URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2018, 09:50

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Poştelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1895. Un sediu nou pentru Poştă

Activitatea poştală din Oradea a început în perioada habsburgică, cândva în secolele XVI-XVII. În secolul al XIX-lea, conform hărţilor, sediul poştei orădene ar fi fost pe actuala stradă Roman Ciorogariu nr. 12, unde se află şi în prezent Oficiul nr. 1. În 1859, pe acest amplasament se afla o casă modestă, cu un singur nivel, care servea ca poştă de cel puţin jumătate de secol.

Din cauza vechimii şi uzurii, în 1893 autorităţile au decis demolarea clădirii şi ridicarea alteia noi. Ministerul Poştelor a lansat un concurs de soluţii, care a fost câştigat de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán senior.

Din motive neclare, însă, proiectul final a fost propus tot de Minister. Imobilul cu parter şi etaj a fost construit de lucrătorii "maistrului de clădiri" Guttman József şi a fost dat în folosinţă în 1895. Cu o arhitectură inspirată din motive clasice, clădirea se înscrie în stilul eclectic. Faţada este simetrică, împărţită în 14 axe, iar intrarea principală este poziţionată la mijloc şi încadrată de pilaştri şi capiteluri ionice, de inspiraţie renascentistă. Deasupra, la etaj, se remarcă alte capiteluri, dorice, ce încadrează două ferestre.

2018. Poştă între plase

Extinderea activităţii Poştei a făcut ca spaţiul să devină în scurt timp neîncăpător. De aceea, în 1908 s-a decis construirea unei aripi noi, orientate spre actuala stradă George Bariţiu.

Aceasta a fost ridicată în anii 1910-1911 de către inginerul Reisinger József, după proiectul inginerului Nagy Virgil. Clădirea este una de colţ, tot cu parter şi un etaj, având o faţadă mai puţin ornamentată. În spaţiul astfel câştigat s-a extins activitatea Poştei şi s-a mutat centrala telefonică a oraşului, care număra 2.100 abonaţi.

Clădirile beneficiază de o curte generoasă, în care accesul vehiculelor se face printr-un gang dinspre actuala stradă Roman Ciorogariu. De-a lungul timpului, Palatul Poştelor şi-a menţinut destinaţia, serviciile oferite în interiorul său extinzându-se.

În perioada comunistă, aici a fost sediul PTTR (Poştă, Telefon, Telegraf, Radio), iar în prezent se desfăşoară activitatea poştală principală din oraş, alte servicii oferite fiind transferul de bani, curieratul, plata abonamentelor de internet şi telefonie. Imobilul este monument istoric de categoria B, dar starea sa este de degradare avansată, atât în ce priveşte faţadele, acoperite cu plasă de protecţie, cât şi interiorul, unde au fost făcute doar intervenţii minime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
:-)
..."Perioada Habsburgica" a orasului plasata in secolole XVI-XVII?...amuzant :-)
Postat 31 Martie 2018, 13:37 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON