URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2019, 14:00

Glăvoi şi epoca flower-power

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De mai bine de o jumătate de secol, numeroşi turişti români şi străini care doreau să viziteze cele mai importante şi mai spectaculoase obiective turistice din munţii Bihor, situate în zona carstică cea mai importantă a acestora denumită generic Padiş, au folosit poiana Glăvoi pentru a amplasa cortul cât mai aproape de aceste obiective.

La începuturi, poiana Glăvoi era doar o poiană liniştită şi neatinsă de civilizaţie, cu sursă de apă şi lemn la îndemână, în care campau cu precădere împătimiţi ai muntelui, o mână de oameni, câteva zeci de corturi. Nu se punea problema încălcării vreunei proprietăţi pentru că nu distrugeau nimic. Era perioada flower-power. Probabil de aceea nu a fost identificată necesitatea de a se realiza un camping cu facilităţi de primire şi găzduire a turiştilor, fiind considerată în acele vremuri o investiţie nerentabilă.

Astăzi, Glăvoiul este cel mai cunoscut şi apreciat loc de campare din Parcul Natural Apuseni, mai mult datorită notorietăţii sale şi frumuseţii împrejurimilor, decât a organizării şi condiţiilor de igienă. Terenul este în proprietatea comunei Pietroasa, este situat într-o locaţie foarte accesibilă, numărul celor care campează aici a crescut foarte mult, în vârful sezonului turistic fiind amplasate sute de corturi. Condiţiile din zona de campare au rămas cele din anii ’60-’70, perioada flower-power, de multe ori mi-am spus că de fapt farmecul şi atracţia acestui loc au fost date de această perioadă.

Amploarea activităţilor de atunci era atât de redusă încât nu genera deteriorarea împrejurimilor, însă în prezent activităţile umane necontrolate au crescut atât de mult încât pun în pericol tocmai ceea ce turiştii apreciază, natură sălbatică şi carstul Padişului. Proprietarul terenului, comuna Pietroasa, trebuie să ia o decizie: doreşte organizarea unui camping sau păstrează categoria de folosinţă actuală, adică păşune. De aceea măsura luată de Garda Naţională de Mediu în toamna anului 2018 de a interzice camparea este importantă atât din punct de vedere administrativ, cât şi pentru a determina toţi factorii interesaţi pentru a se implica în găsirea unei soluţii unanim acceptate şi, evident, legale.

Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA) a susţinut de la începuturile sale realizarea unui camping în poiana Glăvoi, este menţionat ca atare şi în propunerea de plan de management al parcului, dar responsabilitatea creării acestuia revine comunei Pietroasa, ca proprietar al terenului.

Daca această situaţie va continua, principala vină va fi a celor care nu vor face nimic pentru a determina o schimbare in bine în poiana Glăvoi, sper eu un fost loc de pus cortu’ şi un viitor camping, cu un nivel de organizare şi dotare care să satisfacă aşteptările oricui doreşte să se bucure de natură nealterată şi linişte.

Alin Moş
Director APNA

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON