URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2019, 14:45

Fără igluuri: În această săptămână vor dispărea toate containerele tip clopot de pe străzile din Oradea

Fără igluuri: În această săptămână vor dispărea toate containerele tip clopot de pe străzile din Oradea PE RÂND. RER Vest a început deja ridicarea igluurilor din oraş, operaţiunea urmând să se finalizeze în primele zile ale lunii mai
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii obişnuiţi să depună resturile reciclabile în containerele tip clopot anume amplasate pe străzile oraşului trebuie să se reorienteze.

Pentru că Eco-Rom, asociaţia care plătea colectarea deşeurilor din aceste recipiente, nu şi-a mai achitat obligaţiile financiare, Primăria a decis să le ridice de pe străzi. În locul lor, municipalitatea va pune alte recipiente similare. De data aceasta, ale oraşului...

Un plan bun

Containerele care arată ca nişte igluuri au fost amplasate pe străzile din oraş în aprilie 2012, toate cele 650 de recipiente fiind donate de Eco-Rom Ambalaje, un ONG fondat de mai multe companii care vând produse ambalate, precum sucuri la PET, chipsuri ori ciocolată, şi care, conform legii, sunt obligate să recupereze o parte din aceste deşeuri şi să le pună pe drumul reciclării.

Înţelegerea între ONG şi Primărie a fost simplă: Eco-Rom a furnizat containerele în trei culori (pentru colectarea separată a hârtiei, plasticelor şi sticlelor) şi s-a obligat să plătească operatorului de salubritate, RER Vest, transportul deşeurilor din aceste recipiente către Eco Bihor. La schimb, când le preda companiilor specializate în reciclare, Eco Bihor menţiona că sunt ambalaje colectate pentru Eco-Rom. În plus, aceste deşeuri au "cântărit" şi la rata anuală de reciclare a oraşului.

Va urma

În ultimul an, însă, înţelegerea n-a mai funcţionat ca pe roate. Eco-Rom Ambalaje a intrat în insolvenţă şi a încetat să mai plătească transportul deşeurilor, astfel că acest serviciu a fost susţinut financiar exclusiv de RER Vest. Mai mult, pentru că legislaţia s-a schimbat, Eco-Rom Ambalaje va trebui să obţină o nouă licenţă de la Ministerul Mediului, dacă va dori să mai funcţioneze.

Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate. Prin urmare, la comanda municipalităţii, operatorul de salubritate ridică toate cele 650 de containere din oraş. Vestea bună este, însă, că ele vor fi înlocuite. "În perioada următoare, Primăria va lansa licitaţia pentru achiziţia de noi containere, similare", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Până atunci, orădenilor nu le rămâne decât să lase deşeurile reciclabile în containerele galbene din ţarcurile blocurilor sau în sacii de aceeaşi culoare distribuiţi celor de la case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RE@ Sper ca...
Sper ca noua varianta are sa vina la pachet si cu amenajarea spatiului de amplasare a acestor containere caci cele vechi(iglu) erau puse direct pe pamant iar atunci cand ploua omul avea doua variante: sa se bage in mocirla, noroi, gunoi sau sa le puna langa. Suficient de multi alegeau varianta: langa. Chiar daca vorbim despre gestionarea gunoiului trebuie sa avem mici si minimale pretentii de a amenaja locurile de amplasament. Nu?
Postat 29 Aprilie 2019, 16:23 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON