URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2017, 17:59

Oradea ieri, Oradea azi: În locul fostului Gulliver era, pe vremuri, un cochet magazin de sticlă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Cel mai cochet magazin de sticlă

Pe strada Vasile Alecsandri 4 se găseşte o clădire deosebită. Cu dimensiuni relativ reduse, imobilul face parte din seria de construcţii art-nouveau ridicate în centrul Oradiei la începutul secolului XX, multe cu magazine şi restaurante la parter. Casa Deutsch, construită cândva între anii 1906 şi 1909, găzduia un magazin de sticlărie.

Clădirea a fost ridicată pe locul unei case simple, în care deja funcţiona magazinul de porţelanuri a lui Deutsch K. Ignác. Arhitectul noului edificiu, Sztarill Ferenc, l-a conceput pe două nivele, cu destinaţie exclusiv comercială, şi o faţadă impresionantă prin detalii, cu decoraţii cu motive florale de inspiraţie populară.

Ferestrele mari, atât la parter, cât şi la etaj, asigurau lumina necesară valorificării bunurilor. Sticlăria şi porţelanurile vândute aici, atât înaintea Primului Război Mondial, cât şi în perioada interbelică, erau produse la fabrica de la Pădurea Neagră. Unitatea a fost cumpărată de firma lui Deutsch în 1909. După câţiva ani de prosperitate, fabrica a ajuns la un pas de faliment, activitatea sa revigorându-se abia prin 1920, după ce a fost cumpărată de un consorţiu condus de Markovits Hermann, un alt industriaş local.

2017. Artă părăsită

În jurul anului 1960, locul magazinului de sticlărie din Casa Deutsch a fost luat de unul de articole pentru copii, numit Gulliver, ajuns în timp una dintre cele mai apreciate unităţi comerciale din centrul Oradiei.

În 1990, magazinul s-a închis, iar în anii 2000 aici a funcţionat o sucursală bancară. Ultima unitate funcţională la parterul casei a fost o cafenea dedicată iubitorilor de artă. Afaceristul care opera cafeneaua a deschis, la etaj, o casă de licitaţii pentru obiecte de artă. Însă business-ul nu a mers decât ceva mai mult de un an. Aşa se face că imobilul nu este folosit în prezent şi se degradează.

Ultima reabilitare a faţadei a avut loc în anii ´70, când clădirea în sine a fost demolată şi reconstruită pe structură de beton armat, păstrându-se doar faţada principală. Primăria Oradea vrea acum renovarea tuturor faţadelor clădirilor de pe strada Alecsandri, odată cu transformarea sa în arteră pietonală.

În proiect este inclus şi acest imobil, actualmente monument istoric. Indicatorii tehnico-economici aferenţi proiectului de reabilitare au fost aprobaţi de către Consiliul Local în luna iunie 2017, urmând ca lucrările să fie scoase la licitaţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON