URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2020, 13:11

La cererea orădenilor: Primăria face un parc nou în cartierul Tineretului şi transformă în zonă pietonală o stradă de lângă Grădina Zoologică

La cererea orădenilor: Primăria face un parc nou în cartierul Tineretului şi transformă în zonă pietonală o stradă de lângă Grădina Zoologică VOR PRIMI CE AU CERUT. Atât proiectul referitor la transformarea în alee pietonală a străzii care duce la Zoo Oradea (foto), cât şi cel privind amenajarea unui parc în cartierul Tineretului, pe un teren în prezent nefolosit (detaliu), au fost votate de orădeni în programele de bugetare participativă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetăţeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.

Bugetare cu lentoare

Până acum, Primăria Oradea a derulat două programe de bugetare participativă, în anii 2018 şi 2019, în cadrul cărora orădenii au propus şi votat investiţii pe care le doresc în oraş.

Pe cât de simplă a fost selecţia proiectelor, pe atât de complicată se dovedeşte însă implementarea lor. Din cele 20 de proiecte votate în ambele ediţii, municipalitatea a reuşit să finalizeze până acum doar unul, cel prin care s-au dotat clasele Şcolii Gimnaziale Nicolae Bălcescu cu table interactive şi laptopuri.

Celelalte proiecte presupun diverse amenajări în spaţiile publice ale Oradiei şi majoritatea se află încă în pregătire. Doar două au fost scoase la licitaţie: construirea unei săli multifuncţionale la Liceul Teoretic Lucian Blaga şi reamenajarea pieţei Tineretului din Velenţa.

Interzis maşinilor!

Reuniţi joia trecută, aleşii orădenilor şi-au dat acordul pentru demararea altor două investiţii votate de locuitori. Proiectul "Amenajare alee pietonală în faţa Grădinii Zoologice" vizează strada care duce de la trecerea de pietoni dinspre Parcul Nicolae Bălcescu la Zoo, o zonă ce se întinde pe 700 mp.

În prezent, această alee, cu sens unic dinspre Zoo spre Calea Matei Basarab, este cel mai des folosită ca loc de parcare. După ce va fi pavată, doar pietonii şi bicicliştii vor avea acces. În continuare, maşinile vor putea circula pe artera care porneşte dinspre bulevardul Decebal şi trece prin faţa Liceului cu Program Sportiv Bihorul.

Investiţia va costa 416.000 lei, cu TVA cu tot, bani din care se va amenaja aleea pietonală, se vor monta piese de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, dar şi un leagăn) şi va fi creat un aliniament verde de-a lungul noii zone, cu plante perene.

Tăieri de sacrificiu

Al doilea proiect, privind amenajarea parcului în cartierul Tineretului, vizează un teren de 10.000 mp paralel cu strada George Bacaloglu, care zace nefolosit. "În prezent, terenul are vegetaţie crescută spontan şi haotic, arbori şi arbuşti slab îngrijiţi, având o stare necorespunzătoare", se arată în documentele aprobate de consilierii locali. Din cei 105 arbori şi arbuşti existenţi aici, 54 vor fi tăiaţi, pe motiv că sunt degradaţi.

După ce terenul va fi igienizat, se va amenaja o reţea de alei, dar şi două terenuri de fotbal şi baschet, dotate cu nocturnă şi întinse pe o suprafaţă totală de 614 mp. De asemenea, parcul va avea un loc de joacă pe 603 mp.

Parc activ

onsilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie."Amenajările propuse în parc vizează realizarea unei alei pietonale paralele cu str. George Bacaloglu, alee ce va putea fi utilizată în comun de către pietoni şi biciclişti şi care va fi mărginită de două aliniamente de arbori din specia stejar roşu. Parcul va fi unul activ, având în vedere faptul că se propune amenajarea a două terenuri de sport multifuncţionale, baschet şi fotbal, şi a unui spaţiu de joacă pentru copii dotat cu echipamente de joacă specifice. Totodată, vegetaţia arboricolă prezentă pe amplasament va fi completată cu un număr de 132 arbori din speciile stejar, catalpa, paltin şi cireş japonez", a precizat Adina Popa (foto), consilier în Compartimentul Investiţii şi Avize Lucrări din Primărie.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 2,3 milioane de lei şi se preconizează că durata de execuţie va fi de 4 luni. Fireşte, termen care va începe să "curgă" după ce Primăria va licita lucrările şi va şi găsi firma care să le execute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Prezent,sa traiti!
Nu cunosc zona,nu ma intereseaza, dar in cartierul tineretului nu sunt strazi asfaltate.Pe city report oamenii reclama praful din cartierul luminii.Stiu din sursa sigura de la unul care si-a bagat curent,gaz,apa,canalizare in cartierul cu azbest,despre miile de lei vomitate famigliei oradene: autorizatii de decopertare, de inhumare,(ce daca am sapat un singur sant,in deviz trebe bagat la fiecare utilitate manopera de sapatura)autorizatie inchidere lucrari...oblivion,ce mai
Postat 05 Aprilie 2020, 12:54 de excalibur
CrisDumi, EXCALIBUR
Nu aveți nimic de comentat aici ??
Postat 05 Aprilie 2020, 12:15 de Sandu2100
felicitari pentru reamenajarea noului spatiu. nu uitati de decorarea lui la nivelul anului 2020!
bravo, o initiativa laudabila. nu uitati sa puneti ratan in zona pt copii, parcul trebuie dotat cu chestii interesante gen panza de paianjen, forme din lemn si cauciuc pe care piticii sa se poata catara/traversa, sa isi foloseasca energia si sa le starneasca interesul. banalele leagane si balansoare sunt o pierdere de bani. in 2020 trebuie adaptata decorarea parcului cu ceea ce este de actualitate, inclusiv fantani/tasnitoare si toaleta.
Postat 04 Aprilie 2020, 21:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON