URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2011, 12:38

Misionarul "verde": Vegetarianul Florian Chirilă propovăduieşte regimul alimentar sănătos

Misionarul "verde": Vegetarianul Florian Chirilă propovăduieşte regimul alimentar sănătos SĂNĂTATE CURATĂ. Convins că legumele şi fructele pot vindeca orice boală omenească, Florian Chirilă (foto) ţine gratuit lecţii de nutriţie vegan în restaurantul său cu acelaşi profil din Oradea. Orice doritor care vrea să afle cu ce se "mănâncă" vegetarianismul e bine-primit la cursurile sale, unde se şi gătesc reţete specifice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dumnezeu l-a făcut pe om vegetarian, nu carnivor", spune cu tărie orădeanul Florian Chirilă. Până în urmă cu 11 ani, nici el nu credea asta, dar s-a convins pe propria piele.

Mâncând pe apucate şi, de regulă, numai mâncăruri grase, s-a îmbolnăvit de mai multe boli, de niciun medic nu-i găsea leac. După un an de tratamente medicamentoase, a aflat de o clinică unde bolile se vindecă printr-un regim alimentar sănătos. S-a internat acolo, iar când a ieşit a simţit că e un alt om. De atunci, şi-a schimbat radical stilul de viaţă, iar acum îi învaţă şi pe alţii care e scăparea.

Nimic de pierdut

"Omul nu se schimbă decât când ajunge în suferinţă", îşi începe povestea Florian Chirilă. Ştie prea bine că e aşa, pentru că exact asta i s-a întâmplat şi lui. La începutul anilor 90 a pornit o afacere cu componente electrice în Oradea, iar viaţa agitată i-a distrus organismul.

"Mâncam doar seara şi preferam carnea grasă şi prăjeli cât de multe", spune bărbatul, ajuns acum la 50 de ani. Grăsimile i-au înfundat vasele de sânge, i-au distrus ficatul şi pancreasul şi i-au pus la pământ sistemul imunitar. Un an de zile a fost consultat de diferiţi medici, fiecare prescriindu-i alte medicamente, care însă nu-l făceau deloc mai bine, ci, din contră, îl slăbeau şi mai mult.

În 2002 a auzit întâmplător de o clinică din Breaza, judeţul Prahova, care promitea că vindecă orice bolnav fără medicamente, printr-un stil de viaţă sănătos. "Nu aveam nimic de pierdut, aşa că m-am internat. Acolo am învăţat principiile sănătoase de viaţă: lumea vegetală şi credinţa", povesteşte Florian.

Sănătos tun

După jumătate de an de tratament, s-a întors la Oradea un alt om. "Când m-am dus la clinică, n-am crezut că voi deveni cu totul vegetarian. Dar odată ce ieşi din troaca de porci nu mai vrei să intri", zice orădeanul. Ajuns acasă, a adoptat definitiv stilul de viaţă învăţat: dietă vegetariană, bazată cât mai mult pe crudităţi. S-a vindecat, a şi slăbit câteva kilograme şi brusc s-a simţit mai bine. Văzându-l cât de mult îi prieşte noul stil de viaţă, familia lui a adoptat acelaşi regim, astfel că atât el, cât şi soţia şi cei doi copii au renunţat definitiv la mâncarea cu carne.

"De-atunci, n-am mai fost bolnav niciodată", zice bărbatul, convins că modul în care trăieşti îşi lasă amprenta asupra organismului mai mult decât vor unii să accepte. La fel de ferm e când spune că un regim vegetarian nu e suficient pentru o viaţă sănătoasă. Omul mai are nevoie şi de o viaţă în armonie şi de credinţă în Dumnezeu.

Tot la Breaza, bărbatul a mai învăţat ceva: tratamentele cu lut. "Din lut suntem făcuţi de Dumnezeu. Lutul are aceleaşi componente minerale ca omul", explică Chirilă de ce e bun lutul la vindecat boli omeneşti. Acum merge la bolnavi şi le aplică lut pe părţile bolnave ale corpului ori chiar le dă să mănânce lut anume pregătit. "Trebuie să crezi că Dumnezeu te vindecă, nu doctorii. Am văzut eu caz de tumoare la creier vindecată cu cască de lut", zice el.

Poftiţi la masă!

Vrând să le deschidă ochii şi altor orădeni, a lăsat afacerea ce-a avut-o şi, în 2002, şi-a deschis un restaurant vegetarian, Cris, pe-atunci situat pe strada George Enescu, mutat apoi în centrul civic, lângă sediul Poliţiei Rutiere. "Oamenii vin împinşi de curiozitate, dar prea puţini îşi fac din vegetarianism un stil de viaţă", zice Florian Chirilă.

El unul le recomandă orădenilor ca, şi dacă nu devin vegetarieni, măcar să nu mai consume carne de porc şi nici mâncăruri prăjite în ulei, care au cele mai multe efecte negative asupra organismului. Aceleaşi sfaturi le dă, săptămână de săptămână, şi în emisiunea de la postul local TVS, "Mens sana in corpore sano", pe care o ţine de patru ani de zile.

Cantina "verde"

De cum a deschis restaurantul, Florian a organizat şi cursuri de nutriţie. Săptămânal, timp de trei luni, orice orădean poate afla prin ele, gratuit, ce înseamnă un regim vegetarian, cât de mult contează acesta pentru sănătate şi, evident, reţete vegetale. "Acum am o serie de 50 de cursanţi", spune proprietarul, întristat că nu-l iau prea mulţi orădeni în serios. "Am crezut că dacă vine lumea la cursuri, în câţiva ani se închid spitalele. Însă am întâlnit şi bolnavi grav care mi-au zis că, decât să ţină un regim fără carne, preferă să moară".

Lângă restaurant, orădeanul a deschis şi o cantină pentru săraci, unde oferă zilnic o masă, vegetariană bineînţeles. În fiecare zi, zeci de oameni vin să mănânce gratuit la cantina sa, bucuroşi că cineva se mai îndură şi de ei.

Deşi se mâhneşte când vede că oamenii din jurul său nu sunt dispuşi să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă, Florian Chirilă nu se dă bătut. Ţine în continuare pe picioare şi restaurantul, şi cursurile, şi emisiunea, şi acţiunile de caritate. Are nădejdea că, măcar pentru acea mână de oameni care îi ascultă sfaturile, a făcut ceva bun: i-a învăţat să îşi menţină lucrul cel mai de preţ în viaţă. Sănătatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
majoritate
@Sorin: sigur ca nu toti se incadreaza intr-un anumit tipar. pana la urma eu ma refer la o majoritate(si acum vorbesc la modul general, doar pornind de la d-l vegetarian). restaurantul nu stiu cum e. dar la TV am vazut o tanti cu batic cum se straduia(dar nu prea ii iesea)sa faca un fel de guacamole! wow, mai bine nu! se poate face linistit si acasa. si linistit poti face acasa si un humus, falafel, chiftelute din legume!
Postat 23 August 2011, 13:09 de dante
putin exagerat
@dante: nu ii baga pe toti "neo" in aceeasi oala. si eu is "neo" si ma respect, dar in acelasi timp ma ingrozesc cand vad ce spune omu asta, ca dumnezeu l-a creat pe om vegetarian...asta e teologie adventista, deci stai linistit nu trage concluzii de la ce vorbeste un om. Aparte totusi de ce spune, cum zice cineva in comentarii, restaurantul lui e bun chiar daca nu esti vegetarian
Postat 23 August 2011, 12:39 de Sorin
?
De parca nu se inchid spitalele si fara sa mancam zarzavaturi...
Postat 22 August 2011, 23:07 de cseke
reclama mascata
-Alo, Dumnezeu? -Da!! -Aici Florian Chirila. Nu-i asa Doamne ca i-ai facut pe oameni vegetarieni? - O, da! Probabil asa a aflat aceasta chestiune d-l neoprotestant care(ca orice neoprotestant ce se respecta)minte. De unde pana unde oamenii au fost proiectati vegetarieni? Ah, ca nu e bine sa exagerezi cu grasimile animale, ca e de preferat sa nu mananci prajit, OK. Este adevarat! Dar de aici pana la "vegetarieni" e cale lunga. Oricum tot business-ul este sustinut de "neo" de pe alte meleaguri.
Postat 22 August 2011, 19:17 de dante
de cate ori il vad ma apuca rasul-bufonul:)))
ha, ha, ha, asta e un muritor de foame de cate ori il vad ma apuca rasul, asa ceva rara ti ai gresit meseria daca te faceai BUFON mancai mult mai santos, ha, ha, ha, ha stit eu sunt batran si vreau si pe voi sa va fac batrani asta e deviza babacului:)))) batranii cahiar nu au de ce sa manace sanatos , nu muncesc, nu se misca cat trebuie deci raaaddd cu lacrimi :)))) nu mai stiu cum sa faca banii, freasca D-zeu sa fiti vegetariaeni!
Postat 22 August 2011, 18:43 de ha, ha, ha
Top 5
Chiar daca nu esti vegetarian, merita sa incerci meniurile de la restaurantul Cris. Pentru mine e un restaurant de top 5 in Oradea. Ma refer strict la gustul mincarii.
Postat 22 August 2011, 14:51 de Lucian
Jos palaria!
Atat pot spune: Jos palaria!
Postat 22 August 2011, 14:18 de Adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON