URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2013, 14:31

Oradea ieri, Oradea azi: În secolul 19, în oraş au apărut atelierele fotografice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1863. Primii fotografi ai oraşului

În anii '60 ai secolului 19, Oradea făcea cunoştinţă cu un nou fenomen cultural: fotografia. Pe principala arteră comercială a urbei, strada Republicii de azi, au funcţionat majoritatea atelierelor fotografice din oraş. Kiszel István şi Lojanek János au fost primii fotografi de pe Corso, apăruţi în 1863-1864, potrivit istoricului Lucia Cornea. Un alt atelier era AMAT-Foto, care şi instruia amatori, fără nicio taxă.

În primii ani ai secolului 20, pe lângă ateliere au apărut şi magazinele de articole fotografice, primul aparţinând tipografului Lang József, care vindea plăci fotosensibile, filme, hârtie şi aparate foto, inclusiv cu trepied.

Fotografii de pe Corso erau consideraţi cei mai buni profesionişti ai breslei, ei constituind şi Asociaţia Fotografilor Profesionişti din Oradea în 1922.

După cel de-al doilea război mondial, fotografii, ca întreaga populaţie de altfel, au dus-o greu: materialele lipseau, clientela era puţină şi săracă. Şi-au revenit graţie unor comenzi masive, precum cea din 1948 pentru realizarea fotografiilor pentru carnetele de sindicalişti pentru toţi salariaţii orădeni, dar şi pentru fotografierea tuturor orădenilor de peste 14 ani, la întocmirea buletinelor, în 1949.

2013. Adio, poze clasice!

Astăzi, fotografia reprezintă o tehnică mult mai accesibilă orădenilor, graţie digitalizării. Aparatele de fotografiat se găsesc peste tot şi au preţuri pentru toate buzunarele, astfel că prea puţini mai apelează la studiourile foto, iar amatori într-ale fotografiei se găsesc la tot pasul.

Totodată, developarea fotografiilor este o tehnică pe cale de dispariţie, întrucât imaginile digitale, pentru a deveni palpabile, trebuie doar printate. În Oradea mai funcţionează doar câteva magazine pentru imprimarea fotografiilor.

03 toth.jpgNostalgicii pot învăţa tehnicile clasice de fotografiere la cursurile organizate de Clubul Fotografic Nufărul. Înfiinţat în 1976 de artistul Ştefan Toth (foto), clubul organizează periodic şi vernisaje şi competiţii pentru fotografii profesionişti ai oraşului.

Cursurile de tehnică şi artă fotografică, în care se explică şi tehnicile clasice şi digitale de fotografiere, sunt ţinute de acelaşi Ştefan Toth, iar o nouă serie de curs va debuta pe 19 martie. Doritorii pot obţine informaţii suplimentare la sediul fotoclubului (Piaţa Unirii nr. 2-4), la numerele de telefon 0726-292.111, 0741-212.111, 0765-249.881 sau la adresele de e-mail office@fotocluboradea.ro, cfno.ro@gmail.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
replik la @1nu
Pretene@1nu tocmai ca stiu ce vorbesc , scriu Adevarul si dreptatea afirmatiilor mele .`asa ca pina atunci `nu vorbi daca nu stii .Am facut fotografii alb negru si color in perioada comunismului si am ceva profesionism foto in experienta acumulata in timp , asa ca nu-mi da tu mie sfaturi , cum se fac fotografiile profesioniste , si cum se fac fotografiile de arta pesemne asa iti faci tu fotografii in oglinda ca si pitzipoacele !:))=))Pretene am fotografiat cu multe aparate foto cu film Smena , Zenit, pousca foto Zenit cu teleobiectv pentru vinatoare de imagini la anim.In timpul comunismului in ani 80 la asa zisele cursuri foto de la clubul Poligraful (clubulTempo) nu invatai nimic de la asa zisi artisti profesionisti fotografi asa ca si domnuil Stefan Toth , acele cursuri erau facute doar ca sa-si justifice existenta clubul Poligraful ,iar cursantii erau tzepuitzi pe fata si nu erau invatati nimic doar chestiunile elemetare de fotografie. Curs de Fotografie digitala= un programde Photoshop.un program Paint si esti artist fotograf tzepuit de banii de curs si fraerit de asa zisi artisti fotografi consacrati Hai SICTIR da-i dreacu!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 04 Martie 2013, 23:00 de Romanul Simplu
Europa cu istoria ei de mii de ani
Toata Europa a fost curata , frumoasa si fara hoti pana la venirea triburilor migratoare asiatice barbare,pagane, nespalate, tarind din furat si mila altora,mincinosi,prefacuti,parsivi....
Postat 04 Martie 2013, 20:44 de European
Amintirile tribului migrator din boschetii asiatici
Primele poze facute de hunguri au fost facute in copaci in Mongolia. Se aplecau la 90 grade isi ridicau frunza de pe cur si trageau o besina. Zambiti va rog.
Postat 04 Martie 2013, 20:36 de Calul migrator
Oradea
Oradea de ieri - oras frumos, ingrijit, placut. Oradea de azi - oras tiganesc, distrus, luat la misto de taranii din Moldova, Alesd si tiganimea din Bucacaresti.
Postat 04 Martie 2013, 18:32 de Ioanye din Sholdova
io
Secolul 19? Romani? Erau in Moldova si in Albania. Minciuniile au venit la Trianon....unirea, etc etc....Sinteti cancerul lumii valahii imputiti.
Postat 04 Martie 2013, 18:18 de hahaha
replik
"Tind sa dau dreptate "antevorbitorului". Intra-adevar textul miroase a reclama. Dar pana a-l defaima de pe domnul pe care nu il cunosc si nici parare nu imi pot forma e mult. Asa ca pana atunci, ii sugerez sa isi faca la oglinda fotografii digitale romanesti, cu aparat fabricat la noi si din piese romanesti. In care Europa traiesti, maestre? Wake-up!!!
Postat 04 Martie 2013, 17:39 de 1nu
replica la articol
Redactia saptamanalului Bihoreanul sa nu mai faci reclama mascata la ``artistul Stefan Toth din (foto ) care organizeaza...bla bla bla , lasa ca cunostem ca daca esti roman esti marginalizat si exclus din cercul excusivist al fotografilor amatori viitori profesionisti , cunoastem si nu mai face reclama mascata, asta decent scris si spus fara sa insultam inter etnic si iredentist , cunoastem cum a fost si director la clubul Poligraful actualmente `Moskva club .NU AVEM NEVOIE DE DIPLOMA LUI =stergem foundul cu ea!:))=))Chestia asta cu reclama a functionat si in timpul comunismului in ani 1980 cind `domnul Stefan Toth era directorul clubului Poliograful , dar dansul a avut grija ca ROMANII care frecventau clubul sa nu urce profesional , doar maghiarii (asta fara suparare spous), asa ca ROMANILOR cautati alt instructor foto un ROMAN care sa va invete tainele fotografiei!:))=)) Numai adevarul si dreptatea spusa in fata ca sa se cunoasca de catre toti .Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 04 Martie 2013, 15:25 de Romanul Simplu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON