URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2018, 11:33

În voia "dăunătorilor": Ariile protejate din judeţ vor ajunge la cheremul afaceriştilor şi politicienilor

În voia 'dăunătorilor': Ariile protejate din judeţ vor ajunge la cheremul afaceriştilor şi politicienilor LA STÂNGA-MPREJUR. După ce a fost cât pe ce să dispară în vremea când se afla în custodia unei instituţii publice, Muzeul Ţării Crişurilor, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, preluat în grija asociaţiilor Aqua Crisius şi WWF, riscă să ajungă din nou pe mâna celor care l-au lăsat să sece...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peisajele pitoreşti din Munţii Apuseni ar putea fi completate de camioanele care vor transporta piatră, iar la o plimbare prin Parcul Natural Cefa iubitorii de păsări s-ar putea întâlni cu buldoexcavatoarele care dezgroapă pietriş din balastiere.

Viitorul ariilor protejate din ţară e incert după ce Guvernul a aruncat în aer toate contractele de custodie pe care organizaţiile neguvernamentale le-au încheiat pentru aceste situri, asumându-şi îngrijirea lor! Conform noii legi, vor putea îngriji ariile protejate doar instituţiile publice, nu şi ONG-urile. "Într-un mod mişelesc, se doreşte distrugerea asociaţiilor de mediu din România", acuză Andrei Togor, liderul Aqua Crisius, una dintre cele mai active asociaţii ecologiste din Bihor.

Stat nepriceput, caut ONG!

În prezent, majoritatea ariilor protejate din ţară sunt în custodia unor organizaţii ecologiste, în baza unor contracte încheiate cu Ministerul Mediului.

Ministerul a împărţit custodia ariilor protejate în 2007, odată cu aderarea României la UE, tocmai pentru că regulile europene sunt stricte în privinţa conservării habitatelor naturale, iar statul român era incapabil să îndeplinească cerinţele. Doar siturile care nu au fost dorite de nicio asociaţie au rămas în grija agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului sau a consiliilor judeţene. Însă grija acestora a fost pur formală...

Contractele între custozi şi Minister prevăd că, fără să primească niciun leu din bugetul public, cei dintâi răspund de protejarea ariilor. Obligatoriu, trebuie să angajeze rangeri care să le supravegheze şi să întocmească aşa-numitele planuri de management, adică să inventarieze speciile care trebuie protejate şi să stabilească regulile ce trebuie respectate pentru a asigura conservarea lor. Ca să procure banii necesari, ONG-urile au avut o singură soluţie: să elaboreze proiecte cu finanţare nerambursabilă.

Naţionalizare verde

Anul acesta, pe 19 iulie, însă, toate ONG-urile care au în grijă rezervaţii naturale au primit, brusc, o lovitură grea. Fără nicio dezbatere ori consultare publică, Guvernul Dăncilă a modificat  OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care defineşte, printre altele, procedura de dare în custodie.

În noua formă, reglementarea stabileşte că administrarea ariilor naturale se face doar de către structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) sau de servicii ale instituţiilor publice locale sau centrale, respectiv de muzee şi instituţii de cercetare. ANANP este o instituţie înfiinţată în 2016 - încă nefuncţională - cu rolul de a prelua custodia ariilor "orfane". Potrivit noii OUG, în perioada următoare ar trebui să fie înfiinţate structuri judeţene ale ANANP, care să preia cu forţa custodia tuturor ariilor protejate.

"Vom dispărea"

Andrei Togor, Aqua CrisiusModificarea legislativă e criticată dur de ecologiştii bihoreni. "Este o naţionalizare, o cooperativizare!", acuză Andrei Togor (foto), lider al Asociaţiei Aqua Crisius, care are în grijă, singură sau alături de alte organizaţii partenere, şase arii protejate, între care Valea Iadului, Parcul Natural Cefa şi Rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, "casa" nufărului termal.

"Sunt convins că după ce ANANP va prelua Peţea, apa în lac va reveni, iar în rezervaţie va fi doar lapte şi miere", zice Togor. Are şi motive să comenteze ironic: custodia lacului a fost preluată de Aqua Crisius tocmai pentru că o instituţie de cercetare cu finanţare publică, Muzeul Ţării Crişurilor, s-a dovedit incapabilă să oprească secarea şi, implicit, distrugerea lui.

Togor e convins că, prin modificarea legii, se doreşte anihilarea asociaţiilor de mediu. "Structura judeţeană a ANANP va fi politizată, în mod cert, iar noi vom rămâne fără obiectul muncii şi, probabil, vom dispărea", spune el. Or, fără ochiul vigilent şi priceperea ecologiştilor, ariile protejate vor putea fi masacrate în voie...

Liber la abuzuri!

Paul Iacobaş, CAPDD BihorAcelaşi viitor sumbru îl prognozează şi Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care administrează aria Defileul Crişul Repede - Pădurea Craiului, făcând din peşterile Farcu şi Meziad adevărate obiective turistice. "Nu degeaba au decis recent şi să dea undă verde exploatării de resurse naturale din ariile protejate. Va fi liber la abuzuri: exploatări de lemn, cariere de piatră, aducţiuni de apă...", zice Iacobaş.

Îngrijorat de viitorul proiectelor europene pe care CAPDD le are în derulare, şi chiar de cel al asociaţiei pentru care lucrează 15 angajaţi, Iacobaş are şi el convingerea că Guvernul PSD-ALDE a avut intenţia să-i elimine pe ecologişti, care adesea au protestat în stradă împotriva politicienilor. În loc să dea atenţia cuvenită revendicărilor lor, ori măcar să nu-i încurce, politicenii preferă să-i ruineze, cu tot cu natura din jur...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Da Togor.....
......e pus de psd. Latra impotriva partidului unic si musca mana care ii da un os de ros? Hmmmm, ciudat.
Postat 03 August 2018, 08:57 de feedback
ONG-uri?
Parcă nu de mult nebunu' din primărie urla cu surle și trâmbițe că s-a "descotorosit" de ONG-uri și arătă cu degetul amenințător spre CJ care nu a procedat la fel... Acum ar fi bune? Să-i spună careva și lu' bolo
Postat 03 August 2018, 07:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON