URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2019, 11:59

Oradea ieri, Oradea azi: Casa Kolozsváry, o bijuterie a orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1912. Casă-bijuterie

Pe strada Iosif Vulcan nr. 2, colţ cu strada Republicii, se află o clădire cu parter şi trei etaje cu o poveste veche de peste un secol. Numită Casa Kolozsváry, acesta este ultimul imobil ridicat în La Belle Epoque în actuala Piaţă Regele Ferdinand I, în locul unei case simple cu parter. Proprietarul, bijutierul Kolozsváry Sándor, deţinea aici una dintre cele mai cunoscute afaceri de acest fel din oraş, cu o tradiţie din anul 1792.

Văduva sa a fost cea care a propus ridicarea unui nou imobil pe locul vechiului magazin. Construită după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, clădirea a fost finalizată în anul 1912.

Parterul înalt a fost conceput cu destinaţie comercială, iar cele trei etaje, cu apartamente. Etajele sunt ieşite în consolă faţă de linia parterului. Pe faţada principală, orientată spre Piaţa Ferdinand, se distinge un rezalit central, cu o fereastră de mari dimensiuni ieşită în afară. De-o parte şi de alta, apartamentele sunt prevăzute cu balcoane, cele din partea stângă continuând până după colţul clădirii. Rezalitul este prevăzut cu un fel de "coif" pe acoperiş, care îi conferă un caracter monumental.

2019. O nouă strălucire

Faţada secundară a clădirii Kolozsváry este orientată pe strada Iosif Vulcan şi are, la rându-i, un rezalit central flancat cu balcoane.

Ferestrele sunt mari, cu marginile de sus teşite, asemenea mai multor clădiri ridicate în oraş în acea perioadă. Fiindcă aparţine unei perioade recente, faţada nu este ornamentată, existând doar un medalion cu blazon pe cea principală.

În momentul finalizării, clădirea era una dintre cele mai moderne din oraş, fiind ridicată pe o structură de oţel, dispunând de lift, iar la parter funcţiona bijuteria şi un magazin de modă. O parte a primului etaj fusese destinat unui salon de modă, iar în restul clădirii erau compartimentate cinci apartamente cu toate dotările necesare.

Casa Kolozsváry are aceleaşi utilizări şi în prezent, comercială şi locativă. Faţadele şi învelitorile au fost restaurate în anii 2018-2019 în baza Programului Multianual de reabilitări derulat de Primărie, cu aproximativ 429.000 lei, în cadrul lucrărilor ancadramentele ferestrelor fiind readuse la starea originală prin descoperirea butonilor florali. Calcanul şi balustradele au fost de asemenea reabilitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON