URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2019, 13:18

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Sinagogii Aachvas Rein de pe strada Primăriei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1928. Cea mai nouă sinagogă

Aflată între două biserici, una reformată şi una ortodoxă, Sinagoga Aachvas Rein este una din cele 7 sinagogi din Oradea. Construită după planurile antebelice ale arhitectului István Pintér în 1927-1928, ea aparţine comunităţii iudaice ortodoxe, dar, spre deosebire de celelalte asemenea lăcaşuri, are interiorul lipsit de pictură.

Fiind de influenţă sefardă, ridicată în anii în care clădirile se simplificau estetic, clădirea are decoraţii relativ puţine atât în interior, cât şi la exterior. Faţada principală a sinagogii are caracteristici clasicizante şi baroce, iar şarpanta abruptă este tot de tip baroc.

Colţurile exterioare ale sălii de procesiuni sunt decorate cu coloane torsadate. Sinagoga are parter şi etaj, două scări de acces, iar compartimentarea respectă specificul acestor lăcaşuri: intrarea pentru bărbaţi se face prin camera presinagogală, iar cea pentru femei printr-o uşă laterală către strada Primăriei. Accesul din camera presinagogală în sala de procesiuni se face prin două uşi, sala având amvonul central şi dulapul Torei pe peretele estic. Deasupra se află balconul în formă de U, pentru femei.

2019. Un muzeu inedit

În anii ’30-’40, sinagoga a fost folosită de un număr mare de credincioşi, comunitatea evreiască orădeană depăşind atunci 20.000 de membri. După 1944, după dispariţia aproape completă a evreilor din oraş, importanţa sinagogii a scăzut, astfel încât la începutul anilor 2000 a ajuns o ruină, cu tencuiala căzută şi acoperişul găurit, în interior funcţionând un depozit de legume-fructe. Intrată în 2013 într-un proces complex de reabilitare, oprit şi reluat în 2017, clădirea arată azi ca nouă.

Lucrările au fost posibile în urma alocării a 130.000 dolari de către Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, dar şi a fondurilor alocate de Primăria Oradea.

Redeschis pe 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, imobilul găzduieşte Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea şi Bihor, organizat în două părţi - parterul dedicat familiilor evreieşti cunoscute, care au deţinut fabrici şi au ridicat imobile de raport în centrul oraşului, respectiv etajul, unde pot fi descoperite informaţii locale legate de Holocaust, inclusiv o parte a numelor celor trimişi din ghetoul orădean în lagărele naziste.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON