URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2012, 13:09

Istoricul Gabriel Moisa explică ce a însemnat 12 octombrie în istoria Oradiei: "Regina Maria a vorbit mult despre Oradea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De două decenii încoace, Oradea îmbracă straiele de sărbătoare în fiecare 12 octombrie. Dincolo de festivităţile publice, de concertele, micii şi berea consumate în aer liber, Ziua Oradiei are în primul rând o semnificaţie istorică, pe care nu toţi o ştiu.

Ba chiar una dublă, căci, prin coincidenţă, pe 12 octombrie în Oradea au avut loc două evenimente importante, la nici două decenii distanţă în timp. Istoricul orădean Gabriel Moisa aminteşte care sunt acestea, explică urmările pe care le-au avut ele pentru urbea de pe Crişul Repede, dar şi care e legătura Reginei Maria cu oraşul care acum a readus-o în inima sa, ridicându-i frumoasa statuie din faţa Teatrului botezat tot cu numele ei...

Aceeaşi zi, ani diferiţi

- De ce şi de când este 12 octombrie ziua Oradiei?

- În 1992, Consiliul Local Oradea a luat decizia ca 12 octombrie să fie declarată ziua oraşului datorită unei suprapuneri interesante de evenimente importante: 12 octombrie 1918 şi 12 octombrie 1944. În 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr, astăzi Muzeul Memorial Aurel Lazăr, s-a semnat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş. Iar 12 octombrie 1944 este momentul în care armatele române şi sovietice au eliberat oraşul Oradea de sub administraţia maghiaro-horthistă.

- Cât de importantă a fost în istoria României întâlnirea din casa lui Aurel Lazăr?

- A fost fundamentală pentru ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918, căci aşa a început Marea Unire. Declaraţia s-a citit în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi de aici s-a pornit decizia de unire cu România.

- Eliberarea Oradiei în 1944 n-a fost una paşnică. Ce distrugeri a suferit oraşul?

- Armatele maghiare şi germane au opus rezistenţă în faţa armatei româno-sovietice care voia să elibereze oraşul şi au avut loc mai multe lupte în oraş: în zona centrală, în zona actualului Muzeu al Ţării Crişurilor, în zona Rogerius de azi. În plus, oraşul a fost bombardat, suferind mai mari distrugeri în zona Gării, de-a lungul căii ferate spre Velenţa, dar şi în zona centrală.

Orădenii, oameni paşnici

- Care au fost reacţiile orădenilor de etnie maghiară, majoritari în oraş, după 12 octombrie 1918, respectiv după 12 octombrie 1944? Au existat animozităţi între români şi maghiari după cele două momente?

- După octombrie 1918 - sau aprilie 1919, când Oradea a intrat în componenţa României - indiferent de etnie, orădenii aveau un duşman comun: bolşevismul. Că era român, ungur, evreu, orădeanul avea nevoie ca firma lui, făbricuţa lui să nu se comunizeze. De asemenea, Guvernul de la Bucureşti, înţelept, n-a luat măsuri drastice de eliminare a etnicilor maghiari din structurile de conducere ale oraşului. Rimler a rămas primar până când a murit, dovadă că politicienii au fost adevăraţi oameni de stat, care au ştiut să ia decizii astfel încât să liniştească lucrurile în teritoriu. La nivelul istoriei mici, sigur că maghiarilor nu le-a convenit că au rămas în România, sigur că românii s-au bucurat, dar aceste lucruri istoria le-a cosmetizat...

Legat de al doilea moment, la o lună după 12 octombrie 1944, în Ardealul cedat, deci şi în Oradea, s-a instituit administraţia militară sovietică. Stalin a jonglat cu Transilvania de Nord, promiţând-o ba României, ba Ungariei. Printre puţinele dăţi când Stalin s-a ţinut de cuvânt faţă de România a fost la 6 martie 1945, când a cerut instalarea unui guvern pro-comunist şi garantând că Transilvania va reveni României. Animozităţi între orădeni n-au existat, căci maghiarii au rămas liniştiţi în structurile de conducere din Oradea, cu numele uşor românizate. Primul primar român din Oradea îl avem abia în 1974.

Omagieri cu sufletul

- Anul acesta, municipalitatea a ales o modalitate inedită de celebrare a zilei oraşului, prin dezvelirea statuii Reginei Maria. Care este legătura Reginei cu Oradea?

- Regina Maria este foarte importantă pentru Oradea pentru că în 23 mai 1919, când aici era încă război, ea, un şef de stat foarte respectat, vine cu Regele Ferdinand să ia simbolic în stăpânire acest teritoriu. Regina Maria face mai multe vizite în Oradea şi datorită relaţiei cu Generalul Moşoiu. De altfel, la insistenţele generalului, în 1921 s-a ridicat statuia Reginei Maria la Oradea, ca un gest simbolic faţă de gestul Reginei. În "Însemnările zilnice" (n.r. jurnalul Reginei), aceasta vorbeşte mult despre Oradea, despre modul entuziast în care orădenii o primesc şi ce bine se simte ea aici.

- Credeţi că îi omagiem cum se cuvine pe cei care au avut de spus un cuvânt în istoria urbei?

- Oraşul Oradea ar merita să-şi amintească de mult mai mulţi oameni din istoria noastră. Noi, istoricii, facem ce putem, scormonim în arhivă, numai că lucrările pe care noi le scriem le citesc foarte puţini. Însă, dincolo de asta, eu mi-aş dori ca atunci când omagiem o personalitate să trecem dincolo de formalismul administrativ al momentului. Adică să o facem din suflet...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ziua Tarzanilor
12 octombrie 1944 a anulat 12 octombrie 1918. În 1944 au venit sovieticii şi au ocupat Oradea, anulând actul de autodeterminare din 1918, care viza ruperea de Budapesta şi revenirea la Regatul României. Aşa că, ziua Oradei (nu a Oradiei) reprezintă o contradicţie istorică de caracter, declarată ca zi oficializată de către nişte tembeli, evident sfătuiţi de nişte şi mai mari tembeli (istorici).
Postat 15 Octombrie 2012, 19:57 de MăriePri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON