URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Decembrie 2015, 19:32

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Partenie Cosma

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1906. Politician, economist, filantrop

O figură importantă a vieţii bihorene de secol XIX este Partenie Cosma. Născut la Beiuş, a studiat Dreptul la Budapesta, intrând apoi în cancelaria lui Emanuil Gojdu. A fost deputat în Parlamentul maghiar, timp în care a sancţionat prevederea Legii Electorale de stabilire a unui cens mult mai mare locuitorilor din Transilvania, majoritari români, decât celor din Ungaria. La fel, acesta a criticat Legea Învăţământului, prin care predarea în limba maghiară devenea obligatorie pentru toate şcolile.

Activitatea sa economică a fost la fel de importantă: a făcut parte din conducerea Băncii Albina, bancă românească cu sediul în Sibiu şi filială la Oradea, creând acolo un fond cultural ce i-a purtat numele.

Deschis pentru finanţarea educaţiei şi culturii românilor din Ardeal, Partenie Cosma a fondat, în 1906, Asociaţia Bancară "Solidaritatea", iar mai apoi devenea membru în reprezentanţa Fundaţiunii Gojdu, ocupată şi ea cu sprijinirea financiară a tinerilor studioşi. Prin acestea, un număr mare de elevi şi studenţi români au primit ajutor bănesc şi în natură pentru a-şi continua studiile. În ultimii săi ani de viaţă, Partenie Cosma a fost senator de Beiuş în Parlamentul României Mari.

2015. Au rămas o stradă şi o şcoală

Numele lui Partenie Cosma se menţine în viaţa orădenilor de azi printr-o instituţie şcolară ce-i poartă numele. Învăţământul cu profil economic din Oradea are însă rădăcini în perioada interbelică, odată cu deschiderea Şcolii Superioare de Comerţ, în 1927. Şcoala a primit apoi numele lui Partenie Cosma, dar a fost închisă după cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a Oradiei, către Ungaria horthystă, în 1940. După război, şcoala s-a reînfiinţat, funcţionând ca liceu şi grup şcolar economic, căpătând denumirea actuală, de Colegiu Economic "Partenie Cosma", în anul 2001. Instituţia a funcţionat în mai multe locaţii, între care Calea Clujului sau pe fosta stradă Orşovei, acum Partenie Cosma. În urma revendicării, de către Episcopia Romano-Catolică, a vechii clădiri a Institutului Sf. Vicenţiu, în care funcţiona Colegiul, acesta s-a mutat într-o clădire nouă, pe strada Armatei Române. Conform unui proiect elaborat în anul 2007, aici se construieşte acum un campus şcolar în valoare de 46 milioane lei, din care 36 milioane din fonduri europene. Clădirile vor fi finalizate în prima parte a anului 2016, constituind unul dintre cele mai moderne campusuri şcolare din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON