URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2016, 18:00

Hrăniţi-vă cu viaţă! Vegetariană convinsă, Teodora Czentye vrea să le explice orădenilor de ce ar trebui să prefere fructele şi legumele

O săptămână de seminarii, expoziţii şi demonstraţii despre cum se trăieşte şi se găteşte vegetarian va fi dedicată orădenilor curioşi să afle ce înseamnă nutriţia fără carne.

Veg Fest 2016, un eveniment organizat în premieră locală, a fost iniţiat de orădeanca Teodora Czentye, vegetariană şi bucătăreasă specializată în raw-vegan. "Nu vreau să cert pe nimeni căruia îi place să mănânce carne, vreau doar să prezint argumentele de ce este mai sănătos să fii vegetarian", îşi explică Teodora demersul.

Pictoriţă... cu şorţ

Fire de artist, Teodora Czentye îşi exersează talentul în pictură, dar şi în bucatele pe care le aşază în farfurii. Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice din Oradea, tânăra s-a calificat şi ca bucătar, după ce şi-a descoperit pasiunea pentru gătit.

Specialitatea sa sunt mâncărurile vegetariene şi raw-vegane, adică nepreparate termic, pe care le-a învăţat de una singură după ce ea însăşi a devenit vegetariană, şi pe care le-a gătit în mai multe restaurante din Oradea şi din Timişoara. "La un restaurant din Timişoara am conceput un meniu vegetarian şi unul clasic, iar jumătate din clienţi îl cereau pe cel vegan. Oamenii sunt tentaţi să încerce", a constatat Teodora.

Avantaje

Orădeanca ştie prea bine că decizia de deveni vegetarian nu e uşoară. Şi ea a reuşit din a doua încercare! Gândul de a renunţa la carne o străbătea de mult, dar s-a hotărât să facă pasul decisiv în urmă cu cinci ani, când locuia în Londra. "Nu aveam probleme de sănătate, dar am citit foarte mult despre avantajele mâncării vegetariene", explică femeia, acum în vârstă de 36 de ani.

Aşa a aflat despre enzimele ce determină reacţiile chimice digestive şi care se găsesc din plin în legume şi fructe. În timp ce acestea "ajută" organismul să-şi economisească energia, carnea este, dimpotrivă, un consumator de resurse. "Când mănânci carne, îţi pui organismul să îşi folosească propriile enzime, adică să ia ciocanul şi dalta ca să desprindă din bucata aia de carne nutrienţii de care are nevoie. În schimb, când mănânci o salată, ea vine cu ustensilele ei, iar organismul se odihneşte", explică Teodora. De aceea, adaugă ea, şi carnivorii ar trebui să asezoneze orice mâncare cu legume.

Fără constrângeri!

Deşi era şi atunci, la fel ca acum, convinsă că stilul de viaţă vegetarian este cel mai sănătos, Teodora recunoaşte că, la scurt timp după ce a decis prima oară să renunţe la carne, a şi cedat tentaţiei: "Îmi era dor de şniţelul de pui...".

Câteva luni mai târziu şi-a dat seama însă că gustul cărnii nu-i mai plăcea şi atunci şi-a pus în gând că va mai mânca un produs din carne doar atunci când îi va fi poftă. Până acum nu s-a mai întâmplat, aşa că de cinci ani a rămas ovo-lacto-vegetariană, adică mănâncă doar fructe, legume, ouă şi lactate.

Dacă la prima tentativă de a deveni vegetariană şi-a pisălogit soţul să facă împreună pasul, nereuşind însă decât să-l facă şi mai pofticios, ulterior Teodora a schimbat placa. "Nu l-am mai bătut la cap, ci i-am gătit orice a vrut. S-a convins singur şi, deşi nu este vegetarian, acasă nu mai cumpărăm carne".

Festival fără carne

Din propriul experiment Teodora a învăţat că nu poate determina pe nimeni să-şi schimbe stilul de viaţă doar cu vorba. În schimb, vrea ca persoanele din jurul ei să aibă măcar ocazia să afle avantajele de a fi vegan. De aceea, anul trecut, pe când locuia la Timişoara, a organizat acolo Veg Fest, adică un festival cu seminarii şi demonstraţii de gătit fără carne. A fost un succes, dovadă că acum va avea loc a doua ediţie, pe care însă n-o mai organizează ea din simplul motiv că între timp s-a mutat acasă, la Oradea.

În schimb, Teodora a decis să facă şi aici un festival al mâncării "vii", care se va ţine între 6 şi 12 iunie, la cafeneaua Bookafe (strada Nicolae Jiga nr. 25). "Nu este doar despre cum să fii vegetarian, ci mai degrabă despre cum să trăieşti natural şi sănătos", spune femeia.

Lecţii şi demonstraţii

Agenda cuprinde seminarii pe teme de nutriţie, slăbit, sănătatea pielii, construcţii din materiale naturale, kinetoterapie şi sport, legume bio, ba chiar şi cultivarea cânepei. Toate cu intrare liberă! "Am vrut să ofer orădenilor şansa să descopere uşor aceste informaţii, dar nu pentru că noi, vegetarienii, suntem o sectă şi căutăm adepţi. Dacă vrei să mănânci carne după ce pleci de la Veg Fest, foarte bine", zice ea.

În programul festivalului sunt cuprinse şi demonstraţii de gătit vegetarian şi raw-vegan, susţinute de Teodora, care va face chiar şi prăjituri cu doar trei ingrediente, fără să pornească cuptorul. Nu se amăgeşte că orădenii vor da năvală la masa fără carne, dar speră că aceia care vor trece pe acolo se vor gândi de două ori ce îşi vor pune în farfurie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@EmzePerix
Despre lentoarea fizica sau mentala nu vreau sa intru in polemici cu tine. Oricum nu poti compara o capra cu un leu. Nu poti compara nici macar 2 oameni intre ei. Poti in schimb compara un om care a devenit vegetarian cu el insusi pe perioada cand era omnivor. Despre faptul ca toti murim ai punctat foarte bine, ideea e ca daca dupa 45 de ani nu te poti indeparta la mai mult de 500 de metri de o farmacie ca ai nevoie de pastile pt inima sau insulina pt diabet, atunci, abia atunci, iti dai seama de calitatea vietii si de vorbele celor cu "experienta": sanatatea este cea mai importanta. Cunosc oameni cu bani care si-ar vinde tot sa-si recapete sanatatea. Problema e ca nu se poate. @elev. Ai pus gilimele dintr-un motiv, fara sa aiba legatura cu scrierea corecta a cuvantului. Eu am terminat de 20 de ani scoala dar pe vremea mea se scria corect ERBIVOR. Dupa cum am mai spus, va doresc la toti, tot binele din lume.
Postat 03 Iunie 2016, 19:02 de Kid
Natura
Evolutia naturii este dovada . Animalele mincatori de verdeturi si seminte sunt mai corpolente si mai lente fizic si mintal decit carnivorii . Din pacate murim toti odata diferenta este ca cei care traesc sanatos mori sanatos.
Postat 03 Iunie 2016, 15:58 de EmzePerix
@elev
M-ai facut prost, ignorant etc... Poti fi de alta parere cu cineva fara sa-l jignesti la modul facut de tine. Vegetarianismul este o chestiune mai complicata, tu n-ai cum s-o intelegi pt ca nu ai citit nimic despre alimentatia vegetariana. Iti doresc tot binele din lume.
Postat 03 Iunie 2016, 14:50 de Kid
Pentru KID
Moncher, esti ignorant, prost, rau informat. Indoctrinat de niste baliverne ieftine. Te intreb totusi daca un copil il poti creste "ierbivor", fara carne ?
Postat 03 Iunie 2016, 12:23 de elev
@vegetarieni
Dragilor, nu vreti sa mancati carne, nu mancati. Nu e nevoie sa aratati lumii asta. Daca detineti secretul sanatatii vesnice, tineti-l pentru voi. Nu avem nevoie de Veg Fest, Gay Fest, si alte Fest-uri.
Postat 03 Iunie 2016, 08:16 de unul
cam grasa doamna asta!
mda, stiu ca n-are a face...dar grasimea e la fel de rea ca si cum ar consuma carne!
Postat 03 Iunie 2016, 00:21 de ADINA
și doamna asta nu știe despre lapte?
ca e lacto ovo vegetariana!
Postat 02 Iunie 2016, 23:14 de ADINA
Asa o fi?
@sasi, daca ai timp si dispozitie, citeste Studiul China. E scrisa de un american care a fost crescut la o ferma si o lua de dimineata cu oua cu sunca etc etc... Dupa ce o citesti te astept sa iti ceri scuze :). Sunt vegetarian si n-am treaba cu sectele religioase. Pentru toti cititorii... proteina animala ingerata este direct proportionala cu evolutia cancerului iar cazeina care reprezinta 87% din proteina continuta de laptele de vaca si este cel mai puternic catalizator pentru cancer. Punct.
Postat 02 Iunie 2016, 22:19 de Kid
o religie
Omul este un animal omnivor. Vaca se hraneste numai cu ierburi. Vegetarianismul este numai o secta religioasa.
Postat 02 Iunie 2016, 19:27 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON