URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2017, 16:41

Oradea ieri, Oradea azi: Buteliada

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1990. Buteliadele din stradă

Deşi mult aşteptate, schimbările în bine privind aprovizionarea populaţiei nu au apărut imediat după căderea comunismului. Atât benzina, cât şi aragazul (gaz lichefiat cu 90% conţinut de butan) erau vândute în cantităţi prea mici pentru satisfacerea nevoilor reale ale populaţiei. Aşa se face că în anul 1990 cozile la benzinării şi cele formate în aşteptarea maşinilor cu butelii au rămas o constantă.

În Oradea se centraliza activitatea de distribuire a gazului la nivelul întregii zone de nord-vest a ţării, astfel că de aici erau alimentate nouă judeţe. În municipiul de pe Criş, într-o lună erau distribuite circa 40-50.000 de butelii, însă cantitatea nu era suficientă.

Presa locală a scris în vara anului 1990 că mulţi cetăţeni se aşezau la cozi încă de la ora unu noaptea, în aşteptarea maşinilor cu butelii ce aveau să vină, teoretic, în următoarea dimineaţă, dar existau zone în oraş unde acestea nu ajungeau timp de mai multe săptămâni consecutiv.

În consecinţă, în luna august, răbdarea oamenilor a ajuns la final: grupuri de oameni, cu tot cu butelii, au blocat bulevardele Decebal şi Dacia. Protestul a fost cu folos, deoarece ulterior au primit combustibilul necesar. În presa locală, protestatarii au căpătat numele de "buteliarzi", iar protestul a fost numit, generic, "buteliadă".

2017. Gaz la liber

În anii ’90, aventura procurării unei butelii de aragaz nici măcar nu garanta acoperirea nevoilor. În unele cazuri, recipientele aveau robineţii defecţi sau prezentau scurgeri, deci era inutile.

Toate aceste probleme de distribuire a aragazului şi de calitate a buteliilor au persistat de-a lungul primei jumătăţi a anilor ´90. Aşa se face că cea de-a doua "buteliadă" mai serioasă a avut loc în vara anului 1993, iar a treia în 1996, când arterele din cartierele Decebal, Ioşia, Velenţa şi Rogerius au fost blocate de orădeni cu butelii, timp de mai multe zile, până la sosirea unor transporturi de butan din Ungaria.

În prezent, astfel de situaţii sunt, din fericire, o tristă amintire. Dacă în 1990 în Oradea existau doar trei benzinării, toate de stat, numărul lor a crescut de câteva ori, iar combustibilul de orice fel este suficient pentru toată lumea. Livrarea buteliilor se face inclusiv la domiciliu, de către maşini speciale, care onorează comenzile oricând sunt solicitate.

S-a schimbat însă numărul consumatorilor care au nevoie de butelii, întrucât între timp mulţi orădeni s-au branşat la reţeaua de gaz ori au trecut de la maşinile de gătit cu aragaz la cele electrice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON