URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2019, 12:29

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a înfiinţat Sala Sporturilor "Antonio Alexe"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1975. La sport, înainte!

Cartierul orădean Ioşia-Nord a fost construit în anii ’70 după un proiect-tip. Locul era liber, ocupat doar de terenuri agricole, malul Crişului nefiind regularizat. Autorităţile vremii ar fi dorit ridicarea unui cartier-staţiune cu funcţii multiple, inclusiv sportive. Ideea nu a prins contur, astfel că s-a optat pentru ridicarea de blocuri obişnuite. Totuşi, funcţia recreativă a fost păstrată pentru partea către Criş. Şi, pentru că în Oradea nu exista o sală de sport polivalentă, în 1975 a fost realizat un asemenea proiect, de către Centrul de Proiectări Judeţean Bihor, şef de proiect fiind desemnat arhitectul Vladimir Ionescu. Sala a fost concepută în plan pătrat, pentru diferite sporturi (handbal, volei, baschet, tenis, box, gimnastică) şi activităţi (conferinţe, concerte, expoziţii). Numărul de locuri varia în funcţie de tipul de eveniment, 2.000 de locuri pentru un meci de handbal, până la 3.500 pentru unul de box. Pentru spectatori au fost prevăzute tribune fixe şi mobile, dar şi puncte de alimentaţie publică, iar pentru sportivi au fost proiectate vestiare. Construirea efectivă a clădirii a început în vara anului 1975, iar lucrările au durat 4 ani, incluzând amenajarea parcării şi a zonelor verzi.

2019. O nouă arenă

Sala polivalentă a fost inaugurată pe 17 noiembrie 1979, cu un meci al naţionalei de handbal a României. Primind aprecieri, clădirea a găzduit apoi mai multe evenimente sportive internaţionale, între care întâlnirea de tenis de masă România-China, un triunghiular de box şi un turneu internaţional de baschet junioare. În 1980, aici s-a ţinut Conferinţa naţională a deputaţilor consiliilor populare, cu 3.200 de participanţi. Sala a rămas locul de desfăşurare a întrecerilor sportive până în prezent, având parte de mai multe cicluri de reparaţii capitale, ultima în anii 2000, când au fost schimbate tribunele, acoperişul, suprafaţa de joc, şi au fost modernizate vestiarele. Tot de atunci, sala a început să găzduiască expoziţii şi concerte. În 2005, sala a fost rebotezată în Arena Antonio Alexe, în memoria baschetbalistului orădean mort într-un accident rutier. Gazdă pentru numeroase competiţii sportive, arena va avea însă o soră mai mare. Pe strada Ogorului, pe locul fostei pieţe de vechituri, a început construcţia unei noi săli polivalente, cu o capacitate de 5.500 de locuri pentru evenimente sportive şi 7.200 pentru concerte. Lucrarea, realizată de Compania Naţională de Investiţii, va fi finalizată în 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON