URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2017, 20:25

Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina?

Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina? BANI ARUNCAŢI. În magazine se vând numeroase dispozitive cu ultrasunete pe care producătorii le laudă că ar ţine cârtiţele la distanţă. De cele mai multe ori, însă, acestea sfidează tehnologia, făcându-şi muşuroaie chiar sub ele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine are o grădină sigur se confruntă, la un moment dat, şi cu problema cârtiţelor. Mici mamifere insectivore, cârtiţele sapă labirinturi subterane şi distrug, făcând muşuroaie, spaţiile verzi cu gazon. Întrucât sunt animale protejate, soluţiile pentru îndepărtarea lor sunt puţine, iar grădinarii nu pot decât să le testeze, răbdători, pe toate...

Iubitoare de grădini

Mamifer din familia Talpidae, cârtiţa este un animăluţ cu blană neagră catifelată, lung de 15 centimetri şi greu de 100-120 de grame. Se hrăneşte cu viermi, râme, insecte şi orice altă vietate ce trăieşte sub pământ. Cu ghearele ei puternice, cârtiţa sapă o reţea complicată de galerii până la o adâncime de 70-80 centimetri, cu o viteză de invidiat: 6 metri pe oră! Pentru a-şi putea face culcuş, cârtiţa scoate pământul escavat la suprafaţă, formând muşuroaie. "E bătaia de cap a oricărui grădinar şi o întâlnim tot mai des", spune Paul Olău, administratorul firmei de amenajare spaţii verzi Paul Gardening.

Numeroşi bihoreni, legumicultori sau simpli proprietari ai unui petec de pământ în jurul casei, se plâng că mamiferele le distrug gazonul amenajat cu trudă şi cheltuială. "Le place pământul uşor, afânat, pentru că e uşor de dislocat, şi preferă locurile unde există plante cu rădăcini ce pot fi consumate de larve şi insecte, care sunt hrana lor", spune biologul Diana Cupşa. Aşadar, grădinile sunt perfecte pentru aprovizionarea cârtiţelor!

Pe încercate

Întrucât cârtiţa e un animal protejat, prea multe variante pentru stârpirea ei nu există, iar singurele recomandate sunt soluţiile ecologice. De pildă, sădirea unor plante cu miros puternic, cum sunt Fritillaria Imperialis (Coroana imperială) ori Euphorbia Lathyris (buruiana de venin), foarte toxică inclusiv pentru om. Unii specialişti recomandă ca pământul să fie udat cu ulei de ricin diluat în apă, care nu alungă direct cârtiţele, ci insectele: rămase fără hrană, mamiferele se vor muta.

Aparatele cu ultrasunete din comerţ se dovedesc ineficiente, iar grădinarii păţiţi indică două alternative. Una, deloc pe placul iubitorilor de animale, este amplasarea de capcane în galerii, acestea strangulând cârtiţele, iar cealaltă "izolarea" grădinii: de-a lungul acesteia se îngroapă plasă de tip rabitz ori plăci metalice, prin care mamiferul nu poate trece. Mai departe, rezolvarea problemelor rămâne în sarcina vecinilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON