URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2019, 17:21

Gunoaie la vale: Locatarii din peste 40 de blocuri din Oradea încă folosesc ghenele de gunoi

Gunoaie la vale: Locatarii din peste 40 de blocuri din Oradea încă folosesc ghenele de gunoi NU RENUNŢĂ. Toate blocurile turn de pe strada Sovata au ghenele de gunoi funcţionale. Pentru că nu vor să renunţe la această facilitate, locatarii preferă să plătească o firmă care să scoată în stradă, de trei ori pe săptămână, pubelele pline cu gunoaiele aruncate pe ghenă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de salubritate din Oradea a fost semnificativ modernizat în ultimul deceniu, dar păstrează şi reminescenţe din vremurile comuniste. În 43 de blocuri din municipiu, locatarii folosesc în continuare ghenele de gunoi, adică aruncă de la etaje deşeurile prin tubulatura care străbate imobilul pe înălţime.

Chiar dacă sunt o soluţie comodă pentru locatari, ghenele de gunoi au şi dezavantaje: împrăştie un miros greu de suportat în casa scării şi îngreunează colectarea selectivă a deşeurilor.

Din comoditate...

Construite în anii comunişti, aproape toate blocurile turn din Oradea, dar şi câteva din blocurile cu patru etaje, au ceva în comun: ghenele de gunoi, adică acea tubulatură care străbate imobilul pe verticală şi are câte o uşiţă la fiecare etaj, prin care locatarii pot să-şi arunce gunoaiele. La subsolul blocului, tubul se goleşte în containere sau pubele, aşezate anume la "gura" acestuia.

Ghenele de gunoi au fost inventate, desigur, din motive de comoditate. Locuitorii unor asemenea blocuri sunt scutiţi de efortul de a coborî în faţa clădirii, la ţarcurile amenajate de Primărie şi în care se află containerele pe care muncitorii RER Vest le golesc, şi pot să-şi arunce resturile doar ieşind în casa scării.

Cum însă lenea are un preţ, ghenele prezintă şi un dezavantaj uriaş: adesea, gunoaiele se blochează în drumul spre subsolul blocului şi, fireşte, împrăştie un miros nedorit în casa scării.

Cu avocatul, la gunoaie

În ultimul deceniu, tot mai multe blocuri din Oradea au renunţat la ghenele de gunoi, astfel că în oraş au mai rămas 43 de imobile cu astfel de sisteme. "Puţea îngrozitor în casa scării, pentru că unii dintre vecini aruncau saci voluminoşi cu gunoaie, care se blocau în ghenă. Acum am scăpat de duhoare", spune o locatară a unui bloc din Piaţa Bucureşti care a desfiinţat ghena.

Chiar dacă majoritatea proprietarilor din imobil sunt vârstnici, au fost de acord să renunţe la acest confort. "Oricum, fiecare ieşim cel puţin o dată pe zi din bloc, măcar după o pâine", zice femeia.

În schimb, orădenii din blocurile vecine nu sunt de aceeaşi părere. "Am încercat să închid toate ghenele, dar n-au fost de acord oamenii, m-au ameninţat cu avocaţi şi procese", zice preşedintele asociaţiei, Daniel Gherle. Drept urmare, din 22 de scări de bloc, 12 încă au ghene funcţionale.

Servicii contra cost

Pe lângă mirosul neplăcut şi "magnetizarea" rozătoarelor şi a insectelor, funcţionarea ghenelor de gunoi mai are un dezavantaj: incompatibilitatea cu colectarea selectivă a deşeurilor. Dacă nu au chef să coboare în faţa blocului cu deşeurile menajere, e greu de crezut că orădenii din blocurile cu ghene funcţionale vor face un drum special pentru cele reciclabile...

De altfel, locatarii din blocurile turn de pe strada Sovata recunosc că nu fac acest efort. "Noi avem ghene în toate scările şi am angajat o firmă care, în ziua în care RER ne colectează deşeurile, ne scoate containerele la limita proprietăţii, dar şi sortează gunoaiele", zice preşedinta asociaţiei, Doina Groza.

Fiecare apartament plăteşte 10 lei pe lună pentru ca muncitorii acestei firme să scoată recipientele în stradă, dar şi PET-urile dintre gunoaie, ca apoi flacoanele să le arunce în containerele de culoare galbenă. Desigur, este o colectare selectivă doar pe jumătate, căci în deşeurile aruncate de-a valma mai rămân multe alte resturi care ar putea fi reciclate. Dar e mai bine decât nimic...

Proprietarii decid! 

Chiar dacă locatarii din blocurile cu ghene nu respectă colectarea selectivă a deşeurilor, aceste instalaţii nu pot fi desfiinţate. "La fel ca întreaga construcţie, şi ghenele sunt o proprietate privată, iar Primăria nu poate cere desfiinţarea lor", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie. De altfel, tocmai pentru că este vorba de o proprietate privată, aceste ghene nu au fost interzise prin lege, deşi adesea s-a discutat de această nevoie de mai multe ori în ultimii cinci ani.

Probabil singura schimbare se va produce când locatarii acestor blocuri vor fi amendaţi pentru faptul că nu colectează selectiv deşeurile. Atinşi la buzunar, probabil vor renunţa de bună-voie la "rostogolirea" gunoaielor...


Ce părere aveţi despre blocurile care folosesc ghenele de gunoi? Ar trebui sau nu permise aceste instalaţii?

Ghenele trebuie desfiinţate, cel puţin până când vom înţelege că gunoaiele trebuie adunate selectiv. Ţine de educaţie.
Ana Chereji

La noi în bloc s-au desfiinţat de curând şi avem doar avantaje: nu mai avem şobolani, gândaci, ci un mediu mai curat şi fără mirosuri.
George Havasi

Trebuie desfiinţate, pentru că sunt o adevărată problemă de igienă. Din păcate, la mine în bloc bătrânii nici nu vor să audă.
Ionuţ

Eu cred că toate ghenele trebuie desfiinţate, pentru mirosurile pe care le emană şi şobolanii care se adună la gunoaie.
Juhos Ibolya

Ghenele trebuie păstrate. Nu sunt deloc mai estetice cuştile din faţa blocurilor, mai ales că oamenii lasă gunoaie şi în jurul lor.
Victoria

La blocurile cu 10 etaje sunt extrem de utile ghenele şi ar fi cea mai mare prostie să fie anulate. Şobolani şi gândaci vor fi şi fără.
Carmen Paula

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON