URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2012, 11:47

Oradea ieri, Oradea azi: În 1934, se inaugura primul ştrand al oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1934. Din Criş în bazin

La jumătatea secolului XIX, singura posibilitate a orădenilor de a se bălăci era în locurile pentru scăldat amenajate în albia Crişului Repede. Pe 1 octombrie 1891, însă, s-a deschis publicului Baia de aburi Rimanoczy, situată într-un hotel modern construit de cunoscutul arhitect în strada Libertăţii de azi, clădire cunoscută ulterior drept Hotel Crişul Repede.

Interioarele au fost proiectate în stilul eclectic şi aveau mai multe bazine mici, cu acoperişuri în formă de scoică, şi un bazin mai mare. Tot aici au fost construite duşuri şi chiar o saună.

Primul ştrand modern din Oradea a fost inaugurat pe 1 iulie 1934, pe amplasamentul actualului Bazin Acoperit, când primar era Tiberiu Moşoiu. Acesta a decis şi prelungirea liniei de tramvai care trecea prin apropiere până la intrarea în noul ştrand.

Ştrandul avea o capacitate de 1.500 de persoane şi era dotat cu 900 de "cutii pentru desbrăcat", după cum scria presa vremii.

Apa era introdusă în bazin cu ajutorul unor "maşini de filtrare cari sunt cele mai moderne" şi locul era înconjurat de un parc cu bănci. De asemenea, "băile de pontoane în apa liberă a Crişului au fost refăcute complet".

03 aquapark.jpg2012. Cu gândul la Aquapark

În prezent, Oradea are două ştranduri, cel Municipal, situat pe malul drept al Crişului Repede, şi cel din cartierul Ioşia. În timp ce Ştrandul Municipal reprezintă o alegere pentru orice orădean dornic de scăldat, Ştrandul Ioşia e unul vizitat în mare parte de vârstnici, datorită bazinului cu apă termală.

După sezonul estival din acest an, însă, oraşul va rămâne cu un singur ştrand propriu-zis, căci din toamnă Municipalul va fi închis pentru a fi transformat în aquapark-ul Nymphaea.

Proiectul, care va fi realizat pe bani europeni, prevede demolarea celor 5 bazine care există în prezent. În locul lor se vor construi 14 bazine noi şi 12 aquatobogane. Noul complex va funcţiona pe toată durata anului, pentru că va avea şi o clădire cu bazine acoperite împărţite pe zone cu specific family, relax şi adventure.

Proiectul mai cuprinde un centru multifuncţional cu zonă SPA, fitness ş.a., un complex comercial, terenuri de sport, zone verzi şi o parcare cu 230 de locuri. În octombrie 2013 Aquapark-ul ar trebui să fie dat în funcţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON