URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2014, 17:33

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria celor două centrale de termoficare din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1987. Un oraş, două CET-uri

Între anii 1963 şi 1966, în mandatul primarului Dregus Ernő, în zona vestică a Oradiei, care se contura ca zonă industrială, a început construcţia primei centrale electrice de termoficare din oraş (foto).

Liderii comunişti au decis construirea CET-ului nu neapărat spre binele orădenilor, ci pentru buna funcţionare a întreprinderilor din imediata vecinătate, Alumina şi Sinteza, care aveau mare nevoie în producţie de abur tehnologic.

Rând pe rând, majoritatea apartamentelor Oradiei au fost racordate la cele 196 de puncte termice ale centralei ce funcţiona pe bază de lignit.

Deşi centrala cu o putere de 250 MW asigura întregul necesar al oraşului, în 1987 a fost dată în folosinţă încă una, CET II, în capătul cartierului Nufărul, între Oradea şi Sânmartin.

În 2002, din cauza cheltuielilor prea mari pentru întreţinere, Guvernul şi Primăria au decis închiderea unei termocentrale, fiind aleasă cea de-a doua, chiar dacă cea de pe Calea Borşului era mai veche.

Dezavantajul centralei din Nufărul era că, pe lângă puterea mai mică de producţie (150 MW), nici nu atrăsese în jur alţi consumatori de energie, cum probabil speraseră autorităţile dinainte de 1989. 15 ani mai târziu s-a dovedit că termocentrala a fost în plus, lipsa ei nefiind resimţită de nimeni.

03-cet2_bihoreanul.jpg2014. Dezmembrată la fier vechi

Din 2002, CET II a rămas în patrimoniul companiei Termoelectrica şi a fost trecută în conservare. Cei 600 de angajaţi au fost trimişi în şomaj, fiind păstraţi doar 10 salariaţi pentru paza terenului în suprafaţă de 144 de hectare. Din acestea, 92 de hectare sunt ocupate cu haldele de şlam rămase în urma arderii lignitului în anii în care centrala a funcţionat, suprafaţă ce trebuie ecologizată.

De la închiderea CET II, Ministerul Finanţelor a scos-o la licitaţie de mai mult de zece ori, dar fără succes: nimeni n-a oferit preţul cerut, 51 milioane euro. Din 2008, Primăria a cerut Guvernului să-i fie transferată centrala cu terenuri cu tot, ca să ecologizeze haldele şi să transforme zona în parc industrial.

În 2012, premierul Victor Ponta a promis că va transfera CET-ul II Primăriei, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Drept urmare, la finele lunii mai, Consiliul Local Oradea a decis să se asocieze cu Electrocentrale Grup Bucureşti şi să negocieze direct cu Termoelectrica, societate aflată în lichidare judiciară. Electrocentrale Bucureşti va oferi 6,6 milioane euro, bani pe care urmează să îi recupereze din valorificarea fierului vechi, iar municipalitatea 1,5 milioane euro, bani în schimbul cărora va rămâne stăpână pe cele 144 hectare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o simpla opinie
se pare ca informatia nu inseamna putere cet I nu poate asigura apa calda pentru incalzire pentru toata zona metropolitana oradea. pentru a trece de riul Peta are nevoie de pompe mari si puternice care costa mult.plus ca duce slamul la mai multi km( asta nu o mai spune nimeni-Santaul mic) Cet II singur cu jumatate din bani cheltuiri pina acum pe cet I poate asigura apa calda pentru incalzire si apa calda menajera pentru toata zona metropolitana Oradea. ce e mai trist e ca si primarul meu stie asta dar ce conteaza, decit sa dai de lucru la 750 de oameni in cet II in urmatori 20 de ani, mai bine ca peste tot in tara mea facem afaceri imobiliare ar mai fi de spus citeva lucruri dar ce folos se va demola cet II doar foarte trist cu respect Dan Alumina SA a fost Alumina Tabulara nimeni nu mai stie ca la Oradea sa produs. Sinteza Sa a intrat la apa la 15 % UAMT a mai ramas Ceva???? deci d-l primar slabi sfatuitori aveti- doar avocati si economisti, nici un constructor local asta e tot
Postat 30 Iunie 2014, 08:03 de Pitirici
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON