URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2017, 12:02

Maşini cu priză: Deşi în judeţ nu există încă nicio staţie de alimentare, bihorenii sunt tot mai interesaţi de autoturismele electrice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea este în faţa unei noi revoluţii. În ultimii doi ani, numeroase oraşe europene au anunţat planuri pentru interzicerea maşinilor cu motoare diesel, iar guvernele din Franţa şi Marea Britanie au făcut un pas chiar mai mare, hotărând ca din anul 2040 să interzică şi maşinile pe benzină. Aşadar, regula viitorului pare clară: pe şosele vor circula doar vehicule electrice.

Desigur, România este în urma vesticilor. Totuşi, interes există, iar numărul maşinilor electrice ar putea să crească semnificativ, pentru că Guvernul a pus la bătaie, săptămâna trecută, încă 3.800 de vouchere în programul Rabla, care pot fi solicitate inclusiv de persoanele fizice care vor să-şi cumpere vehicule de acest fel. Fără să dea nimic la schimb, doritorii vor primi 10.000 de euro reducere la achiziţia oricărui model eco...

Maşinile de mâine

Designul unui autoturism electric nu diferă de cel al maşinilor clasice. Modul de propulsie este, însă, diferit: în locul motorului cu combustie internă, are unul alimentat cu energie electrică stocată într-o baterie. Încărcarea e simplă: maşina pur şi simplu se conectează la o priză de 230V.  La preţul actual al electricităţii, un "plin" costă cam 28 de lei.

Avantajele au preţul lor. În România se vând 11 modele de maşini electrice, din care cele mai ieftine sunt Smart ForTwo coupé, cu un preţ de 22.000 euro şi o autonomie de 160 km, respectiv Smart ForFour, cu aceeaşi autonomie, dar un preţ cu 800 euro mai mare. Tot în clasa mini este şi Volkswagen e-Up!, care costă aproape 26.000 euro şi are o autonomie de 160 km. Românii mai pot cumpăra Renault Kangoo ZE (25.000 euro, autonomie de 270 km), Renault Zoe (31.000 euro, 210 km), Mitsubishi i-MiEV (31.200 euro, 160 km), Kia Soul (33.600 euro, 200 km), Citroen C-Zero (37.000 euro, 150 kilometri), VW e-Golf (37.500 euro, 300 km), BMW i3 (37.000 euro, 300 km) şi Mercedes-Benz B-Class Electric (40.000 euro, la o autonomie de 230 km).

Două în Bihor

Preţurile piperate pentru un salariu mediu de 520 euro au făcut ca în întreaga ţară să ajungă pe şosele, anul trecut, doar 260 de maşini electrice. Potrivit datelor Registrului Auto Român, în Bihor nici una.

În primele nouă luni din 2017, însă, au fost puse deja în circulaţie cu numere de Bihor două maşini electrice. Una este un Renault Zoe, adus din Franţa de un aleşdan. "Maşina a fost fabricată în 2013 şi am adus-o ca s-o vând. Am dat-o după o săptămână", spune Radu Ungur. Până s-o "mărite", cu 9.100 euro, s-a plimbat cu ea şi, susţine bărbatul, îşi merită banii: "Cu un plin de baterie am făcut 170-190 de kilometri".

Pentru că a primit multe telefoane în urma anunţului, omul s-a convins că maşinile electrice pot avea căutare şi aici. "Mai am cinci pe drum, din care două sunt ca şi vândute, am primit deja avansul", zice Ungur. Mai mult, proprietar al unei benzinării în Aleşd, afaceristul vrea chiar să amenajeze, în incinta ei, prima staţie din Bihor pentru încărcarea maşinilor electrice.

Reducere de la AFM

Planuri similare are şi Primăria Oradea. În urmă cu un an, Consiliul Local a aprobat amenajarea a cinci staţii de încărcare a maşinilor electrice, pe străzile Primăriei, Dunării, Coposu, Nufărului şi Ştrandului, dar investiţia estimată la 1,2 milioane lei e încă în stadiul de proiect. "Aşteptăm deschiderea liniilor de finanţare europeană", spune viceprimarul Mircea Mălan.

Conform prognozelor, numărul proprietarilor de maşini electrice va creşte inclusiv în Bihor. De altfel, săptămâna trecută, Ministerul Mediului a suplimentat programul Rabla cu încă 3.800 de tichete, noutatea fiind că acestea pot fi obţinute inclusiv de persoanele fizice care vor să-şi cumpere maşini electrice, astfel că pot primi de la stat o reducere de 45.000 lei fără a trebui să dea la schimb una veche.

Bihorenii interesaţi de program trebuie să se adreseze unuia dintre cei patru dealeri auto care au contract cu AFM - Carbenta, D&C, Auto Bara & Co şi Ţiriac Auto. Primul venit va fi şi primul servit...


ŞI RER E ECO!
Curăţenie cu Renault Twizy

Pe lângă autoturismele electrice, în România se comercializează şi un vehicul aparte, Renault Twizy, care arată ca o maşină, dar se omologhează drept motocicletă. Cu un astfel de model, lung de 2,3 metri şi lat de doar 1,13 metri, s-a dotat recent şi operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service. În loc să bată oraşul la pas, împingând pubelele, muncitorii se deplasează acum cu această maşină, vehiculul fiind dotat cu o mică platformă care susţine o pubelă. Autonomia bateriei este de până la 100 km.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Si plugin hybrid are nevoie de aceLeasi statii de incarcare
Are autonomie peste 100 kilometri in mod electric, destul pentru 95% din utilizari zilnice, dar are si motor benzina pentru drumuri in afara orasului. (Dieselul e cel mai mare poluator, e bun pentru vehicule grele și drumuri lungi, camioane (sa meargă economia) și autobuze, dar benzina e mult mai curată). Era bine sa fi scris in articol și câte plugin hybrids sunt in Bihor. Electricele, deși revoluționare, au și dezavantaje, cum scrie oarecine mai jos: autonomia e la jumătate dacă vrei reglarea temperaturii (încălzire sau răcire), pe lângă ca o stație de încărcare costa peste 45.000 EUR, și acolo va sta o mașina Pt 3 ore la încărcare rapida. Aia e investiție in PECO.
Postat 20 Octombrie 2017, 15:40 de unu
Vedem la iarnă
Cu luminile stinse pînă nu se mai poate și fără căldură în habitaclu, ca să ajungi acasă... Priviți porcăria aia de Renault Tweezy - am văzut una pe stradă, e un soi de cort cu patru roți. Orice Matiz te trimite direct la groapă. Chiar vreți așa ceva?
Postat 20 Octombrie 2017, 12:23 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON