URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2012, 18:00

Oradea ieri, Oradea azi: În secolul XV, Oradea era buricul pământului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1456. Oradea, buricul pământului

În secolul XV, vestitul astronom şi matematician austriac Georg von Peuerbach îşi făcea cercetările despre bolta cerească la... Oradea. Peuerbach a construit aici, într-unul din turnurile Cetăţii, primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României şi unul din primele din Europa.

Mai mult, el a stabilit şi că "meridianul zero", adică linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică, porneşte din cartierul "Steaua" (astăzi Cantemir), care era punctul fix la care se raporta astronomul în calcularea eclipselor solare şi lunare.

Toate calculele au fost adunate în lucrarea "Tabula Varadiensis" (Tabelele orădene), botezată după oraşul care le-a inspirat.

Faptul că Peuerbach a stabilit Oradea "centrul" lumii s-a dovedit şi printr-o scrisoare trimisă episcopului Ioan Vitez de Zredna.

"Am adunat tot ce se poate despre mişcarea corpurilor cereşti şi, ca să avem un punct de reper al acestor corpuri, am desemnat un "meridian zero" cu ajutorul căruia voi face comparaţii între ele şi Pământ. Datorită dragostei dumneavoastră pentru ştiinţă, am ales ca acesta să fie Oradea", îi scria astronomul episcopului Oradiei.

2012. Monument pentru trecut

Oradea a avut meridianul zero până în anul 1667, iar lucrările lui Peuerbach au fost folosite şi de marii navigatori ai lumii.

Legendele spun că în 1504 tabelele făcute la Oradea ar fi fost folosite de Columb pentru a convinge băştinaşi din Jamaica să îi dea alimentele necesare echipajului său, prezicând eclipsa de Lună din data de 29 februarie a acelui an.

De asemenea, Amerigo Vespucci a scris în memoriile sale că a învăţat să măsoare longitudinea din "Tabula Varadiensis".

Aceleaşi tabele au stat la baza cercetărilor lui Tycho Brahe şi ale lui Johannes Kepler pentru a stabili legile mişcărilor planetelor. Meridianul zero a fost mutat apoi, pe rând, la Nurnberg, la Paris şi, în 1851, la Greenwich, lângă Londra, unde se află şi în prezent.

Faptul că Oradea a fost în urmă cu mai multe secole "buricul pământului" l-a amintit în campania electorală candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila propunând realizarea şi amplasarea în incinta Cetăţii a unui monument în stil renascentist care să-i reprezinte pe episcopul romano-catolic Vitez Janos de Zredna şi pe astronomul vienez Georg von Peuerbach.

Cseke a şi prezentat macheta viitorului monument, în care cele două personaje ar fi despărţite de linia meridianului 0, ce ar porni dinspre cer şi s-ar continua pe pământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Completari
Peuerbach (Purbach) l-a avut drept discipol pe Regiomontanus (Johannes Muller) din Nurnberg.,oras in care-de asemenea-s-a construit un observator astronomic..."Almagesta" lui Ptolemeu sigur ca era lectura comuna preferata a acestor astronomi/matematicieni/filosofi,dar si Geometria lui Platon (Timaios,53,54,55),invatata de Pitagora in Egipt.Pe aceleasi "carari" au umblat Durer,Brancusi si Dali. Articolul acesta e binevenit pentru ca prezinta cateva valori spirituale locale,niciodata nu suficient promovate.
Postat 27 Iunie 2012, 16:17 de gyorgy tozser
PISTIKE DRAGA
dragul meu PISTIKE eu sunt un om educat desi am trait multi ani in Bucuresti dar observ din pacate ca exista si in ORADEA oameni orbiti de ura fara cultura care cotropesc bunul simt. Fiind etnic german iti string mina ca un cavaler ca sa-ti arat ca la provocari eu raspund cu prietenie si bun simt si iti doresc multa sanatate.
Postat 26 Iunie 2012, 23:54 de TEUTONUL
@lo, @teutonul
@lo: Am ras cimitirul ca să vă ştergem urmele murdare, ai ghicit. Decât o adunătură de asimilaţi ca mongoloizii, mai bine geto-daco-roman în orice caz. Tupeul şi nesimţirea fără margini se vor dilua substanţial odată cu dispariţia ultimului asimilat unguresc. @TEUTONUL: Auzi Teutoane, cum spuneţi voi acolo la Bucale, e clar că te-ai contaminat după atâta vreme printre fanarioţi. Altfel nu puneai botu la prostiile astea cu Iohanis şi cu germanitatea în general. La Oradea avem un primar de 10x mai bun decât alogenul ăla cu retardul la vedere. În rest toate bune....Cum mai staţi cu căpuşele ?
Postat 25 Iunie 2012, 12:18 de pistike cotropitorul
Ha
@ady - nici un roman in Oradea pe secolul XV-a. De acea ati ras cimitirul Olosig, nici un mormint roman - neam de contropitori.
Postat 24 Iunie 2012, 23:39 de Io
negationism
IO - treaba ta ce crezi numai ca vezi ca esti complet pe langa subiectul articolului. daca vrem sa ridicam orasul trebuie sa o facem impreuna - desi dupa ultimele alegerei cared ca ne putem descurca si fara idioti ca tine :-) ! du-te si da-ti palme de ciuda. doar ce ai aflat ca erau romani si pe la oradea.
Postat 24 Iunie 2012, 22:47 de ady
ORADEA ORAS SUPERB
M-am nascut si am copilarit in Oradea . De 36 ani locuiesc in CACATUL DE BUCURESTI dar Oradea mea o iubesc enorm.Cred ca si in Oradea trebuie creata o elita de oameni entuziasti culti si de bun simt care sa o puna unde e locul ei .Oradea are enorme posibilitati de a se ridica exact ca Sibiul dar trebuie si un om de talia lui Johannis.
Postat 24 Iunie 2012, 00:32 de TEUTONUL
NU!
In secolul XV nu era nici un roman in Oradea!
Postat 23 Iunie 2012, 20:51 de io
trasare
poate suna un pic sf dar ar fi interesant pe langa un monument (cantemir sau de ce nu in centrul civic sau mijlocul tubo-giratiei - aici cel putin il vad toti strainii) sa se si traseze efectiv linia meridianului - material, vopsea etc nu conteaza - ar fi fun. pe de alta parte e mult mai ok un monument modern *gen modelul atomului la Buxelles" decat chestia aia cu aspect de icoana. Pana la urma celebram meridianul si nu neaparat oamenii. Monumentul din imagine mi se pare ca scoate in evidenta exact pe dos. Prietenii stiu de ce?
Postat 23 Iunie 2012, 06:24 de ady
M.0
Erata: Trecea.
Postat 22 Iunie 2012, 19:00 de 401
M.0
Un monument care sa ateste acest lucru ar trebui in oras, dar nu neaparat in cetate, ci pe unde acest meridian trece (zona Cantemir).
Postat 22 Iunie 2012, 18:58 de 401
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON