentându-şi lucrările, împreună cu cursanţii, în cadrul mai multor expoziţii.

Artistul participa anual la Salonul de Artă din Budapesta, se inspira făcând călătorii în Europa şi expunea în Stockholm, Breslau, Copenhaga. Ernő a fost unul dintre pictorii care, prin peisajele sale urbane, promova Oradea peste graniţe.

A pictat zona malurilor Crişului, clădiri centrale, poduri şi străzi, livrând inclusiv lucrări de mari dimensiuni. În timpul Primului Război Mondial a fost încorporat, dar a continuat să picteze, devenind reporter de război.

2019. O galerie cu numele său

După Marea Unire, Ernő a participat la tot mai multe expoziţii în Bucureşti, continuându-şi totodată călătoriile de studiu şi creaţie. În 1935, tot cu sprijin din partea Primăriei Oradea, a călătorit pe coasta Mării Negre, de la Balcic până la graniţa sovietică, pentru a-şi extinde paleta de culori.

Cea mai dificilă perioadă din viaţa artistului a fost în al Doilea Război Mondial. Deşi în 1941 devenise membru al Uniunii Naţionale a Pictorilor Maghiari, trei ani mai târziu Ernő Tibor a fost deportat la Auschwitz şi Kauferingen, unde a murit cu 12 zile înaintea eliberării.

Postum, până în anii 2000, pictorul a fost evocat prin mai multe expoziţii retrospective, unele organizate de Muzeul Ţării Crişurilor, care deţine câteva dintre lucrările sale.

Artistului i-au fost dedicate biografii scurte și ample, cea mai recentă, a cercetătorului Maria Zintz, fiind editată de Institutul Cultural Român în 2016.

Ernő este prezent pe site-urile de specialitate cu lucrări de interior şi peisaje, iar cea mai scumpă lucrare a sa, "Bărci în Veneţia", a fost vândută cu 8.615 dolari la o licitaţie Artmark, în 2012. Pe strada Şirul Canonicilor funcţionează o galerie de artă ce-i poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON