URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2018, 18:02

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Baroc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1777 - Casă nouă pentru Episcopie

La jumătatea secolului XVIII, Oradea era un oraş important pe harta ecleziastică a Imperiului Habsburgic. Episcopia catolică locală avea o tradiţie de 700 de ani, impulsionând atât activitatea religioasă, cât şi pe cea culturală şi ştiinţifică. Din aceste motive, în plină domnie a împărătesei Maria Tereza s-a pus problema ridicării unui nou sediu pentru episcopie, pe amplasamentul ce se afla atunci la marginea Olosigului. Palatul a fost gândit ca parte a unui ansamblu ce cuprindea catedrala şi seria de locuinţe Şirul Canonicilor, toate în mijlocul unui mare parc. Catedrala a fost prima începută, dar lucrările au fost oprite din cauza reproiectării şi a lipsei fondurilor, prioritate având sediul episcopal. Acesta a fost ridicat între 1762 şi 1777 după modelul palatelor franţuzeşti, în formă de U, cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Are un stil baroc, din care se evidenţiază faţada principală, cu partea sa centrală. Deasupra intrării găsim ferestrele sălii mari de la etaj, respectiv un fronton de mari dimensiuni. Ferestrele au ancadramente din piatră, partea superioară având formă de arc la etajul întâi şi simplă dreptunghiulară la etajul al doilea.

2018. Un şantier cât un palat

Interiorul Palatului Baroc este interesant datorită scării principale, a uşilor masive din lemn şi a coridoarelor generoase. Câteva săli, între care cea festivă de la etaj, sunt pictate cu motive religioase şi peisaje. Clădirea a fost naţionalizată în anul 1948, fiind amenajată ulterior ca centru pentru găzduirea copiilor grecilor refugiaţi din calea războiului civil, iar în anii ’60 a găzduit muncitori de pe şantierul uzinei de alumină. Despre reabilitarea imobilului s-a discutat în 1967, iar lucrările au început la scurt timp după. În urma consolidării şi refacerii faţadelor şi interioarelor, aici şi-a stabilit sediul Muzeul Ţării Crişurilor. În 2004, în urma unui proces, Episcopia Romano-Catolică şi-a reprimit palatul, iar anul trecut a primit 6 milioane de euro de la Guvernul Ungariei pentru restaurarea completă. Început în februarie 2018, şantierul va dura până în 2020 şi presupune refacerea integrală a clădirii după modelul original, destinată să găzduiască birourile Episcopiei, muzeu, săli de expoziţii şi conferinţe. Tot în 2020 ar urma să fie finalizat parcul din jurul palatului, cu rozariu, grădini de flori şi plante biblice, aromatice şi medicinale. Amfiteatrul va fi refăcut, la fel şi aleile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Attila era în anul 420 .
Postat 17 Decembrie 2018, 00:46 de Sandu1206
Secolul XVIII spuneți voi, când Episcopia spuneți că avea deja 700 ani de tradiție ?!?
Băi, tată ... Bihorene, bați câmpii cu grație divină !?! După capul vostru "istoric" ... o să spuneți la "erată" că hunul Attila a adus catolicismul în Europa, nu-i așa !?!
Postat 16 Decembrie 2018, 21:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON