URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2014, 09:51

Oradea - acasă departe de casă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru mine, Oradea înseamnă acasă. Clădirea comunistă a cinematografului Patria este "fabrica de vise" a copilăriei. Pereţii scorojiţi pe lângă care trec în fiecare zi sunt ai şcolii unde fetiţa mea a învăţat să scrie şi să citească. Îmi iubesc oraşul aşa cum un copil îşi iubeşte părinţii: necondiţionat.

Am avut însă ocazia să înţeleg şi cum îl vede un american din San Francisco, un austriac din Viena sau un francez din Paris. Oameni în posturi cheie pentru companiile lor, care, după ce un director din compania-mamă "a pus degetul" pe Europa de Est, călătoresc prin ţări "exotice" precum Polonia, Ungaria, Bulgaria, România. Oameni competenţi, care aleg locul unde compania-mamă îşi va muta sau extinde activitatea, unde va angaja oameni şi, mai ales, unde chiar ei se vor muta sau vor călători frecvent.

De fiecare dată, obiectiv, experţii completează un tabel: accesibilitate (există drumuri, căi ferate, aeroport?), costuri, disponibilitatea şi calificarea forţei de muncă (există universitate, licee bune, şcoli profesionale?) şi, mai ales, stabilitate şi predictibilitate. În cazul investiţiilor mari, negocierile durează (nu întâmplător) până la un an de zile. O taxă introdusă peste noapte, schimbarea regulilor jocului din mers, inconsecvenţa în general, sunt de-ajuns pentru a descalifica România şi, implicit, Oradea.

Dar tot de fiecare dată, subiectiv, experţii mai fac un raport: cum e să dezvolţi o afacere şi să trăieşti în Oradea? Şi acest tabel are rubrici: administraţia locală (transparenţă şi sprijin), condiţii de viaţă (zone rezidenţiale frumoase cu adevărat, zone de agrement, şcoli bune, evenimente culturale, servicii medicale de calitate).

Aşa că, dincolo de datoria de a încerca să influenţăm politica naţională, avem înainte de toate obligaţia de a face ceea ce stă în puterea noastră: să transformăm Oradea într-un oraş în care orădenii să îşi dorească să trăiască, iar străinii să se simtă acasă.

Delia Ungur
administrator Parcul Industrial Eurobusiness

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ffff
Bei frate si-a cumparat ceas de aur...?????!!saraca e ea..medicamente la fata nu putea o trimtea pe mamica ei...
Postat 11 Iunie 2014, 16:27 de ligia
??
Doamne....nu stiti voi cat a sapat asta..era sa strice vreo doua case....furt intelectual...bbrrrrrrrrrrrte te-ai maritat???sau te-a lasat si asta......S T B D ...
Postat 11 Iunie 2014, 14:18 de ioncsi chioru
mai mai
iMI PARE RAU SA-TI SPUN DAR VEI PATI EXACT CE AI FACUT TU ALTORA....very soon.....abia astept...perfidia acestei persoane e rara.....probabil iti scrii singura comentariile....iti aduci tu aminte cam cu ce te oupai la firma fratilor Micula????noi toti ne aducem aminte.....Sala ce mai face?????si mai sint....stai cuminte si nu mai iesi la suprafata/////e mai bine..
Postat 11 Iunie 2014, 10:31 de sony
imagianea de idila urbana, incompleta, ai uitat de sensurile giratorii
ce nashpa de aia cateva zeci de mii de fraieri care s-au mutat la tzara sau in alta tzara, au pierdut ocazia sa isi faureasca copilasilor ditai viitorul: invatzamant de nota 10, tiatru regal, biserici cat vezi cu ochiul, shopingaleala la tot pasu, industrie cat china si plantatziile afro, salarii cat incape, de-a dreptul mesianic pamant oradean. Ma mira cum de nu o chemati pe Nutzica pt un Febyulos Oradia, poate si aia de prin Azur ar veni cu o stramutare
Postat 10 Iunie 2014, 17:12 de Crinuletz Pontescu
Succes fato, poate reusesti sa-ti convingi primarul sa investeasca si sa se mute ... la Birtin!
Sa se mute inseamna repatriere in acest caz!
Postat 10 Iunie 2014, 16:19 de Bind
Investitori
@BORIS: Nu s-a legat nimeni de problema spagii..ci de faptul ca de multe ori stam si asteptam sa ne cada para in gura..nu suntem proactivi! Se doarme in picioare SI nu se alearga suficient dupa investitori! Oradea si Bihorul trebuie promovata agresiv, trebuie sa fi pe faza cu ce se intampla in regiunea noastra si in Romania, tre sa stii sa "furi" de la concurenta, sa vezi ocaziile...nu sa dormi in picioare... TREBUIE SA ALERGI TU dupa investitori nu sa astepti dupa ei!!!!!!!!!!!!! Concurenta in zona e mare: Cluj, Arad, SM etc..
Postat 10 Iunie 2014, 12:06 de ORADEA
Felicitari!
Cred ca aceasta doamna isi dovedeste cel mai bine dragostea pentru orasul natal prin munca pe care o face. Fratele meu e unul dintre cei care au deschis o firma in Parcul industrial pe care Delia Ungur il conduce. Mi-a spus ca a fost socat ca nimeni nu i-a cerut spaga, ca totul a fost rapid si transparent, ca a fost sprijinit de sefa parcului si de angajatii de acolo fara sa i se ceara nimic. Daca Oradea ar fi condusa de mai multi oameni ca doamna care a scris acest articol, atunci lucrurile ar merge mult mai bine.
Postat 10 Iunie 2014, 11:57 de Boris
Investitori
Bine bine..dar ceva investitori importanti pe cand mai obtinem (prin eforturi evident)??? Acuma, cu Emersonu' e oarecum nasol, dar nu din vina voastra, ca asa a fost sa fie cu criza economica, insa totusi, nici un alt investitor important mai nou????? De bugetari (judecatori, inspectori, responsabili de cacao, politisti, comisii etc.) si asistati e plina Rromania. Nu mai dormiti ma...luptati va pentru Oradea si BH ca rad Clujul si Timisoara si Aradul cu fun<ul de noi. Nu e bine de loc... Nu mai dormiti ci faceti munca pt Oradea...
Postat 10 Iunie 2014, 10:37 de ORADEA
wow
yawn....
Postat 10 Iunie 2014, 10:35 de mine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON