URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2016, 14:12

Oradea ieri, Oradea azi: Când a fost construit primul bloc turn din oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1961. Primul "turn"

După jumătatea anilor ’50, în Oradea au început să apară blocurile de locuinţe muncitoreşti. Şantiere s-au deschis în mai multe zone din oraş, dar primul complex de locuinţe ridicate în sistemul sovietic al cvartalului a fost cel din latura vestică a Parcului 23 August, azi Piaţa 1 Decembrie.

Pe terenul ocupat până atunci de câteva şoproane şi de comercianţi care-şi vindeau produsele în fosta piaţă a fost ridicat un ansamblu de 529 apartamente, concepute pentru 2.200 locatari.

Proiectul a fost prezentat publicului în 1960, în revista Arhitectura, şi dezvăluia şi primul bloc turn din Oradea. Amplasat pe colţul cel mai vizibil al cvartalului, azi chiar lângă liniile de tramvai, blocul conceput iniţial cu 11 etaje, reduse ulterior la 8, era menit să "contrabalanseze" ansamblul. Clădirea a fost gata la sfârşitul anului 1961, fiind ultima finalizată în cvartal.

"Nu găsesc cuvinte de mulţumire pentru fericirea pe care o simţim toată familia având asemenea condiţii de viaţă", declara unul dintre locatari ziarului Crişana, lăudând "căldura plăcută" din camere, bucătăria spaţioasă şi baia dotată cu "instalaţii sanitare moderne din material plastic alb".

2015. Revitalizarea blocurilor comuniste

În anii ‘60, cele mai importante ansambluri de blocuri construite în Oradea au fost cele din Zona de Vest (azi Rogerius), Dimitrie Cantemir, lângă Peţa, Piaţa Bucureşti, Str. Decebal ("blocurile grecilor") şi Splaiul Crişanei. Blocul turn de lângă actualul Parc 1 Decembrie a primit un "frate geamăn" în 1963, lângă Podul Dacia.

Deşi în Oradea nu exista atunci tendinţa construirii de clădiri de locuinţe înalte, au mai fost ridicate "turnuri" în anii următori şi în zona străzii Aluminei, pe Transilvaniei şi 6 Martie (azi Bulevardul Dacia), precum şi pe Splaiul Crişanei, la care se adaugă cel din faţa Gării.

Starea fizică a acestora a început să se deterioreze, aşa că în prezent sunt vizate de programul de reabilitare termică şi de refacere a faţadelor.

Primăria Oradea a derulat în anii 2014-2015 un program cu finanţare europeană, prin care au fost reabilitate 45 blocuri. Între ele, inclusiv blocul turn de lângă Parcul 1 Decembrie, refăcut conform unui model cromatic şi estetic general. De asemenea, eficienţa energetică a acestor blocuri creşte prin placarea faţadei cu material termoizolant, schimbarea ferestrelor şi izolarea planşeelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON