URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2019, 14:59

Oradea ieri, Oradea azi: Iosif Fekete, sculptorul "adoptat" de oraşul de pe Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1945. Sculptor cu renume

Unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori români ai secolului XX este Iosif Fekete, un orădean prin adopţie.

Născut în Hunedoara în 1903, a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, învăţând în atelierul maestrului Dimitrie Paciurea. În facultate a studiat desenul şi pictura, dar vocaţia pentru sculptură l-a dus către succes.

Fekete a debutat oficial ca artist în cadrul Salonului din Bucureşti, în 1925. Timp de două decenii, cât a locuit în Capitală, a participat la numeroase expoziţii colective şi personale, îmbogăţind totodată oraşul cu câteva lucrări. A primit mai multe distincţii, între care Premiul II al Salonului de Arhitectură şi Arte Decorative Bucureşti, iar din 1935 a devenit membru al Tinerimii Artistice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a expus de două ori în Budapesta, dar cea mai mare parte a activităţii şi-a desfăşurat-o în Oradea, unde s-a stabilit în 1945, rămânând aici tot restul vieţii, până în 1979. A lucrat în piatră, marmură, bronz, ceramică, abordând mai multe genuri ale sculpturii. Operele sale sunt de mici dimensiuni, dar şi monumentale, atât portrete, busturi, cât şi personaje "întregi" surprinse în poziţii sobre sau în activitate.

2019. Lucrări în toată ţara

Lucrările lui Fekete pot fi găsite în mai multe muzee din România, între care Muzeul Ţării Crişurilor (colecţia Donaţia Iosif Fekete, expusă permanent), Muzeul Naţional de Artă a României, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în parcuri şi pieţe publice.

Îi poartă semnătura monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, monumentul Horia, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, dar şi busturile lui Mark Twain, Constantin Brâncuşi şi Don Quijote din Capitală.

În Oradea, cei care au treabă în Palatul Poştelor sunt întâmpinaţi de o lucrare a sa, Poştaşul, din 1953. În colaborare cu un grup de artişti din Bucureşti, în 1958 a realizat relieful Odihna şi Sportul de pe clădirea bazinului de înot de pe malul Crişului, iar câţiva ani mai târziu cele de pe policlinica din Salonta.

Tot lui i se datorează bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertăţii şi statuia lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume. Una dintre ultimele sale lucrări este Zburătorul, realizată din lemn în 1975, pentru decorarea holului Aeroportului din Oradea, dar care acum nu mai este expusă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON