URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2011, 13:18

Lenea încurcă reciclarea: Numai o zecime din deşeurile colectate din cartierele de blocuri pot fi reciclate

Lenea încurcă reciclarea: Numai o zecime din deşeurile colectate din cartierele de blocuri pot fi reciclate PREA DEPARTE... Pentru că recipientele pentru colectarea selectivă nu sunt chiar în buza scărilor de bloc, cum sunt pubelele pentru deşeurile menajere, numeroşi orădeni nu se mai obosesc să facă paşi în plus pentru a depune PET-urile sau hârtia acolo unde le este locul. Aşa că le aruncă de-a valma cu restul gunoaielor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o jumătate de an, sistemul de colectare selectivă a deşeurilor a fost implementat în întreg oraşul. Cu toate acestea, deficienţele sunt încă mari printre orădenii care locuiesc la blocuri.

În timp ce deşeurile reciclabile strânse de la case sunt în cea mai mare măsură bune de reciclat, nefiind amestecate cu alte tipuri de gunoaie, cele adunate de la blocuri nu pot fi recuperate la fel de uşor. Doar 10% din aceste deşeuri ajung la staţia de sortare a oraşului; un procent alarmant pentru un oraş care are pretenţii de civilizaţie...

Pasztai Zoltan 03.JPGStaţia, cam degeaba

Inaugurată la finalul anului trecut, staţia de sortare a deşeurilor reciclabile construită de Eco Bihor, firma ce administrează halda de deşeuri ecologică a Oradiei, lucrează mult sub parametrii proiectaţi. Nu fiindcă ar avea vreun defect de construcţie, ci pentru că nu are ce sorta.

"Lunar, sortăm aproximativ 250 de tone de deşeuri, ceea ce înseamnă într-un an cam 3.000 de tone. Capacitatea staţiei este de 35.000 de tone anual", spune directorul Eco Bihor, Zoltan Pasztai (foto). Motivul principal pentru care staţia nu-şi atinge scopul este că orădenii care locuiesc la blocuri ignoră sistemul de colectare selectivă.

Mult prea puţin

Muncitorii RER Ecologic Service strâng de la blocuri deşeuri reciclabile amestecate cu cele menajere, ceea ce scade posibilitatea sortării. "La fiecare cvartal de blocuri există containere pentru colectarea selectivă, însă pentru că la ieşirea din scară sunt mult mai aproape pubelele pentru deşeurile menajere, oamenii le aruncă tot aici şi pe cele reciclabile", spune directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.

Practic, orădenii nu se obosesc să se deplaseze câţiva metri în plus pentru nişte "gunoaie", deşi ele ar putea fi revalorificate cu minimum de efort. În condiţiile în care Uniunea Europeană ne impune să reducem substanţial cantităţile de deşeuri aruncate în halde, sub riscul sancţiunilor financiare aplicate sub formă de amenzi pentru localităţile în care trăim, procentajul materialelor care se recuperează e mult prea mic. Iar lenea, sub o formă sau alta, se plăteşte, chiar dacă încă nu ne dăm seama...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
RER e de *
Astia de la RER nu stiu numai sa vorbeasca. Au tot spus ca populatia nu selecteaza deseurile. Pe strada Vladeasa ,de exemplu, nu ridica sacii cu materiale reciclabile. Am tot scos sacii timp de o luna si nu-i luat ,ca doar asa se face economie la combustibili.
Postat 04 Iulie 2011, 09:25 de Mario
realizati ce rau traieste oradeanul nostru
ce sa mai spui vorbesc gunoaiele ce viata duc oradeni:)) deci e saraca oradea rau!
Postat 03 Iulie 2011, 14:44 de raul
VA CAM GRABITI !
In 1987 am fost in RDG si am vazut prima data colectarea diferentiata a gunoiului !! La ei s-a inceput de f. multa vreme si de aceea merge > Noi abia acum (cu o ontarziere de cateva decenii) incepem si ne asteptam sa mearga una doua !! Rabdare si amenzi !!!
Postat 03 Iulie 2011, 14:39 de SCORTOSUL
...
pai eu cand cobor sa duc gunoiul am 6 tomberoane. chestia e ca de fiecare data trebuie sa ma uit unde pun flacoanele si gunoiul, iar daca tomberonul e intors, nu vad ce scrie pe el. daca ar face tomberoane in culori ar fi mult mai bine. galben pt flacoane, verde pt sticle, etc.
Postat 03 Iulie 2011, 14:05 de polooradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON