URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2019, 09:25

Omul Păianjen: Preşedintele clubului Gecko, Zsolt Lakatos, îi învaţă pe copiii orădeni să urce pe pereţi

Omul Păianjen: Preşedintele clubului Gecko, Zsolt Lakatos, îi învaţă pe copiii orădeni să urce pe pereţi Zsolt Lakatos, președintele clubului Gecko
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Presaţi de profesori şi de părinţi să înveţe, mulţi copii sunt privaţi de bucuria sportului şi, implicit, de o viaţă sănătoasă şi echilibrată, ratând totodată şansa de a-şi descoperi pasiuni şi talente...

Orădeanul Zsolt Lakatos vrea să le întindă o mână de ajutor. Profesor de sport, specialist în escaladă şi preşedinte al clubului de profil Gecko, bărbatul vrea să popularizeze căţărarea, să le demonstreze părinţilor şi copiilor deopotrivă că escalada antrenează eficient inclusiv mintea.

Sport şi terapie

Zsolt Lakatos (45 ani) este pasionat de sport şi mişcare în aer liber de când se ştie. În 1999 a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca, dar nu a profesat nicio zi ca dascăl în şcoli, preferând să activeze ca instructor individual. În plus, are propria afacere tot în domeniul sportului: o agenţie de turism profilată pe schi.

Escalada a descoperit-o aproape întâmplător, pe când era student şi lucra ca salvamontist. "Mi s-a oferit ocazia să fac un curs de escaladă şi am zis că n-am nimic de pierdut", povesteşte bărbatul. De atunci, escalada a rămas una dintre pasiunile sale cele mai mari, devenind între timp instructor acreditat în acest sport, ba chiar şi terapeut în escaladă şi mişcare pentru copii cu probleme de integrare, comportament şi dificultăţi de mobilitate. Altfel spus, îi ajută pe copii să crească sănătoşi, fizic şi mental, prin sport.

Ambiţia e cheia

În 2012, alături de nişte prieteni cu care obişnuia să se caţere pe stânci sau structuri artificiale, anume create pentru escaladă, Zsolt a înfiinţat un club propriu. L-au denumit Gecko, după şopârla pe care căţărătorii o întâlnesc frecvent pe stânci. "Obiectivul nostru a fost să avem o sală aranjată, unde să putem atrage noi oameni de rând spre acest sport. Nu vrem să facem performanţă, ci sport de masă", zice bărbatul.

Spaţiul necesar l-au închiriat pe strada Primăriei (în curtea restaurantului Queens), unde au amenajat pereţi de căţărare, dotaţi cu aşa-numitele prize de care sportivii se agaţă în ascensiunea verticală, iar în ultimii şapte ani membrii clubului au adunat în jurul lor numeroşi amatori. "Vin copii, adulţi, familii care se caţără împreună, chiar şi un bunic cu nepotul", zice Zsolt. Oricine poate practica acest sport, spune el, dacă are puţină ambiţie. Nimeni nu riscă accidentarea, deoarece fiecare sportiv e asigurat cu corzi, astfel că nu se poate prăbuşi în gol.

În căutare de talente

Dincolo de plăcerea de a face mişcare, persoana care practică escalada îşi antrenează riguros şi mintea. "E un sport care necesită inteligenţă şi îţi dezvoltă capacitatea de a lua decizii şi de a-ţi asuma răspunderea pentru decizia luată. Ai nevoie de o gândire strategică pentru abordarea unei stânci sau a unui perete", explică Zsolt. Cine ia o decizie greşită, cade şi trebuie s-o ia de la capăt!

Din aceste motive, profesorul recomandă cu tărie acest sport copiilor. În plus, alături de clubul sportiv Meteóra din Zsombó (Ungaria), Gecko a demarat recent un proiect pe fonduri europene menit să popularizeze căţăratul. Cluburile vor cumpăra un panou mobil de escaladă, cu care se vor perinda prin opt şcoli din România şi din ţara vecină, pentru a le da ocazia elevilor să cunoască acest sport şi să-şi testeze aptitudinile. Elevii care se vor dovedi pricepuţi şi dornici să-l practice vor participa gratuit în tabere de escaladă şi la concursuri de profil.

Mens sana in corpore sano

Zsolt speră nu doar că va descoperi cât mai multe talente, dar mai ales că va convinge cât mai mulţi copii să facă sport. "Sportul este pe ultimul loc în viaţa multor copii. Merg la meditaţii la toate materiile şi când e vorba să facă mişcare nu mai au timp. De asemenea, educaţia fizică este disciplina cea mai ignorată în şcoală, este ora de la care se poate lipsi, din păcate", zice el.

Orădeanul îşi doreşte ca părinţii să înţeleagă că micuţii lor trebuie nu doar să obţină note mari la şcoală, ci şi să se dezvolte sănătos, deziderat pe care îl pot atinge doar cu o alimentaţie pe măsură şi cu mişcare fizică. "Un copil supraponderal nu are cum să devină un adult sănătos", zice el convins. Iar sănătatea, se ştie, e cea mai mare avuţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON