URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2020, 09:33

Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost și ce urmează să fie Spitalul de Neurologie din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. Casa Învăţătorilor

Pe strada Louis Pasteur există mai multe clădiri care au o funcţiune spitalicească, între care şi cea de la numărul 28, care iniţial a fost sediu al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Oradea.

În Bihor, Asociaţia funcţiona încă dinaintea anului 1892, în baza regulamentului elaborat de Consistoriul diecezan ortodox din Arad. În Oradea, a fost înfiinţată în 1906, scopul fiind schimbul de idei şi experienţă cu privire la educarea copiilor, învăţământul românesc desfăşurându-se cu precădere în şcoli confesionale.

Unul dintre membrii activi ai asociaţiei a fost profesorul Nicolae Firu, care din poziţia de vicepreşedinte a obţinut în perioada interbelică sprijinul Primăriei pentru ridicarea unui sediu.

Terenul din strada Pasteur era liber, iar în 1937 acolo s-a ridicat o clădire în V, cu parter şi etaj, ferestre mari şi o faţadă sobră. Intrarea principală, monumentală, dădea impresia unui castel, prin cele două turle care flancau registrul principal. Războiul a prins imobilul neterminat, dar totuşi a găzduit un spital de campanie. După naţionalizare, clădirea a trecut la Ministerul Sănătăţii, care a finalizat-o şi a transformat-o în spital.

2020. Incubator de afaceri

După ce zeci de ani a fost sediul Spitalului de Neurologie (fostul Spital nr. 5), clădirea a fost evacuată acum un deceniu, iar în 2014 a ajuns în patrimoniul Primăriei, în contul unei datorii de 3,6 milioane de lei a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ către Stat. Nefolosit, imobilul a ajuns în paragină.

Acum, va primi o nouă funcţiune printr-un proiect european, "Cresc Oradea Mare", în valoare de peste 16,7 milioane lei, care presupune reabilitarea integrală şi transformarea clădirii într-un incubator de afaceri axat în special pe industriile creative şi IT.

Pe o suprafaţă de 2.200 mp vor fi amenajate 15 birouri pentru start-up-uri, 30 spaţii de lucru "open space", şase ateliere-suport pentru firmele incubate, respectiv săli pentru evenimente şi training, toate dotate cu mobilierul necesar.

Aici vor funcţiona pentru un timp limitat firme nou-înfiinţate, care vor primi inclusiv suport tehnic şi juridic, financiar şi de antreprenoriat. Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în 2019, jumătate din sumă urmând să fie suportată de oraş. Luna trecută, Primăria a scos deja la licitaţie proiectarea lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi
Nu-i bai, că și 2020-2024 tot lui Bolojan ii revine
Postat 17 Februarie 2020, 12:50 de Sandu2100
Sănduțo ...
... obiectiv vorbind îți dau dreptate, dar mai ciudă îmi e pe orădenii care l-au ales a doua și a treia oară, în 2012 și 2016, cu toate că era evidentă neștiința lui în "regenerarea urbană" a acestui oraș !?! Prima dată nu se pune, că nici nu a avut contracandidat în 2008 !?
Postat 17 Februarie 2020, 09:10 de CrisDumi
CrisDumi
Eu cred că ți-e ciud ție pe Bolojan :::)))
Postat 16 Februarie 2020, 16:23 de Sandu2100
Ca să vezi, ce repede au ieșit puii din ouăle ...
... noului "incubator" !?! Orădeni de factură proastă, cărora le e ciudă pe cei care circulă cu autoturismul ... din garajul casei până oriunde prin oraș și viceversa !??
Postat 16 Februarie 2020, 15:57 de CrisDumi
parcare
Îi dau dreptate lui CrisDumi. Este unul dintre pacienții spitalului de la nr. 24 și cunoaște bine zone.
Postat 16 Februarie 2020, 14:17 de Forend
CrisDumi
Până când va fi renovată clădirea, va fi gata și parcarea de pe Brașovului, ca să-ți miști șuncile.
Postat 16 Februarie 2020, 11:28 de Sandu2100
Clădirea e în stare de degradare avansată, nici boschetari nu adăpostește măcar ... dar locuri de parcare în jur găsești cu greu !?!
Așa că, dacă acum intrarea pe străzile adiacente se face pe un singur sens, la dus ori la întors din cauza zecilor de mașini parcate în apropierea bisericii alăturate din curtea spitalului ... va fi o mare debandadă când se va începe lucrarea "incubatorului", neexistând un plan de trafic valabil în acest moment !?!
Postat 16 Februarie 2020, 11:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON